Pitanja koja si oduvek želela da postaviš dermatologu, ali nikad nisi

"Imaš li još neko pitanje?" pita dermatolog dok završava pregled. Osmehneš se i pristojno odmahneš glavom, znajući sasvim dobro da imaš pitanje – odakle ta grozna bubuljica na stomaku? Tvoj mozak vrišti : „To je sramota“ i lagano krećeš prema vratima.

I potpuno te shvatamo. Određeni problemi sa kožom mogu biti čudni, jezivi, ponekad jako neprijatni. Zato smo izdvojili neka od najčešćih i ne toliko ugodnih pitanja. I evo šta kažu dermatolozi.

Kako mogu da kontrolišem prekomerno znojenje?

Evo jedne insajderske tajne: Kada kompanije za dezodorans tvrde da njihova formula zaustavlja 99,9% znoja, učesnici u kliničkom ispitivanju nanose proizvod dva puta dnevno, a ne samo ujutru, nakon tuširanja, kao svi mi. Kada dva puta na dan naneseš dezodorans, aluminijum ili cirkonijum koji se koriste za zaustavljanje znojenja zapravo pomažu da se znojna žlezda začepi, što sprečava znojenje.

Prvo najpre treba proveriti da li je dotično područje potpuno suvo nakon tuširanja, a zatim naneti dezodorans jednom ujutru, pa ponovo kasnije u toku dana. Što više koristiš dezodorans, to ćeš brže začepiti znojne žlezde. DIY proizvod: mala količina kukuruznog brašna može učiniti čuda za apsorpciju znoja.

Upravo sam primetila da imam bradavicu na koži. Da li je to normalno?

Bradavice na koži su bezopasne (razlikuju se u obliku i veličini) i formiraju se na našem telu naizgled niotkuda. To su normalne i najbezazlenije stvari koje bilo ko može imati na koži. Uvek imaju tendenciju da se pojave na mestima gde se stvari često trljaju o kožu. Razmisli: vrat, gde postoji trenje od majice ili ogrlice, ispod pazuha gde se briješ ili tamo gde donji deo grudnjaka pritiska kožu.

Šta je sa onom jednom jedinom dlakom koja mi raste iz brade i nikako da nestane?

Tri jednostavna rešenja za ovaj problem su pažljivo uvrtanje dlake, čupanje iz korena ili odlazak na tretman laserske epilacije.

To se događa uglavnom zbog genetskih ili hormonalnih razloga. Ako imaš neredovne menstruacije ili tvoje telo ima viši nivo androgena, to ponekad prouzrokuje rast one nesnosne dlake koja se stalno vraća. To je potpuno normalno i vrlo je lako ukloniti je.

Dakle, imam dlake na gornjoj usni. Da li je tačno da će postati deblje i gušće ako ih obrijem?

Možeš smatrati da je teorija o tome odavno pobijena. Ne samo da brijanje dlaka na gornjoj usni potpuno u redu, već uz pojedine tretmane dlake zapravo rastu sporije i mnogo su tanje kada ponovo izrastu.

Mogu li lečiti akne na telu na isti način kao i akne na licu?

Spazila si bubuljicu ni manje ni više nego na guzi ili ispod pazuha? Svi smo bar jednom prošli kroz to. Srećom, preparati koji deluju na lice mogu se koristiti i na drugim područjima našeg tela. Dve stvari koje treba znati: ako koristiš formulu na bazi benzoil peroksida, imaj na umu da peroksid može isprljati ili izbledeti odeću ili posteljinu, pa ga isperi sapunom pre oblačenja odeće tamnijih boja. Takođe se suzdržavaj od odlaska pod tuš sa sunđerom i sredstvom za čišćenje. Ima smisla da bi tvoja prva reakcija bila dobar piling područja, ali previše pilinga može iritirati kožu i pogoršati akne.

Na nekim delovima gde naša koža ima veliko trenje usled brijanja, urasla dlaka može izgledati kao akna, ali budi sigurna da se može tretirati na isti način kao ona. To je isti mehanizam. Nešto je zarobljeno ispod kože i treba ga osloboditi, tako da ti proizvodi koje koristiš protiv akni mogu pomoći u tome. Pokušaj da se suzdržiš od brijanja određenog područja sve dok izbočina ne zaceli kako ne bi došlo do iritacije.

Kako se konačno osloboditi mitisera na nosu?

Ah, mitiseri. Sjajno pitanje. Zabavna činjenica: ako si mislila da si se otarasila mitisera uz pomoć tračica za mitisere, nisi. Iako ova pouzdana traka može pomoći pri uklanjanju mitisera, ono što se pojavljuje čak i nakon korišćenja trake zapravo je samo nagomilan sebum u ​​tvojim porama. Sebum, masna supstanca koja se nalazi u koži, nije štetna. On zapravo pomaže u zaštiti naše kože i održavanju vlage - ali ako počne prekomerno da se luči, može stvoriti probleme.

Mitiseri su početak akni, gde mrtvi keratin i ulje dospevaju u naše pore, začepljuju ih i izazivaju širenje pora. A ako sebum u našim porama još uvek nije stigao do te tačke, malo salicilne kiseline će pomoći u rešavanju oba problema. Razmisli o tome da u rutinu uključiš sredstvo za čišćenje ili tonik na bazi salicilne kiseline kako bi se sprečila proizvodnju ulja. Salicilna kiselina je rastvorljiva u mastima, a pošto je ulje napravljeno od masti, salicilna kiselina ulazi u pore i pomaže u razbijanju ulja. Maske na bazi aktivnog uglja takođe mogu pomoći jer on izvlači ulje iz naših pora.

Naša preporuka za akne i mitisere

Patchology Breakout Box

Upale su gadna stvar i uvek se pojave u nezgodnom momentu. Nekad nemamo vremena da sedimo i čekamo da bubuljice same nestanu, ali zato je tu ovaj savršen trio patcheva i trakica za uklanjanje akni. Antiinflamatorni sastojci, kao i oni koji nas rešavaju bakterija (poput salicilne kiseline, ulja čajevca i hamamelisa) za samo nekoliko sati uklanjaju dosadne akne i pokreću oporavak kože. Vreme je da pokažeš svoje pravo lice!

PLANT Apothecary Not A Spot maska za tretman akni

Nežno tretiraj nedostatke snagom biljaka. Not A Spot sadrži organsko esencijalno ulje bosiljka (moćan antibakterijski borac protiv akni) i visoko apsorbirajućeg aktivnog uglja, koji nečistoće izvlači duboko iz kože.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja