"Oni dani" 🙄 Koža pre, tokom i nakon ciklusa!

Naša koža ima dobre i ne baš tako dobre dane - ali zašto? Naravno, faktori kao što su stres, hrana koju jedemo i beauty proizvodi koje koristimo imaju veliki značaj, ali i hormoni takođe igraju veliku ulogu.

Svaki dan menstrualnog ciklusa je odraz različitih nivoa tri „velika“ hormona: estrogena, progesterona i testosterona. Ne samo da su žene storene tako da ti nivoi variraju, već i njihov odnos varira iz dana u dan, utičući na naš izgled i raspoloženje.

Dani 1-7: Menstruacija, „resetovanje“ ciklusa

Prvi dan ciklusa nije toliko bitan, jer tri glavna ženska hormona (estrogen, progesteron, testosteron) su taj dan niski. Estrogen i testosteron najviše počinju da se povećavaju tokom trećeg dana ciklusa.

Kako hormoni utiču na izgled i raspoloženje ove nedelje?

Velika tri reproduktivna hormona ne utiču na raspoloženje i metabolizam, ali utiču na našu kožu. Nizak nivo estrogena od prvog do trećeg dana ciklusa dovodi do manje stimulacije kolagena, elastina i hijaluronske kiseline - supstance koja daje koži sjaj.

Šta možemo učiniti?

Koristi hidratantnu kremu bogatu fitoestrogenima, biljnim estrogenima koji se nalaze u orašastim plodovima, semenkama i kore najzdravije biljke. Ovi sastojci bezbedno i efikasno oponašaju efekat estrogena na kožu, poboljšavajući elastičnost, bistrinu i svetlinu. Nemoj štedeti za čišćenje, piling i hidrataciju kože tokom ove nedelje.

Nemasna formula 2211 dnevne hidratantne kreme savršeno vlaži kožu, ne ostavljajući višak sjaja na koži. Koža postaje glatka i svilenkasta. Krema se takođe može koristiti kao baza za šminku.

Povećaj unos biljnih proteina, posebno ujutru, uključujući orašaste plodove, slanutke (hummus) ili edamame.

Pij više vode. Koži je potrebna voda da bi održala elastičnost, zato je unosi u neograničenim količinama. Izbegavaj višak kofeina koji može dehidrirati organizam, prouzrokujući tamne mrlje na koži.

Definitivno izbegavaj šećer i jednostavne ugljene hidrate u ovom delu ciklusa - učiniće kožu uskraćenu estrogenom i samim tim još podložnijom za akne i bubuljice.

Dani 8–15: „Nedelja Venere“

U nedelji nakon ciklusa, estrogen i testosteron su najjači neposredno pre ovulacije, oko 14-15. dana. Mi ove dane nazivamo nedeljom Venere, jer je hormonski recept dizajniran tako da se tada osećamo najbolje.

Kako hormoni utiču na izgled i raspoloženje ove nedelje?

Dinamični duo hormona moći, estrogena i testosterona, povećava romantično i pozitivno razmišljanje, kao i samopouzdanje i želju. To je pojačano povećanjem dopamina i endorfina za podsticanje raspoloženja i energije. Pojačana je verbalna oštrina, metabolizam je efikasniji, a koža ima sjaj.

Šta možemo učiniti?

Manje je više što se tiče ovonedeljnog makeup-a. Neka tvoja prirodna lepota zablista. Samo malo odgovarajućeg balzama na usne i to je to, ne bismo mi ništa više dodali. :)

Da bi koža bila blistava, svedi unos šećera i ugljenih hidrata na minimum, hrani se zdravo i ne odvajaj se od kvalitetne nege. Znaš kako kažu - u zdravom telu, zdrav duh!

Dani 16–28: Dominacija progesterona, „faza Minerve“

Nakon ovulacije, posao progesterona je da podstiče odmor i povećanu želju za hranom. Nemoj se začuditi ako se, za razliku od inače, povučeš u sebe. To vreme iskoristi za fokusiranje na individualne ciljeve, meditaciju i organizaciju.

Kako hormoni utiču na izgled i raspoloženje ove nedelje?

Blagi pad estrogena i testosterona nakon ovulacije za mnoge može biti šok. Kako progesteron raste, metabolizam opada, što rezultira dodatnim nadimanjem i tendencijom dobijanja kilograma. Kako ciklus napreduje, čak i progesteron počinje da opada, a mi postajemo neraspoloženi. Shvati ovo kao odgovor na pad „velike trojke“. Pošto hormoni utiču na moždane ćelije zadužene za tvoje raspoloženje, njegov iznenadni pad uzrokuje da dopamin, endorfin i serotonin takođe padnu. Ovo je takođe period za nastanak disbalansa na koži.

Šta možemo učiniti?

Najbolje rešenje za pad raspoloženja i spor metabolizam je vežbanje - najmanje 22 minuta svakog dana (2,5 sata nedeljno) - i meditacija!

Dodatno vodi računa o nezi lica da biste sprečila probleme sa kožom u nedelji koja vodi ka tvom ciklusu, a to je ujedno vreme kada ćeš najverovatnije dobiti akne i bubuljice. Ako si sklona flekama, uključi sredstvo za čišćenje sa korom vrbe da bi izbegla njihovo zadržavanje. Umirujuća maska može poboljšati kvalitet kože. Puna prirodnih antiinflamatornih sastojaka, ona oponaša biljku Aloe Vera kako bi umirila nadraženu kožu i smirila crvenilo.

Balansiranje u „onim danima“ je izazov sa kojim smo suočene od tinejdžerskih dana pa sve do naših pedesetih godina. Razumevanjem hormonalnih promena koje su osnova svake faze, možeš ih predvideti i prilagoditi se tako da poboljšaš svoje raspoloženje, metabolizam i kožu.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja