Šta treba da znaš o reciklaži beauty proizvoda?

U poslednje vreme sve više kompanija pridaje značaj održivim ambalažama koje se mogu reciklirati u svom proizvodnom procesu, što je zaista dobra vest za našu planetu. Zašto? Zato što pojedinim vrstama kozmetičkih pakovanja može biti potrebno stotine godina da se razgrade na deponiji. Za to vreme, one mogu ispuštati štetne gasove u okolinu.

Recikliranje ne spašava samo životinje, već može da spasi i našu okolinu. Evo kako ti možeš dobiti ulogu u tome da svet postane čistije i zelenije mesto za sve nas.

Izbegavaj celofan

Celofan, tanki materijal napravljen od viskoze (smatra se plastikom na biljnoj osnovi), koristi se za pakovanje mnogih kozmetičkih proizvoda. Iako se ne može reciklirati, biorazgradiv je (što znači da se s vremenom raspada) i ekološki je prihvatljiviji od polietilenske plastike koja se koristi za pravljenje plastičnih kesa. Možeš kompostirati celofan u kanti namenjenoj za to, zajedno sa ostacima hrane. Međutim, najbolje je da u potpunosti izbegavaš celofan jer je način na koji on nastaje štetan za okolinu. Većina celofana se proizvodi korišćenjem ugljen-sulfida, koji je toksičan za ljude koji rade u proizvodnji istog.

Reciklaža

Ako nemaš pojma odakle da počneš kada je reč o recikliranju, imamo dobru vest: postoje kompanije posvećene reciklaži beauty proizvoda, ali i garderobe. Raspitaj se na lokalu, sigurni smo da ćeš pronaći one koji ovaj koncept već uveliko praktikuju.

Upcycling

Svi znamo šta je reciklaža – recycling, ali u svetu je sve prisutniji jedan sličan, ali malo drugačiji trend: upcycling! Upcycling je ponovna upotreba starih predmeta, s tim što se od reciklaže razlikuje u jednom ključnom faktoru: podrazumeva njihovo unapređenje. Korak naviše, na šta ukazuje i prefiks up, podrazumeva kreativno menjanje i davanje vrednijeg života starim stvarima, pretvaranje starog u nešto još bolje nego što je to ranije bilo. Na primer, staru kutiju od keksa možeš pretvoriti u držač za četkice i pritom uštedeti novac.

Uvek isperi

Ovo može izgledati očigledno, ali pročitaj uputstva o tome kako pravilno reciklirati proizvod pre nego što ga baciš u kantu za smeće. Kad god je to moguće, preskoči plastične bočice i odluči se za staklo koje je moguće gotovo beskrajno reciklirati bez propadanja u kvalitetu.

Takođe, pre nego što baciš praznu bocu u kantu za recikliranje, isperi je kako bi bila sigurna da u njoj nema proizvoda, inače je uopšte nećeš reciklirati. Bočice sa ostacima proizvoda sadrže potencijalno štetne materije poput laka za kosu ili toksičnih hemikalija koji mogu prouzrokovati veliku štetu za okolinu. Ostavljanje proizvoda u boci koju si želela da recikliraš takođe može izazvati neprijatne mirise i privući bube ili glodare.

Pronađi inspiraciju...

22|11 Cosmetics

Ruski dizajnerski brend hi-tech organskih proizvoda za negu kože i kose. Inspiracija brenda počiva na filozofiji čiste i prirodne estetike. Fini i nežni proizvodi su razvijeni kombinovanjem ulja i esencija, bez veštačkih aroma, parabena i silikona.

Svi proizvodi su upakovani u aluminijumske tubice koje se mogu reciklirati, a koje istovremeno predstavljaju brendov pristup lepoti kao umetnosti.

Charonika

Nakon što potrošiš svoj omiljeni Charonika piling, morsku so ili mleko za kupanje, sačuvaj ovu zgodnu i praktičnu teglicu za neki DIY beauty proizvod.

Možeš čak i skinuti nalepnicu pa zalepiti svoju, koju ćeš takođe ručno napraviti. Veži trakicu u mašnicu i eto savršenog poklona za najbolju drugaricu!

Inspiraciju za sjajne DIY proizvode za lepotu pronaći ćeš u našoj By-product beauty rubrici

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja