Kako proslaviti praznike bez drage osobe

Moja majka je bila kraljica Božića. Njena praznična kupovina počinjala je u novembru. Par dana pre praznika smo provodile dekorišući kuću, ukrašavajući jelku i kačeći lampice u dvorištu. Takođe bi insistirala na postavljanju stola za kojim smo morali da jedemo iz božićnog seta posuđa koji bismo koristili za ručak i večeru na dan Božića. Kada se setim svega toga, pomislim kako je ta tradicija bila ujedno dosadna i sjajna. A onda je moja mama umrla, i sve lepe stvari koje sam povezivala sa Božićem bile su jedne od mnogih koje su umrle sa njom.

Bilo mi je potrebno nekoliko godina, slomljena ruka i puno podrške porodice i prijatelja da povratim svoj božićni duh, ali uspela sam. To nije dugo potrajalo, jer ove godine svi živimo usred globalne pandemije i osećam potrebu da ponovo pređem neke od lekcija koje sam naučila iz tugovanja tokom prethodnih praznika. Znam da smo suprug i ja odlučni u nameri da proslavimo ovu godinu kako dolikuje, iako koronavirus i dalje hara na sve strane. Odlučili smo da uživamo u praznicima, što svima toplo preporučujemo, a evo i kako:

Odlučite šta je bitno (i bezbedno), i ne odustajte od toga

Pre nekoliko dana, kada sam kukala kako ne mogu da nađem malu ćurku, s obzirom da nas je ove godine za praznike samo dvoje, suprug je predložio da napravimo samo piletinu. U tom trenutku, bilo je evidentno da neću popustiti, tako da sam kupila veću ćurku. Kako ne bismo trošili hranu, pola ćurke će biti bezbedno poslato porodičnom prijatelju, ali na Dan zahvalnosti imaćemo domaću, pečenu ćuretinu. Morate da odlučite šta su vaši prioriteti - šta je važno, a bez čega se može. Ako želite da posetite baku, učinite to kroz prozor njene dnevne sobe ili putem FaceTime-a. Ako je vaš tata trenutno na drugom kraju sveta, ali za praznike zajedno pečete pitu sa jabukama, virtuelno je ispecite s njim. Šta god da je u pitanju, pronađite način da ostvarite željeni cilj.

Identifikujte svoja osećanja i dajte im vremena

Ova sezona praznika teško će pasti mnogim ljudima iz više razloga. Kakva god neprijatna osećanja imate kada su u pitanju praznici, želim da vas podstaknem da ih imenujete i da im date vremena da se slegnu. Kako kažu psihoterapeuti – Jako je važno imenovati svoja osećanja. Ignorisanje osećanja ne znači da će magično nestati. Međutim, imenujući ih, možete kontrolisati u kom smeru će te emocije otići. Često doživljavamo trenutke radosti u teškim vremenima i podjednako je u redu iskusiti tugu i žaljenje tokom radosnih prilika. Jednom kada počnemo da prihvatamo i dajemo prostora svim našim emocijama, možemo se osloboditi bilo kakve krivice koja se javlja kada imamo osećanja za koja nam se učini da nisu prikladna u datom trenutku.

Otkrijte šta osećate i dajte sebi vremena da to prihvatite. Bilo bi jako korisno razviti svakodnevne rituale koji uključuju proveru svojih osećanja. Možete se fokusirati na meditaciju ili vođenje dnevnika. Izbegavajte osuđivanje i pokušaje racionalizacije svojih emocija, već se usredsredite na prihvatanje i tretiranje sebe s pažnjom, saosećanjem i ljubavlju. Kada smo svesni svojih osećanja, stičemo uvid u ono što nam je zaista potrebno.

Fokusirajte se na nekog drugog

Kao rezultat pandemije, stopa nezaposlenosti trenutno se kreće oko 7%, a skoro 26 miliona ljudi u zemlji prijavilo je da tokom prošle nedelje nisu imali dovoljno hrane. Sada je pravo vreme da istupite i pomognete drugima. Prema pojedinim istraživanjima, pomaganje drugima pojačava osećaj povezanosti sa njima, pomažući nam da ispunimo svoje najosnovnije psihološke potrebe. Kada se osetite loše zbog svega što trenutno propuštate, koristite to kao podsetnik da treba pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna. Razmislite o tome da donirate deo novca koji biste inače koristili za putovanje u neku humanitarnu organizaciju.

Stvarajte nove tradicije

Svi znamo da ovogodišnji praznici neće biti idealni. Moramo se žrtvovati da bismo zaštitili sebe i druge, ali prihvatanje da nećemo imati tipičan Božić / Dan zahvalnosti / Novu godinu ne znači da ne možemo da se zabavljamo. Stvorite neku novu tradiciju kako biste zamenili onu koja vam nedostaje. Postanite virtuelni tajni Deda Mraz. Pošaljite svima koji inače prisustvuju vašoj prazničnoj zabavi tajni recept za svoj koktel. Prepustite se maštanju! U odsustvu moje majke i njenih tradicija, naučila sam da stvaram sopstvene i sigurno ću ih poštovati i nakon ovih praznika.

A ako sve drugo zakaže, dajte sebi oduška. Ovo je jako težak period i ono što sam prihvatila je da je, kada su stvari teške, jako važno ne očekivati previše, ni od sebe ni od drugih.

Ako ne možete da se izborite sa svime što se dešava oko vas, obucite pidžamu, ušuškajte se ispod udobnog pokrivača i upalite Netflix. Uradite sve što je potrebno da ostanete prisebni. Ovo je jedna od najvažnijih stvari koje sam naučila iz svojih gubitaka: najbolja tradicija koju možemo sebi pokloniti je da sebe uvek stavljamo na prvo mesto kada su u pitanju zdravlje i duševno blagostanje.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja