Budi više danski, budi više “hygge”

Od vožnje biciklom do značaja sveća - istražujemo kako postići čuveni danski hygge način života. 

Ali, pre nego što odemo dalje, da se pozabavimo glavnim pojmom koji je bio inspiracija za redove koji slede. Hygge je verovatno jedan od najpopularnijih trendova na globalnom nivou, a kada otkriješ šta to zapravo znači, biće ti jasno zašto se svi rado okreću ovom sjajnom konceptu življenja. 

U jednom trenutku, negde krajem 2016. godine, nije postojao izlog knjižare koji ne sadrži neki naslov sa ovim pojmom (The Art of Hygge, How to Hygge and Hygge: A Celebration of Simple Pleasures - lista je predugačka). Pored  toga, svi lifestyle magazini su davali savete kako da više budete hygge, a ovaj trend su ispratili i neki od najvećih svetskih brendova u svojim marketing kampanjama. 

I da, reč nije podložna doslovnom prevodu, pa ćemo mi to definisati kao zdrav danski koncept udobnosti koji je mogao da proda sve na ovom svetu - od pletenih čarapa, do veganskih pita. 

Iako deluje kao samo još jedan trend oko kojeg je nastao neverovatan hajp, ne možemo zanemariti neke činjenice - Danci imaju najsretnije radnike, 52 nedelje za roditeljsko odsustvo i poznati su izvan svojih granica po preukusnom pecivu. Dakle, potpuno je opravdano što je ideja da živimo u Danskoj uvek bila primamljiva za ostatak sveta. 

Da li i hygge ima veze sa tim?

Danci su veoma dobri u svemu što ima veze sa udobnošću. Njihova filozofija udobnog načina života počiva na ideji da je važno uživati u jednostavnim stvarima. Kao što autor knjige The Little Book of Hygge: Danish Secrets to Happy Living navodi, “Danci vrlo dobro znaju razliku između bogatstva i blagostanja. Nakon što su naše osnovne potrebe zadovoljene, više novca nam neće doneti i više sreće i umesto toga, oni su fokusirani na ono što im poboljšava kvalitet života”. 

Dakle, hygge je definitivno trend koji zaslužuje našu pažnju i zato smo odlučili da sa tobom podelimo osnovne ideje ovog skoro pa savršenog načina života. 

Kupi sveće

Da li si primetila da u romantičnim komedijama uvek postoji neki vrt osvetljen lampicama i divnim svećama? E pa ovo može biti tvoj holivudski način za više hygge momenata.

Prema pojedinim istraživanjima, Danci pale više sveća nego bilo koji drugi narod. Zato večeras, kada dođeš kući, upali jednu ili više sveća dok se dok se opuštaš u svojoj kupki ili dok toneš duboko u redove svoje omiljene knjige. 

Meraki je danski brend inspirisan prirodom i skandinavskom estetikom. U njihovoj ponudi pronaći ćeš divne mirišljave sveće za svaku priliku. Divne arome cvetnih mirisa jasmina i sandalovine, belog čaja i đumbira ili smokve i kajsije omogućiće ti da stvoriš svoj sopstveni hygge trenutak. 

Biciklom svuda

Danska je gotovo svake godine proglašena za jednu od najsrećnijih zemalja, a ono što ne možemo da ne uočimo, to je njihova ljubav prema biciklu kao prevoznom sredstvu. Ili preciznije, u Kopenhagenu ima više bicikala nego stanovnika koji na raspolaganju imaju gotovo 400 kilometara biciklističkih staza širom grada. 

Kako vežbanje povećava nivo dopamina u mozgu („srećni hormon“), vožnja biciklom je odličan način da održiš formu, ali i dobro raspoloženje i sve to uživajući na svežem vazduhu. 

Počni da ubacuješ hygge u svakodnevni razgovor

Ne mogu doći večeras, moram biti malo hygge.

Ima li neko upaljač, hoću da napravim malo hygge atmosferu?

Tvoje kupatilo izgleda takooo hygge!

Naš jezik oblikuje naše ponašanje - a naše ponašanje oblikuje našu sreću. Da se ruža zove drugačije, isto bi mirisala kao ruža, ali mora imati svoje ime. Pa zašto onda ne bi i potpuna udobnost imala svoje ime? 

I kada već spominjemo hygge elemente u našem domu, ne smemo zaboraviti prekrasne Meraki sapune koji imaju malo uže i daju neverovatan dekorativni efekat svakom kupatilu. Nežni i blagi prema tvojim rukama, ovi sapuni su napravljeni od prirodnih sastojaka koji neguju i čiste tvoju kožu.

Ne radi prekovremeno 

Danci ne ostaju duže od radnog vremena i veoma cene svoju porodicu i slobodno vreme. Uvek se trude da sve završe na vreme i da odu kući kako bi proveli zajedničke trenutke sa svojim najmilijima. 

Žene u proseku rade oko 35 sati nedeljno, a muškarci oko 41 sat, a poslodavci očekuju od svojih zaposlenih da su tu od ponedeljka do petka, od 8 do 16 časova. Ništa manje i ništa više. 

Kako ne vole raditi prekovremeno, Danci se trude da sve svoje obaveze završe na vreme i da ne kasne sa poslom. Pokušaj da usvojiš dansku radnu etiku, jer rezultat toga može biti samo veća ispunjenost u privatnom životu, ali i veća produktivnost na poslu. 

Unesi prirodu u svoj dom

Danci se neretko odlučuju da prirodu unesu u svoj dom, a kada to kažemo, mislimo doslovno. Pitate se kako? Primera radi, oni rado dekorišu svoj dom sa drvenim grančicama, biljkama, šišarkama ili orasima. Kamin je takođe često prisutan u njihovim kućama, jer on čini da se osećamo bliže prirodi. A jednostavno i prirodno je nešto što upravo i najbolje opisuje koncept udobnosti. Pored dekoracije, možete izabrati i prirodne mirise ili osveživače za kuću sa šumskom notom ili nešto slično. Ovo će sigurno doprineti da vaš dom bude prava oaza mira.

Raširi divan miris u svom domu sa mirisnim Meraki difuzorom. Difuzor sadrži 7 štapića koji ostavljaju blagi i senzualni miris skandinavskog vrta. Koristi difuzor kako bi stvorila svežu i prijatnu atmosferu u svojoj dnevnoj sobi, hodniku ili spavaćoj sobi. Stavi ga u kupatilo kada si raspoložena za spa atmosferu. Možeš ga koristiti i za stvaranje ugodne atmosfere u svojoj prodavnici ili kancelariji.

Poštuj obroke i vodi računa o ishrani

Kako radno vreme počinje rano, Danci preferiraju i raniji ručak, uglavnom oko 11 časova. Možda se nama to čini prerano, ali zapravo ima smisla ako se uzme u obzir kada dan počinje i da nam je potrebna energija tokom radnog vremena. 

Što se namirnica tiče, najveću pažnju privlači njihova sklonost ka kašama uz šolju čaja. Za njih je to poseban hygge momenat i prilika da se povežu sa porodicom. Iako to jeste uobičajni ritual za doručak, neretko ovu kombinaciju serviraju i za večeru. Za njih je to zdrav i odličan “izgovor” da uživaju u predivnim sastojcima poput jabuke ili cimeta. 

Minimalizam kao životni stil

Za Dance, minimalizam je način života. Ništa ne treba da bude napadno, nametljivo i agresivno. Zato ćete na njihovim ulicama najčešće videti žene na kojima je dominantna crna boja. Svedene kombinacije, jednostavni i neutralni tonovi, klasični modeli… Za njih su ovo bezvremeni trendovi i u pravu su. 

A koncept minimalizma i krilatica Više je manje se prožima i na druge segmente njihovog života. Oni preferiraju čiste i netoksične sastojke u proizvodima za svakodnevnu negu, jednostavne i zdrave formule koje inspiraciju pronalaze u prirodi. Meraki kozmetički proizvodi se savršeno uklapaju u ovaj koncept. Ovaj danski brend je idealan izbor ukoliko želiš da izbegneš sve štetne hemikalije i nerazumljive sastojke sa deklaracije, a da kao rezultat dobiješ sjajnu i blistavu kožu i kosu. 

Budi i ti više danski, budi više hygge!


Celokupan asortiman Meraki proizvoda možeš pogledati OVDE

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja