Neodoljiva tapenada sa maslinama
Za ovaj recept trebaće ti ulje, limun i feta sir, a biće odličan kao predjelo za zabavu!
Masline su naše omiljeno jelo, a shodno tome, obožavamo i tapenade od maslina. Iako ova verzija nije strogo tradicionalna, svakako je lagana i preukusna. Tradicionalna tapenada se obično pravi od fino očišćenih maslina i inćuna, ali pošto smo hteli da napravimo vegetarijansku verziju, izostavili smo ribu.
U zavisnosti od ukusa, masline se mogu samleti ili sitno iseckati, a dodavanjem sira ovo postaje najbolji sos ikada. Uz tapenadu obavezno poslužite flašu nekog dobrog vina.
Recept je lak za spremanje, a pored toga što dobro izgleda, ima i odličan ukus kada se drži na sobnoj temperaturi.
Sastojci:
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 čen belog luka, oguljen i samleven
- narendana kora od limuna
- 1 šolja sitno seckanih zelenih maslina
- 1 šolja sitno iseckanih crnih maslina bez koštica
- sok od 1/2 limuna
- 1/4 šolje izmrvljenog feta sira
Priprema:
Zagrejati ulje, pa propržiti beli luk i koru limuna u maloj šerpi na umerenoj vatri oko 5 minuta. Skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Zatim staviti iseckane masline u posudu za serviranje i preliti ih limunovim sokom, fetom i hladnim maslinovim uljem.
Obavezno poslužiti uz kriške hrskavog hleba ili bruskete.