Savršena sedmica: Self-care ritual za svaki dan

Pre samo nekoliko godina, pomenuti pojam self-care (briga o sebi) za stolom, izazvalo bi barem jedno kolutanje očima. Danas je priča malo drugačija. 

Užurbani način života, mnoštvo svakodnevnih obaveza, želja i potreba za “čistijim” načinom života i, naposletku, sve češći osećaj iscrpljenosti, učinili su da mnogi od nas razmisle o sebi i daju više prostora stvarima koje nas čine srećnima. 

Sve više se okrećemo drevnim i tradicionalnim praksama kao što je meditacija, aromaterapija, akupunktura… A u skladu sa tim, tragamo i za “običnim” i jednostavnim sastojcima i formulama. Zašto? Zato što uprkos svim promenama, neke stvari ne treba menjati, a to je da se u prirodi zaista krije lek za sve. 

Najveći današnji trendovi u svetu lepote, wellnessa i drugih praksi za relaksaciju, imaju snažno uporište u prirodi. Ona je svemoguća, neustrašiva i veličanstvena. I zato joj se uvek rado vraćamo. 

I zaista, wellness kultura i vraćanje sirovim i zdravim plodovima koje nam Zemlja svakodnevno pruža, uzrokovala je ekspanziju trenda zvanog “organsko i prirodno” - od ishrane, preko kozmetičkih preparata, pa sve do materijala koje svakodnevno koristimo. 

Složićeš se, uopšte nije loše što je u zdravo ponovo u modi, ali u tom vrtlogu napadnih reklama i megalomanskih ponuda, treba imati dobar “filter” i pronaći proizvode koji zaista jesu ono za šta se predstavljaju. 

Tačno je da život nije toliko jednostavan i predvidljiv da bismo svakog trenutka mogli misliti na sebe. Niz različitih situacija i konteksta nam ponekad prosto ne ostavljaju previše izbora. Međutim, ono što sigurno znamo je da svakog dana možeš pronaći malo vremena za jedan self-care ritual. 

Ponedeljak

Sama reč već pomalo budi nelagodu, zar ne? Ponedeljak je za mnoge ljude najstresniji dan u nedelji. Nakon vikenda i odmaranja, sledi “povratak u relanost”, brzinska jutarnja kafa, gužva u saobraćaju, gomila mejlova i ugovorenih sastanaka. 

Zato bi najbolje bilo da ponedeljkom self-care ritual uradiš već na početku dana kako bi sedmicu započela u dobrom raspoloženju. Naš predlog je da svoj alarm naviješ svega 20 minuta ranije. Stavi svoje FlashPatch gelove za posvetljavanje predela oko očiju i za tih 5 do 20 minuta, popij svoju kafu na miru, uradi vežbe disanja ili meditiraj. Tvoje raspoloženje će iznenada postati puno bolje, a monday look mnogo vedriji i sjajniji. 

Utorak

Za ponedeljak kažu da je najstresniji dan, a za utorak da je najdepresivniji. O čemu se zapravo radi? Upravo zato što ponedeljak može biti vrlo frustrirajući, često utorkom imamo utisak da je već četvrti radni dan. Pomisao da je tek drugi u nedelji nas neretko deprimira. 

Zato utorkom uradi nešto korisno zbog čega ćeš se osećati bolje, a onda udovolji sebi. Skuvaj dovoljnu količinu riže, testenine ili povrća koje se mogu zamrznuti i tako obezbedi obroke za posao za par dana ili večeru kada se vratiš kući.  

Nakon toga, vreme je za tvoj self-care ritual. Ne moraš rezervisati spa centar da bi svojoj koži pružila ugođaj. Sa Merakijevom maskom za lice, za svoju kožu se možeš pobrinuti i u svom domu nakon lagane večere. 

Sreda

Sredom napravi kratku pauzu. Obaveze su i dalje tu, ali napravi prostor za predah. Večeru već imaš, tako da veče možeš posvetiti sebi. Prošetaj posle radnog vremena po gradu sa drugaricama, kupi sebi neku sitnicu ili se jednostavno opusti u svom domu uz najdražu knjigu ili film. 

Charonika mirišljave sveće mogu doprineti da ugođaj bude potpun. Aroma citrusnog voća i bosiljka će ti dati energiju za ostatak sedmice. Sveća Perfection je, kako sam naziv kaže, upravo i stvorena za perfektnu atmosferu. 

Četvrtak

Dan koji nagoveštava vikend pa samim tim izaziva pozitivna osećanja u nama. Zato pojačaj taj doživljaj nekim guilty pleasure ritualom. Počasti sebe omiljenom kolačom ili čokoladom.

Isto to možeš priuštiti i svojoj koži uz Charonika Čokoladnom maskom za telo. Sirovi kakao povećava elastičnost kože i poboljšava metaboličku aktivnost, pa će ti tvoje telo sigurno biti zahvalno za ovu poslasticu. 

Petak

Dok smo mlađi, petak najčešće jedva čekamo zbog provoda. Međutim, tada su i dnevne obaveze lakše. Sa godinama, mnogi od nas petak žele samo za sebe kako bismo “napunili baterije” i kvalitetno iskoristili vikend. 

Ako i ti spadaš u tu grupu, onda verujemo da za petak već imaš svoje neke male rituale poput toga da uživaš u samoći uz čašu crnog vina. Nakon naporne nedelje, bilo bi odlično da i svojim stopalima daš takav ugođaj. 

Razveseli svoja stopala sa divnim Meraki kamenom plavacem. Utrljaj stopala sa finim i blagim sapunom. Nakon 10 minuta, obriši noge plavcem. Temeljno osuši noge i nanesi veću količinu Kreme za stopala.

Subota

Konačno dan kada možeš duže da spavaš, popiješ kafu na miru ili jedeš kasni doručak. Subota je jednostavno savršen dan za self-care rituale. Ovaj dan nemoj provesti u kući, naročito ako je lepo vreme. Idi u prirodu u dugu šetnju sa prijateljima, organizujte neko druženje preko dana ili uveče, radi ono što te ispunjava… 

22|11 Set za ruke i usne može biti tvoj odani partner u svim avanturama. Vrlo zgodne tubice staju u svaku torbu ili ranac, a divni sastojci daju sve što je potrebno tvojim usnama i rukama kako bi izgledale negovano i sjajno u svakoj prilici. 

Nedelja

Uvek nam je potreban još jedan dan između subote i nedelje, zar ne? :) Nedelja je dan kada se pripremamo za novu radnu sedmicu i zato bi najbolje bilo da za ovaj dan isplaniraš neki opuštajući ritual koji će ti dati energije za sve što u narednim danima sledi. 

Možeš rezervisati wellness centar, ali isti taj ugođaj možeš imati i u svom domu. Meditacija je savršen način da “očistiš” svoje misli i razbistriš um, a zahvaljujući internetu, lako možeš i sama naći osnovne instrukcije za ovaj self-care ritual. Nakon toga, pripremi sebi toplu kupku sa Charonika mirišljavim solima

Kupka sa kristalima prirodne soli, impregnirana eteričnim uljima, ima aromaterapijski efekat na naše telo i poboljšava sveukupno zdravlje. Cvetni mirisi jasmina i sandalovine probudiće tvoje emocije, čula, želju za životom, ali i ženstvenost.

Self-care? It will change your mindset!

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja