Kako da proveriš da li si alergična na kupke?

Scenario: Vreme je da obnoviš zalihe kupki, ali kada odeš u radnju saznaješ da je više nema. Mrzi te da odeš do sledeće najbliže radnje samo zbog jedne stvari, tako da uzimaš kupku koju nikada do sad nisi probala. Misliš, šta tu može biti drugačije - pranje tela je samo pranje tela, zar ne? Ali ubrzo, naizgled niotkuda, primećuješ da ti je koža jako suva i da te sve svrbi... Po celom telu, sve vreme.

Nije neuobičajeno da se koža iziritira usled korišćenja nekih proizvoda, pa smo pitali dermatologe kako možemo znati da li je kupka za telo izvor iritacije, šta da radimo ako jeste i koje vrste kupki i sapuna za telo treba da koristimo umesto toga.

Kako da znaš da si alergična na kupke?

Postoji razlika između problema sa kožom koji su izazvani alergijskom reakcijom i običnom iritacijom. Opšti znakovi alergije na sredstvo su upaljena, ružičasta, ljuskava koža koja svrbi. Može biti samo na jednom mestu ili po celom telu.

Alergijske reakcije na kupke su malo drugačije od alergijskih reakcija na druge kozmetičke proizvode. Obično se alergijski kontaktni dermatitis javlja kao crveni, svrbežni osip na mestu izloženosti, ali alergija na kupku je izuzetak jer se ona koristi svuda i ispira se. Stoga će se pojaviti kao mrlje i difuzni osip, verovatno štedeći lice, jer se većina ovih sredstava koristi od vrata nadole.

Alergije poput ove mogu se razviti u bilo koje vreme, čak i ako već godinama koristiš istu kupku ili sapun (koža je čudna). Ako iznenada počneš da dobijaš ove vrste osipa po telu, a nikad ti nije dijagnostifikovano stanje kože na bazi upale, kao što je ekcem, možda imaš alergijsku reakciju na kupku.

Najbolji način da utvrdiš da li imaš alergiju na sastojak u sapunu je da posetiš dermatologa i uradiš testiranje flasterom. Dermatološke ordinacije su širom zemlje zatvorene zbog pandemije COVID-19, međutim, izbegavanje određenih sastojaka iz kupke može da reši tvoj problem.

Na osnovu alergijske reakcije, dermatolozi mogu posumnjati da je kupka za telo jedan od mogućih krivaca. Oni mogu pogledati listu sastojaka i identifikovati nekoliko jedinjenja koja mogu biti potencijalni alergeni.

Ako alergija i dalje traje, a ne možeš trenutno posetiti dermatologa, možeš se obratiti dermatološkoj ordinaciji ili lekaru i proveriti da li su dostupne online konsultacije.

Kako da prepoznaš da li ti je koža samo iziritirana korišćenjem kupke?

To što tvoju kožu iritira određeni proizvod ne znači da si alergična na njega. Alergijska reakcija i puka iritacija mogu imati slične pojave, ali prouzrokovane su vrlo različitim stvarima.

Alergijski i iritativni kontaktni dermatitisi su različiti, ali mogu izgledati isto, Iritativni kontaktni dermatitis nije alergijske prirode. Do iritacije može doći od površinski aktivnih sredstava na bazi sapuna, koji imaju viši pH od kože i stvaraju iritaciju na barijeri. Kao rezultat, tvoja koža gubi esencijalna ulja i proteine, postajući jako suva, do te tačke da će sve početi da te svrbi, a efekat se pogoršava što si više izložena tim površinski aktivnim sredstvima.

Opet, ne možeš zaista da utvrdiš da li je osip posledica alergije sve dok te lekar ne pregleda - ali daleko je verovatnije da će različita iritacija tela biti izazvana sastojcima koji probijaju barijeru. Jednostavno, prelazak na kupku koja ne peni može dati sjajne rezultate.

Koje sastojke za pranje tela treba da izbegavaš?

Lista sastojaka koji mogu izazvati bilo koju vrstu kontaktnog dermatitisa je, nažalost, prilično dugačka. Ali, postoji nekoliko ključnih stvari koje možeš potražiti na etiketama, a prva je miris ili parfem. Prema kliničkim studijama, mirisi su najčešći izvor kontaktnog dermatitisa.

Reči miris i parfem predstavljaju „smeće“ za veliku grupu hiljada neotkrivenih hemikalija koje uključuju sintetiku koja može izazvati iritaciju kože, osetljivost, alergije, kožne reakcije i astmu. Istina je da nisu svi sintetički materijali loši ili toksični. Ipak, izbegavanje ove vrste mirisa u proizvodima za negu kože nikada ne škodi. Čak i takozvani prirodni mirisi poput esencijalnih ulja i biljnih ekstrakata (ulje čajevca) mogu izazvati negativnu reakciju ako već imaš poprilično suvu kožu.

Ne preporučujemo ni upotrebu kupki za telo koje sadrže visok nivo alkohola. To ozbiljno oštećuje zaštitnu barijeru kože, može izazvati oštećenja slobodnih radikala, a masnoj koži još više šteti, jer se ona prekomerno suši i mogu se ukloniti i ulja koja su zapravo dobra za kožu. Alkohol takođe izaziva crvenilo i iritaciju. A vrsta alkohola je važna. Ako vidiš cetilni ili cetearilni alkohol na etiketi za pranje tela, možeš biti mirna jer to zapravo nisu alkoholi. To su masne kiseline kokosa koje pomažu u hidrataciji kože. S druge strane, SD alkohol je tip koji isušuje kožu.

Konzervansi koji daju kupkama dug rok trajanja takođe mogu izazvati iritaciju, čak i ako su dobijeni iz prirodnih izvora. Neki od uobičajenih primera konzervansa su fenoksietanol, metilhloroizotiazolinon, dehidrosirćetna kiselina i hlorobenzen.

A onda su tu neugledna površinski aktivna sredstva i deterdženti. Lako možeš reći da li kupka ima puno površinski aktivnih materija po tome koliko peni kada je koristiš - ali natrijum lauret sulfat i alkil glikozidi su uobičajeni slojevi pranja.

Koje vrste kupki su dobre za nadraženu ili osetljivu kožu?

Možda ti se neće svideti kako ovo zvuči ako si vezana za svoju voćnu kupku ili kupku od sandalovine, ali što je proizvod jednostavniji, manja je verovatnoća da izazove alergijsku reakciju. Čitanje nalepnica sa svim tim dugim imenima sastojaka može biti frustrirajuće, tako da ćemo ti dati preporuke proizvoda koji ne samo da neće iritirati tvoju kožu, već će je veoma lepo negovati.

 

MERAKI KUPKA ZA TELO, PURE

Kupka za pranje tela bez mirisa, koja hrani i hidrira tvoju kožu. Kupka je savršena za osetljivu kožu. Meka pena sadrži hranljive sastojke kao što su organska aloe vera, ekstrakt krastavca i maslinovog lista koji regeneriše suvu kožu. Pogodna za svakodnevnu upotrebu.

NIKEL KUPKA RUŽA

Prirodna EKO formula koja nežno obavija kožu očaravajućim mirisom latica ruža. Biljna baza štiti hidrolipidni sloj kože od isušivanja, pri tom je ostavljajući svežom i baršunasto mekom. Izvrsno odstranjuje make-up, ne iritira oči i ne zateže kožu. Idealna za: suvu kožu, osetljivu kožu, dečiju kožu, higijenu lica i tela, pranje kose, opuštajuću kupku.

PLANT APOTHECARY KUPKE

Aromaterapija je spas!

Sve kupke ovog brenda sadrže esencijalna ulja koja koriste aromaterapeuti i kliničari za jačanje imunološkog sistema. Potpuno prirodni, teksture poput meda, ovaj gelovi su napravljeni od jednostavnih sastojaka, bez parabena, SLS-a, nafte, silikona i grubih, misterioznih hemikalija.

Ako sve ovo promeniš, a i dalje imaš iritacije na koži, obrati se svom dermatologu za pomoć.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja