Spritz sa breskvom i majčinom dušicom

Toliko smo uzbuđeni što ćemo podeliti sa tobom ovaj sjajan recept za koktel sa breskvom i majčinom dušicom. (Dobro, i sa malo votke 🤫)

Osvežavajući spritz sa breskvom i votkom lagano je aromatizovan majčinom dušicom i medom. Odlično se slaže sa letnjim obrocima. Ovaj koktel je sve, samo ne običan. 

Smatramo da je uvek zabavno ponuditi goste i koktelom pored uobičajenih pića. Međutim, u tom slučaju, domaćin često “zaglavi” u kuhinji praveći koktele za goste, gde opet ne ispadnu svi podjednako lepo. Daleko je lakše pomešati zanimljive sastojke za veću količinu i pustiti goste da se sami poslužuju. Tako da je ovaj recept izuzetno pogodan za letnja druženja na terasi ili u dvorištu. 

A kada već pričamo o letnjim ležernim večerima koje nam predstoje, ne postoji ništa ležernije od osvežavajućeg kotela u bokalu. I najbolje od svega, veoma lako se pravi.

Cilj ovog koktela je da voće zablista. Da bi se ukus breskve što više osećao, napravićemo sirup od breskve i majčine dušice.  

Da bi napravila sirup, samo nekoliko minuta kuvaj zajedno breskve, majčinu dušicu, vodu i med. Malo hlađenja i da se stegne - i to je to. Samo promešaj, ohladi i serviraj. 

Uputstvo

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme kuvanja: 5 minuta

Porcija: Za 4 do 6 osoba

Sastojci:

  • dve šolje sveže breskve isečene na kockice
  • 3 grančice sveže majčine dušice
  • ½ šolje vode
  • ⅓ šolja meda
  • 250 ml votke
  • ½ šolje soka od svežeg limuna
  • 1 šolja ohlađene sode
  • grančice majčine dušice i kriške breskve za dekoraciju

Priprema:

Izmešaj breskve, majčinu dušicu, vodu i med u šerpi na srednjoj temperaturi. Neka se smesa ujedini i prokuvajte je nekih 5 minuta dok breskve ne postanu mekane. Skloni sa vatre i potpuno ohladi.

Procedi breskve kroz sitnu mrežicu u veliku posudu sa votkom i limunovim sokom. Pusti da se ohladi. Odbaci ostatke breskve (ili ih sačuvaj za jogurt ili palačinke).

Dodaj sodu neposredno pre posluživanje. Izaberi jednostavne i elegantne čaše i dekoriši koktel sa grančicama majčine dušice i kriškama sveže breskve. 

U zavisnosti od broja ljudi na tvojoj zabavi, ovaj recept lako možeš udvostručiti ili utrostručiti. 

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja