Da li je tvoja koža oštećena (i šta učiniti ako jeste)

Nakon dugog niza godina eksponiranja kiselina za piling kože lica i retinola, najnoviji trend lepote su nesumnjivo proizvodi koji hrane kožnu barijeru, što nas dovodi do jednog vrlo važnog pitanja: šta je kožna barijera?


Šta je kožna barijera?

Kožna barijera, koja se ponekad naziva i „barijera vlage“, izraz je koji se koristi za opisivanje gornjeg sloja naše kože.


Kada govorimo o koži, ona ima tri glavna sloja: epidermis, najudaljeniji sloj kože; dermis, srednji sloj kože koji sadrži kolagen, elastin i krvne sudove; i potkožno masno tkivo koje stvara barijeru između kože i mišića.


Epidermis sadrži tri vrste ćelija:

 1. Keratinocite - ove ćelije zapravo formiraju ono što smatramo svojom kožom. Obično ih opisuju kao cigle, sa prirodnim uljima, ceramidima i holesterolom koji obezbeđuju lepak koji ih pričvršćuje za uglavnom nepropusni zid.
 2. Melanocite - ove ćelije proizvode melanin. Epidermalni melanin apsorbuje ultraljubičasto zračenje i štiti slojeve kože od UV oštećenja. Melanin takođe daje koži lep i prirodan ten.
 3. Langerhanove ćelije - ćelije koje pomažu koži da uspostavi imunološki odgovor na bakterije, gljivice i viruse.

Većina referenci o kožnoj barijeri fokusirana je na sam gornji sloj epidermisa, statum corneum.


Zašto je kožna barijera važna?

Kožna barijera ima dve bitne uloge: zadržava dobre stvari, a izbacuje loše. Kožna barijera štiti unutrašnjost tela od fizičkih toksina (kao što su zagađenje i štetne hemikalije) i UV zračenja usled izlaganja suncu. Ona takođe pomaže telu da zadrži prirodnu vlagu sprečavajući transepidermalni gubitak vode.

Ako najudaljeniji sloj epidermisa (stratum corneum) ne sadrži dovoljno vode, koža će izgubiti elastičnost i delovaće suvo, hrapavo i perutaće se. Loše hidrirana koža takođe nije u stanju da održi barijeru zaštićenom, pa je kao takva podložnija oštećenjima.


Zdrava kožna barijera takođe je ključna za postizanje hidriranog, sjajnog i ujednačenog tena.


Znakovi oštećenja kožne barijere

Poremećaj u osnovnim funkcijama kožne barijere može se iskazati na više načina, uključujući:

 1. Rozaceu i ekcem. Ova stanja su delimično uzrokovana genetskim defektom u kožnoj barijeri. Međutim, dodatno spoljašnje oštećenje kožne barijere može uzrokovati pojavu ovih stanja.
 2. Hroničnu iritaciju kože
 3. Svrab kože
 4. Dehidriranu, beživotnu kožu
 5. Hiperpigmentaciju
 6. Infekciju kože
 7. Odloženo zarastanje rana

Šta može oštetiti našu kožnu barijeru?

 • Zagađenje
 • Vetar
 • UV zračenje
 • Često pranje ruku
 • Upotreba sredstava za čišćenje koja skidaju prirodna ulja sa kože
 • Prekomerna upotreba hemijskih pilinga
 • Upotreba jakih fizičkih pilinga
 • Pušenje
 • Nedostatak sna
 • Stres
 • Dijete

Ukratko, kombinacija svakodnevnih neizbežnih navika izaziva različite stepene oštećenja kožne barijere.


Kako tretirati oštećenu barijeru kože

Samo nežno prema sebi

Naša životna filozofija je „budite nežni prema sebi, prema drugima i prema svojoj koži“. Prvi i najvažniji pristup brizi o barijeri kože je da imaš ustaljenu rutinu nege kože i kozmetičkih tretmana koji poštuju i slave tvoju kožu, a ne onih koji koži oduzimaju prirodna ulja i pigment. Blistavo čista koža ne postoji. Sa filterima na slikama nikada nećete ličiti na sebe, ali sjaj i besprekoran ten se mogu postići.


Minimalizam

Ciljanu rutinu nege kože možeš dobiti odlaskom kod kozmetičara ili pomoću raznih recepata sa interneta, ali mi želimo da razumeš šta određeni proizvod radi koži pre nego što ga zapravo kupiš. Naravno, to znači da bi trebalo da sedneš i odlučiš: „Šta želim da postignem svojom rutinom za negu kože?“ Za neke će ovo biti smanjenje crvenila. Za druge, to može biti posvetljivanje podočnjaka ili uklanjanje akni. Ciljno usmerena rutina nege kože biće efikasnija, jednostavnija, nežnija i jeftinija.


I zapamti, tvoja rutina nege kože će se verovatno razlikovati shodno godišnjim dobima. Preporučujemo ti korišćenje proizvoda bez mirisa i obavezno vodi računa sa bilo kojim proizvodom ili sastojkom koji može pogoršati iritaciju ili upalu poput alkohola, različitih kiselina (poput salicilne i glikolne kiseline), retinoida (koji se koriste za akne i protiv bora) i drugih oštrih pilinga tokom hladnijih, zimskih meseci kada je koža generalno osetljivija.


Koristi nežno (ali efikasno) sredstvo za čišćenje kože

Pošto urbano okruženje oštećuje kožu, važno je ukloniti sve ostatke zagađenja sa nje. Takođe je važno zaštititi prirodne ceramide i ulja koji formiraju lepak za barijeru vaše kože. Idealna rutina čišćenja uklanja šminku, sitne čestice zagađenja i prljavštinu bez skidanja prirodne barijere kože. U zavisnosti od toga koliko proizvoda imaš na koži, možda ćeš želeti da uradiš dvostruko čišćenje kako bi to postigla.

Naša omiljena nežna sredstva za čišćenje lica uključuju Nikel Gel za umivanje sa hamamelisom, Nikel Mleko za čišćenje lica sa narandžom i Rowse Balzam za čišćenje lica mandarina. Nikel Kupka ruža je provereno sredstvo za čišćenje tela.


Razmisli o serumu ili hidratantnoj kremi namenjenoj za tvoj tip kože

I dalje možeš koristiti svoje kiseline i/ili retinol, ali uravnoteži ove sastojke sa proizvodima koji su napravljeni da nahrane barijeru kože. Proizvodi koje treba uzeti u obzir treba da sadrže ceramide, hijaluronsku kiselinu, glicerin i vazelin. Ako imaš osetljivu kožu i problem sa aknama, sredstvo za čišćenje lica na bazi sumpora je odlično za umirivanje. Ono se dobija na recept.


Potraži višestruku hidratantnu kremu

Najbolje hidratantne kreme su zapravo kombinacija emolijenata i ovlaživača.


Ovlaživači privlače i vezuju vodu, povećavajući sadržaj vode u koži. Glicerin i hijaluronska kiselina su verovatno najpoznatiji ovlaživači u hidratantnim kremama, a drugi uključuju alfa hidroksi kiseline (glikolna, mlečna), pantenol, sorbitol, ureu i propilen i butilen glikol.


Emolijenti su napravljeni da omekšaju kožu i uključuju mnoge sastojke koji su nam dobro poznati, poput dimetikona, ulja semenki grožđa i jojobe, kakao i karite maslaca, stearil i cetil alkohola, mineralnog ulja i vazelina.


Osim toga, ovlaživači bogati ceramidima pomažu u zameni prirodnih ceramida koji se iscrpljuju tokom dana.Reci zbogom upalama

Kada je koža nadražena, ne postoji stvar koja neće pogoršati njenu iritaciju. Proveravaj kožu svaki dan. Preskoči piling kada primetiš da je koža osetljivija nego inače i umesto toga posegni za umirujućim serumom ili hidratantnom kremom. Za značajnije upale, poput rozacee ili ekcema, poseti dermatologa koji će ti prepisati adekvatnu terapiju. Primetićeš da možeš tolerisati širi asortiman proizvoda kada pratiš odgovarajuću rutinu. Međutim, manje je verovatno uvek najbolje po pitanju osetljive kože.


Ne zaboravi da brineš o svom telu

Često trošimo novac i vreme na tretmane lica, a zanemarujemo telo. Telo je sklono suvoći, svrabu i hiperpigmentaciji isto kao i lice. Usredsredi se na nežna sredstva za čišćenje i negu tela i ruku. 


Vodi računa o sebi

Sigurno si čula za izraz tvoja koža je najveći organ tvog tela. Ovde je ključno da je tvoja koža deo tvog tela. Ono što jedeš, koliko spavaš i kako se oslobađaš stresa utiče na celokupno zdravlje i izgled tvoje kože. Razmisli o tome sledeći put kada ostaneš budna do kasno skrolujući Instagram ili TikTok.


Tvoja kožna barijera je dragocen prijatelj koji te štiti od svega lošeg na svetu, a istovremeno zadržava dragocenu vodu neophodnu za život. Međutim, spoljno okruženje i neadekvatna rutina nege kože mogu loše uticati na našu kožnu barijeru. Nova generacija proizvoda za negu zaštitne barijere kože je pravo osveženje, sa fokusom na negovanju i održavanju funkcionalne, nežne, efikasne i prijatne rutine.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja