Prekini začarani krug: Promeni stare životne navike sa novim i boljim

Hraniš se zdravo, ali nisi zadovoljna kako izgledaš? Budiš se ranije, ali i dalje se ne osećaš dobro? Pokušavaš biti optimista u poslu, ali nekako se čini da sve izmiče kontoli?

Kako prekinuti ovaj začarani krug? I kako da zauvek kažemo “zbogom” starim i lošim životnim navikama?

Teško je definisati dobre životne navike, jer one ipak zavise od pojedinca do pojedinca. Ono što je za nekog dobro, ne mora biti nužno dobro i za nekog drugog, i obrnuto. Za poboljšanje kvaliteta života nikad nije kasno i ne postoji pogrešan momenat. Ipak, možda postoje povoljniji trenuci, a to može biti upravo sada kada leto polako odmiče i približava nam se hladniji period.

Jesen je odlična za neki novi početak. Letnja putovanja su gotova i polako se vraćamo na svoj kolosek. Dane na otvorenom zamenjujemo sa sve više trenutaka u svom domu ili drugim zatvorenim prostorijama. Manje aktivnosti znači više vremena za sebe, pa iz tog razloga je ovo povoljan period za promene. 

Danas često imamo potrebu da stvari etiketiramo kao dobre ili loše. A svi vrlo dobro znamo da ništa nije crno-belo i da isključivost najčešće ne urodi plodom. Tragajući za definicijom srećnog i ispunjenog života, jedna reč nam je posebno privukla pažnju - ravnoteža

I zaista, kada malo bolje razmislite, čini se da je suština svega u tom nekom balansu. Međuljudski odnosi, poslovne obaveze, treninzi, ishrana… Najbolje životne navike zapravo i jesu one koje su najbolje uravnotežene. 

Međutim, ravnotežu je teško definisati jer se parametar za nju nalazi u nama. Dakle, umesto da besomučno tragaš za odgovorom, pokušaj da odgovor pronađeš u sebi. Šta te čini srećnom i ispunjenom? Zbog koga ili čega se osećaš dobro? Kada osećaš najveću fizičku snagu? I šta izaziva unutrašnji mir u tebi?

Ako budeš pratila ove smernice, lako ćeš pronaći odgovore. U skladu sa njima, promeni i svoje navike. Zapitaj se - kada si ti najviše Ti?

Ovih nekoliko saveta ti mogu pomoći da brže dođeš do navika koje tvoj život čine uravnoteženim i ispunjenim:

Usudi se da eksperimentišeš

Padao sam iznova, iznova i iznova u svom životu, i zato sam uspeo. 

Ovo je čuvena rečenica Majkla Džordana i u njoj se zaista krije velika istina. Niz neuspeha najčešće vodi do uspeha, kako u profesionalnom životu, tako i na privatnom planu. 

Vrati se sutra sa posla drugim putem, idi na kafu u delu grada u kojem nikad nisi bila, nazovi nekog koga nisi dugo čula… Počni sa malim stvarima, ali usudi se da nešto promeniš. I ne plaši se ako ne uspeš. To može biti i onaj čuveni kliše sa frizurom. I ne, ne treba ti promena posla ili raskid sa dečkom da to učiniš. Isprobaj stil oblačenja koji si oduvek želela - pa šta ima veze ako izgleda pomalo šašavo? Uvedi novu rutinu u svoju svakodnevnicu, šta misliš o eye patchevima? Jesi li ikad koristila ove prozvode za odmorniji i svežiji izgled?

Eksperimentisanje ne mora nužno da se odnosi na tebe. Napravi razmeštaj u stanu i bez i jednog troška osveži svoj životni prostor. Kupi novi začin ili namirnicu koju nikad nisi probala i napravi sebi egzotičan obrok. Spisak je predugačak, ali shvatila si na šta ciljamo. Ne razmišljaj previše, već kreni u akciju. 

Udahni duboko

… i izahni! Ne zaboravi da dišeš! Možda zvuči pomalo smešno, ali istina je da često zaboravljamo da dišemo. Ne bukvalno, ali dugo sedenje za kancelarijskim stolom, more obaveza i mejlova često dovode do toga da plitko dišemo, što smanjuje koncentarciju kiseonika zbog čega se osećamo umorno i napeto. 

Ako radiš posao koji zahteva višečasovno sedenje, uvedi kratku pauzu na svakih sat vremena. Ustani, istegni se, zabaci ramena unazad i udahni duboko. Ako imaš pristup svežem vazduhu, odlično. Ako ne, redovno provetri svoju kancelariju i prostorije u domu. Tehnike pravilnog disanja su veoma važne za nas, a njih možeš savladati i uz meditaciju kod kuće. Zapali Meraki prekrasnu sveću sa belim čajem i đumbirom i uživaj u opuštajućoj aromi koja se širi tvojim domom. Zapamti, samo bistar um donosi dobre odluke. 

Spremna za detoks?

Ne, ne mislimo na ceđeni sok ili salatu, mislimo na detoksikaciju u svim segmentima tvog života. Naravno, ono što unosimo u sebe itekako može pomoći da se osećamo bolje, ali mnogo je bitnije da tvoj um i emocije budu podvrgnute detoksu. 

Okruži se ljudima koje voliš, a od onih toksičnih se maksimalno distanciraj. Negovanjem pravih odnosa najpre pomažeš sebi, a onda i drugima. Dalje, budi manje izložena društvenim mrežama. Znamo da je danas online svet neizostavan deo svih nas, ali ponekad nam je potrebno da se malo udaljimo od njega. U moru korisnih i lepih informacijama, često nailazimo i na one koje u nama stvaraju stres i nervozu. Zato uvedi nekoliko jednostavnih pravila - nemoj prelistavati Instagram odmah čim otvoriš oči, a potrudi se i da pre spavanja uvedeš neku kvalitetniju rutinu.

A svojoj koži možeš ponuditi 22|11 Detox serum antioksidant, pun aktivnih supstanci, koje detoksifikuju, obnavljaju i štite kožu.

Ja volim…?

Koju bi reč dodala u nastavku? Možeš li iz prve da se setiš? A kada dođeš do odgovora, zapitaj se kada i koliko često radiš to što voliš. Izgubljeni u ovom užurbanom svetu, neprestano razmišljamo o tome šta još treba da uradimo, a često zanemarujemo ono što volimo da radimo. 

Ne dozvoli da ti se život svede na obavljanje svakodnevnih obaveza. Zastani. Udahni. Razmisli. Ljubav prema sebi neguješ tako što radiš stvari za sebe. Zato uvek pronađi vremena za to. Naš um i telo su neraskidivo povezani, iako je ovo prvo opipljivo, a drugo vrlo apstraktno. Ali često ono što radimo za svoje telo, ima snažan efekat na naš um.

Zato večeras napravi sebi ugodnu kupku sa Charonika mirišljavim solima. Neka se tvoje telo potpuno opusti, a um sjedini sa univerzumom. 

Break bad habits. Build good habits. 

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja