Sirup od urmi, nar i tekila? Može!

2020. godinu ćemo sigurno svi dobro upamtiti. Društvene mreže su prepune dosteljivih meme-ova na račun toga šta su bila naša očekivanja za ovu godinu, a kako je ona zapravo ispala.

Koronavirus, karantin, obilne padavine... Nažalost, puno ružnih reči će ostati sinonimi za ovu godinu. Međutim, stava smo da i u najtežim vremenima treba ostati pozitivan (samo ne na virus :)) i pronaći načine da ipak uživamo u životu i učinimo nešto lepo za sebe.

Ne, nikako ne želimo da zvučimo neozbiljno, niti da izigravamo lajf koučeve koji će izgovoriti hrpu klišea o pozitivnim mislima. Samo mislimo da ova godina nije još uvek gotova i da još uvek ima šanse da nešto iz nje izvučemo dobro. Svakako, ovo su neuobičajna, nesigurna i potpuno drugačija vremena nego što smo navikli, ali u ljudskoj prirodi je da neprestano tragamo za načinima koji će poboljšati kvalitet našeg života.

Zato mi na onu sumornu listu reči od gore smelo dodajemo reč: koktel. Leto je sada već tu, ali svi planovi i putovanja su „na čekanju“ jer je situacija veoma neizvesna. Ali to nije razlog da se odreknemo čaše osvežavajućeg omiljenog napitka koji nam može popraviti raspoloženje i učiniti da barem naše misli otputuju u neke egzotične krajeve.

Kao što si već navikla, svakog utorka donosimo novi sastojak u okviru naše By-product beauty rubrike. Sastojak koji možeš pronaći u ukusnim poslasticama i napicima, DIY receptima za negu kože, ali i u našim divnim beauty proizvodima. Poslednjih dana smo posebno inspirisani letnjim vibracijama, pa je naš fokus nekako spontano otišao na koktel priručnike.

Ovaj put izdvajamo koktel sa sirupom od urmi, narom i tekilom. Da li već možeš da osetiš ukus?

Zašto baš ti sastojci?

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na planeti. One su odličan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad creva. Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru.

Osim što je ukusan, nar je antioksidant. Njegov sok je dobar za apsorpciju slobodnih radikala koji se nalaze u organizmu. Osim izvrsnog ukusa, ovo “rajsko voće” može da ponudi još dosta toga. Plod nara je bukvalno krcat vitaminom C, pa čak 100 g ovog voća sadrži 15% dnevnih potreba za ovim vitaminom kod odraslih osoba.

Tekila. Pa... Čini svet nekako boljim i lepšim mestom za život. :)

Za ovaj recept ti je potreban sirup od urmi koji se veoma lako pravi, a koji se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru i do mesec dana.

Pa da počnemo!

Vreme pripreme: 5 minuta

Vreme kuvanja: 45 minuta

Ukupno vreme: 50 minuta

Sastojci:

  • 0,5 kg urmi
  • 3 šolje filtrirane vode
  • 60 ml tekile
  • 30 ml soka od limete
  • 15 ml soka od nara
  • Led

Uputstvo:

Pomešaj urme i vodu u posudi srednje veličine na srednje jakoj vatri dok ne proključa.

Promešaj i razmrvi urme drvenom varjačom da ih razbiješ. Smanji malo toplotu i pusti da se krčka 30 minuta, povremeno mešajući.

Ukloni šerpu sa vatre i ostavi da odstoji 15 minuta. Izlij sadržaj kroz cedilo, pritiskajući „meso“ urmi da bi iscedila sirup.

Da bi od sirupa došla do osvežavajućeg napitka sa tekilom i narom, potrebno je da šejkuješ zajedno sirup, tekilu, sok od limete i sok od nara.

Ostaje još da sipaš u neke simpatične čaše i da lagano pijuckaš na svojoj terasi uz omiljenu knjigu ili sa ekipom u dvorištu.

 

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja