Zašto je opasno imati make-up na treningu?

Verovatno si i sama videla da pojedine devojke na trening dolaze pod punom "ratnom opremom", ne razmišljajući koliko to može naškoditi njihovom licu. 

Mnoge pripadnice lepšeg pola se osećaju "golo" bez svog omiljenog pudera ili maskare, pa ne oklevaju da make-up koriste i tokom treninga. Gotovo svima je jasno da je ta navika vrlo štetna za našu kožu, ali hajde da utvrdimo i zašto. 

Američki eksperti iz oblasti dermatologije smatraju da šminka ometa disanje kože, zapušava pore i sprečava da se koža znoji. Znamo da je znojenje tokom treninga neminovno tako da, onemogućiti koži da diše može uticati na zadržavanje toksina ispod površine kože.

Usled nedovoljnog izbacivanja znoja iz lojnih žlezdi, vrlo lako može doći do pojave akni i mitisera. Takođe, dugo čekanje da se koža očisti od kiselina nakon treninga može napraviti iste rezultate, a to je stvaranje začepljenih pora i pojava akni.

Šta bi trebalo da učiniš pre treninga?

Dermatolozi predlažu da je za svaku kožu najbolje da se dobro očisti pre treniranja. Na ovaj način se uklanja sva prašina sa lica i tako se sprečava da bakterije dopru uduboko u pore.

Kožu uvek očisti blagim sredstvima koji imaju uravnoteženu antibakterijsku Ph vrednost. Koža koja je masnija i sama po sebi sklona znojenju, treba da se tretira takođe blagim sredstvima, ali na bazi aloje kako bi se izbegle neprijatnosti koje može da izazove znojenje.

2211 cosmetics Penušavo sredstvo za čišćenje

Ovaj proizvod se može koristiti svakodnevno kao sredstvo za čišćenje koje nežno čisti lice i efikasno uklanja šminku. Jedinstvena formula ovog proizvoda se lako rastvara u vodi, ne peni, ostavlja tvoju kožu svežom i mekom (i nikada nezategnutom). 

Posle svakog čišćenja, lice treba tretirati kremama koje su na bazi vode i koje će dopustiti koži da diše. Uvek obavi čitav tretman najmanje pola sata pre odlaska na trening i time omogući koži da dobro upije sredstva koja si na nju nanela.

2211 cosmetics Hidratantna dnevna krema

Nemasna formula ove hranljive kreme vlaži i hidrira kožu, ne ostavljajući višak sjaja na koži. Koža postaje glatka i svilenkasta. 

Koja je najbolja alternativa?

Kloni se svih sredstava za šminkanje koji stvaraju efekat maske na tvom licu i ne daju koži da diše. Ma koliko one stvarale lep trenutni efekat, ono što ćeš videti nakon dužeg perioda, neće biti nimalo lepo za oko.

Ukoliko ne možeš da zamisliš ni sekund svoje lice bez neke vrste šminke u javnosti, onda barem izaberi make-up na mineralnoj bazi. Karmin i maskara nemaju tako veliku štetnost tokom treniranja i ako baš moraš, svedi svoj make-up na ta dva proizvoda tokom treninga.

Male nepravilnosti uvek možeš prekriti kvalitetnim korektorom, a preostali deo svog lica ostavi da se znoji tokom treninga. Uostalom, on za to i služi - da se opustiš i izbaciš sve toksine iz sebe.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja