Kaolin bi mogao biti pravo otkrovenje za masnu kožu

Ako su masna koža, puno malih mitisera ili sjajna T-zona jedan od problema koje imaš sa kožom, verovatno već znaš sve o čudima glinenih maski. Ali kada je u pitanju izbor prave gline za tvoju kožu (nema veze sve i da si pronašla odgovarajuću masku), stvari možda neće biti tako kristalno jasne.

Vrsta za koju mi smatramo da zaslužuje pažnju? Kaolin. Ovaj sastojak ćete naći u tonama različitih tretmana, sredstava za čišćenje i drugih proizvoda za negu kože, i to sa dobrim razlogom. Apsorbujući sastojak cilja na višak ulja, mitisera i prosijavanja, što rezultira mekšom, glatkom i matiranom kožom. Da bismo saznali kako tačno deluje kaolin, ko bi trebalo da ga isproba i koje proizvode na bazi kaolina koristiti, sproveli smo malo istraživanje i otkrili sledeće.

 

BRZE ČINJENICE

KAOLIN GLINA

TIP SASTOJKA: Apsorbent, sredstvo za isušivanje

GLAVNE KORISTI: Vezuje sebum, uklanja višak ulja, matira i izvlači nečistoće.

KO TREBA DA JE KORISTI: Generalno, osobe sa masnom kožom sklonom ka nepravilnostima koje žele da kontrolišu ulje i sjaj bi doživele preporod korišćenjem kaolin gline u svojoj rutini nege kože, ali sastojak je siguran za većinu tipova kože.

KOLIKO ČESTO JE KORISTITI: Većina ljudi je može koristiti za tretiranje masne kože najmanje jednom nedeljno, ali dermatolozi kažu da se može koristiti i do četiri puta nedeljno, u zavisnosti od stanja kože.

DOBRO RADI SA: Jedan dermatolog kaže da se uz kaolin mogu koristiti i druge biljke i minerali koji mogu zaceliti i umiriti kožu, a drugi predlaže isprobavanje kamilice zbog potencijalnih umirujućih blagodati.

NE KORISTITI SA: Dobra ideja je izbegavati upotrebu drugih sredstava za isušivanje zajedno sa kaolinom, kao i lekova koji se uzimaju oralno, a koji mogu da se sintetizuju sa kaolinom, poput digoksina, hinidina i trimetoprima.

 

Šta je kaolin?

Kaolin (takođe se naziva bela glina, kineska glina, hektorit ili magnezijum silikat) je vrsta meke gline koja se nalazi u prirodi, ali se takođe može sintetički proizvoditi u laboratoriji. Služi u mnoge različite svrhe, uključujući upotrebu u lekovima i šminkanju, ali što se tiče nege kože, kaolin dodaje upijajuću sposobnost i teksturu i koristi se kao sredstvo za sušenje. Za razliku od nekih drugih glina, kaolin je poznat po tome što je nežan prema koži, što ga čini sigurnim za većinu tipova kože.

Jedan od najčešćih načina na koji ga koristimo je kao tretman za masnu kožu u vidu maske. Iako se kaolin glina najčešće koristi u proizvodima poput maski i sredstava za čišćenje, ona dobro deluje i u serumima i formulacijama napravljenim posebno za apsorpciju viška sebuma i vlage u masnoj koži.

 

Prednosti kaolina za kožu

Iako se kaolin ne može pohvaliti širokim spektrom blagodati za kožu i možda nije višenamenski sastojak za negu, efikasan je tretman za masnu kožu i može biti odličan dodatak tvojoj nedeljnoj rutini nege iz sledećih razloga:

  • Vezuje sebum: Kaolin apsorbuje višak sebuma (masnu supstancu koju naša koža stvara) i vlagu u masnoj koži.
  • Kontroliše ulje i sjaj: Imaš masnu T-zonu koja se sija na svetlu? Kaolin može matirati tvoj ten uklanjanjem viška masnoće sa površine kože.
  • Izvlači nečistoće: Kaolin dopunjuje režime terapije protiv akni, jer efikasno izvlači nečistoće iz dubine kože, isušuje mitisere, upija višak ulja i smanjuje pojavu pora, ostavljajući kožu mekom i glatkom.

 

Neželjeni efekti

Iako je kaolin prilično benigni sastojak i stručna komisija za pregled kozmetičkih sastojaka ga smatra sigurnom supstancom, kada se (previše često) koristi u proizvodima za ličnu negu, može prilično isušiti kožu. Ako patiš od veoma suve kože, možda bi trebalo da izbegavaš kaolin glinu. U ostalim slučajevima, nema stvarnih kontraindikacija za upotrebu na koži.

 

Kako se koristi

Način nanošenja kaolina na kožu zavisi od proizvoda u kom se nalazi. Uz to, kaolin se najčešće koristi u obliku maske, a generalno se preporučuje nanošenje jednom nedeljno. Neki (oni koji to mogu tolerisati) mogu imati koristi od upotrebe ovog sastojka za pročišćavanje do četiri puta nedeljno za kontrolu ulja i sjaja. Dozvoljenu količinu bi svakako trebalo da odredi dermatolog.

Ako je koristiš kao masku, preporučujemo bogato nanošenje (u zavisnosti od masnoće kože) i ostavljanje da deluje 10-15 minuta pre ispiranja.

 

Naša preporuka:

PLANT APOTHECARY NOT A SPOT MASKA ZA TRETMAN AKNI

22|11 COSMETICS PENUŠAVO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE LICA KOREN MASLAČKA + BELA GLINA

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja