Samo napred, otkaži planove!

Konvencionalne norme kažu da bismo “trebali viđati prijatelje” i da je “dobro raditi stvari”, ali za mnoge ljude otkazivanje društvenih obaveza može biti prilično veliki pritisak. Bilo bi taaako oslobađajuće da ponekad, umesto što provodimo sate ispred ormara odlučujući se za odgovarajući autfit i uvežbavajući neke usiljene osmehe za formalne prilike, jednostavno možemo da napišemo poruku “ne mogu večeras :(“ i da sebi napravimo tost sendvič i gledamo Netflix. 

Otkazivanje planova nije baš sa oduševljenjem prihvaćeno u našem društvu, zato je nedavno jedna aplikacija za otkazivanje planova naišla na globalno oduševljenje, što znači da nas ima dosta istomišljenika. 

Ne dešava se tako često (bolje rečeno, nikad) da otkazivanje planova u poslednjem momentu bude popularno kao što je trenutno. Socijalna distanca, kao što preporučuju svi centri za prevenciju i kontrolu bolesti, je trenutno najefikasnija metoda za usporavanje širenja koronavirusa što nam konačno daje blagoslov da ostanemo kući i izbegavamo ljude koje baš i ne želimo da viđamo.

Naravno, da budemo jasni, u ovom slučaju socijalna distanca svakako nije predmet ismevanja, jer uticaj širenja koronavirusa se masovno oseća širom sveta. Da, piće nakon posla sa ne-tako-dragom osobom sada lako možeš izbeći, ali otkazani su događaji svetskih razmera što znači da ekonomija na nivou cele planete trenutno ispašta. Venčanja, zabave i dugo planirane proslave se odlažu do daljnjeg, a Kinezi širom sveta pate i trpe na svakom koraku rasističke pretpostavke i osuđivanja zbog automatske povezanosti sa događajima u Vuhanu.  

Ipak, čak i u ovim nesigurnim i zastrašujućim vremenima, prirodno je da čovek traži i nešto pozitivno. Za one kojima je otkazivanje planova pritisak, preporučena socijalna distanca je olakšanje, prilika da malo odahnemo od sveukupnog ludila i prebrzog tempa koji moderan život nameće. Čak i kratak karantin od 14 dana, koji se preporučuje svim zemljama “srednjeg rizika”, mogao bi biti prilika da se resetujemo od svih zahteva koje današnje društvo zahteva od nas. 

Novonastala situacija može biti olakšavajuća i za one malo introvertnije. Takođe, mnogi ugledni psiholozi tvrde da provođenje vremena sa samim sobom može biti vrlo dobro za nas, ako ste spremni da odbacite modernu ideju kako je samoća negativna stvar. Na primer, umesto što socijalnu distanciranost zamišljate kao kaznu, zašto to ne biste posmatrali kao priliku da isprobate nove recepte, usavršite joga poze, priuštite sebi spa tretman ili malo bolje upoznate svoje ukućane? :)

Ako nikad pre nisi radila od kuće, pokušaj to sagledati sa vedrije strane. Manje vremena u saobraćaju, više za spavanje; domaći ručak kod kuće, umesto gužve u kantini. Da, kolege će ti nedostajati, ali hvala Bogu tu su sve te društvene mreže i platforme za poslovnu komunikaciju, tako da ih možeš zatrpavati sa mimovima i smešnim snimcima. :) Stan uvek može biti uredan, biljke na vreme zalivene, a još ti ostaje vremena da pogledaš seriju koju toliko dugo odlažeš. 

Uostalom, većina nas s godinama počne preferirati kućna druženja u krugu najbližih umesto guranja u klubu sa ljudima koje smo videli četiri puta, a koji se čak ni ne sećaju našeg imena. S obzirom da se i druženje u manjim krugovima ne preporučuje trenutno, tu su video pozivi. Popij kafu ili čašu vina sa najboljom drugaricom preko kamere, jedna dobra partija smeha će obema prijati. 

Socijalna distanca sada može biti izgovor da radiš ono što najviše voliš. I da pri tome ne osećaš krivicu što nisi mogla da odeš na rođendan dečkovog drugara. Samo kažeš: “Nadležni tako preporučuju” i slegneš ramenima. U isto vreme štitiš svoje, ali i zdravlje drugih ljudi, ali i uživaš u pripremi omiljene paste. 

Spa tretman za koji retko pronalazimo vreme

Užurbani tempo života doveo je do toga da svi više preferiramo tuširanje, jer je brže i praktičnije. Sada imaš malo više vremena koje možeš posvetiti sebi. Napravi kupku sa Charonika mirišljavim solima, a atmosferu upotpuni neodoljivim svećama. Ponesi knjigu ili časopis, kao i omiljeni napitak. 

 

Potrudi se da ovo vreme iskoristiš na najbolji mogući način.  

#ostanikodkuce

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja