Limunada od ruzmarina i rabarbare

Sezona rabarbara je tu, zašto je ne iskoristiti?

Rabarbara je višegodišnja zeljasta biljka s krupnim listovima i dugim debelim zelenim, ljubičastim, ili ružičastim lisnim drškama trouglastog preseka. Cvet je sitan, zelenobeo do ružičastocrven. Za ishranu se koriste samo lisne drške, jer listovi sadrže otrov.

Lisne drške sadrže dosta voćnih kiselina, pre svega jabučnu, kao i dosta mineralnih materija i vitamina. Sadrži relativno malo vitamina C, ali zato ima znatno više vitamina B: niacin, pantotensku i folnu kiselinu. Rabarbara je veoma bogata kalcijumom, kao i magnezijumom i manganom.

Od lisne drške rabarbare se priprema: supa, salata, sos, kompot, marmelada, džem, a koristi se i kao dodatak nekim poslasticama. U SAD jedna od najpopularnijih pita je rhubarb pie.

Ruzmarin je uvek je uživao veliki ugled kod naroda još od najstarijih vremena, a neki običaji u vezi sa upotrebom ruzmarina održali su se do danas.

Dosta se koristi u južnoevropskoj kuhinji, premda njegov žestok ukus koji podseća na kamfor nekima ne odgovara. Ako se štedljivo koristi, izvrstan je začin za supe, dinstano povrće, meso, razne napitke i slično. Najbolje je staviti jednu vezicu, koja se izvadi kada jelo/piće poprimi odgovarajuću aromu.

Isprobali smo neke nove recepte, a ova limunada nam je jedna od omiljenih.

Potrebno je:

  • 2 šolje seckane rabarbare
  • 3/4 šolje vode
  • 3/4 šolje šećera
  • 1-2 grančice ruzmarina
  • 2/3 šolje soka od svežeg limuna
  • voda
  • led

Stavi ruzmarin, rabarbaru, vodu i šećer u posudu i sačekaj da provri. Minut-dva nakon ključanja, smanji vatru i ostavi napitak još 5-10 minuta. Ocediti smesu i kombinovati sa limunovim sokom. Dodaj nekoliko šoljica vode/leda u zavisnosti od toga koju jačinu napitka želiš. Ukrasi kriškama limuna i/ili ruzmarinom.

Charonika piling sa lavandom i ruzmarinom

U starom veku ruzmarin je bio posvećen grčkoj boginji Afroditi, boginji lepote i ljubavi. Njegova svojstva prepoznata su u svetu lepote još davno, pa tako ga i danas često možemo videti u glavnoj ulozi u našim omiljenim proizvodima za negu.

Charonika Morski piling ima anticelulitni efekat. Miris, nastao na bazi prirodnih ulja lavande i ruzmarina, pomaže u oslobađanju stresa i anksioznosti.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja