Prestani da stavljaš pastu za zube na akne!

Do sada smo čuli razne mitove: hladna voda smanjuje pore, brijanje čini da dlake brže rastu, iščupaj sedu dlaku i izrašće dve na istom mestu i slično.

Sigurni smo da si čula i da pastu za zube treba staviti na bubuljicu kako bi nestala. Ali, ovo je bez sumnje jedan od onih beauty trikova koje treba zaobići u širokom luku. Sada ćemo ti objasniti tačno zašto je pasta za zube protiv bubuljica zapravo zastrašujuća ideja.

Primarno, upotreba paste za zube u ove svrhe nekako ide uz slogan "osuši bubuljicu kako bi je se rešila". Budući da losioni protiv bubuljica uglavnom sadrže ulje, mit je verovatno počeo jer mnogi ljudi veruju da će isušivanje pomoći u ovoj neprekidnoj borbi. I da, ovde postoji određena tačnost, jer pasta za zube sadrži sastojke koji isušuju mesto na koje se nanese. Govorimo o stvarima kao što su soda bikarbona, alkohol, vodonik peroksid i natrijum sulfat.

Ako si se setila da si neke od ovih sastojaka videla na ambalaži proizvoda za negu kože, u pravu si. Ali problem nastaje kada ih počneš kombinovati u formuli koja definitivno nije namenjena tvojoj koži. Imaj na umu da su zubi svrstani među najčvršće supstance u našem telu, a za njihovo čišćenje koristimo pastu za zube. Suprotno tome, naša koža je jako nežna. Upotreba sredstva za čišćenje zuba može poremetiti pH ravnotežu kože i jako je iritirati, a kada se pH ravnoteža poremeti, oboljenja poput rozacee i ekcema mogu se rasplamsati, ostavljajući nam više problema od jedne obične bubuljice.

Antibakterijska priroda paste za zube takođe igra ulogu u mitu da bi ona mogla biti korisna u borbi protiv bubuljica, ali to jednostavno nije slučaj. Pasta za zube je imala triklosan, antibakterijsko sredstvo za koje se smatralo da ubija bakterije koje izazivaju akne. Teorijski zvuči dobro, zar ne? Pa, ovo je sada potpuno ništavna stvar jer je kozmetičkim brendovima zabranjeno korišćenje triklosana zbog njegove upitne bezbednosti.

Pasta za zube na tvom licu takođe može potencijalno dovesti do perioralnog dermatitisa (POD), koji je okarakterisan upalom, crvenilom i osipima nalik na osip oko nosa i usta. Tačan uzrok nije poznat - iako hormoni mogu da igraju glavnu ulogu, jer je to češća pojava kod žena - ali se smatra da su neki aktuelni sastojci paste za zube pokretači svega. Fluor, osnovni sastojak u higijeni zuba, je osnovna komponenta u većini formula za pastu za zube. Plus, u ironičnom zaokretu, POD često izgleda kao loše tretirane akne.

Čak i ako imaš dovoljno sreće da nisi podložna ili sklona bilo kom od gore navedenih stanja kože, mnogi sastojci paste za zube mogu izazvati stvarne alergijske reakcije ako se nanose direktno na kožu i ostave na njoj. Oni uključuju natrijum sulfat, propilen glikol, cimetni aldehid (sredstvo za aromatizaciju) i konzervans natrijum benzoat. Znakovi alergijske reakcije uključuju crvenilo, svrab i oticanje područja na kome je proizvod nanesen.

Šta koristiti?

Postoji više nego dovoljno efikasnih i sigurnih tretmana za lice i rešenja za negu kože koji će ti pomoći da se rešiš bubuljica, bez iritantnih nuspojava koje se mogu dogoditi ako koristiš zubnu pastu. Možeš potražiti OTC opcije koje se oslanjaju na salicilnu kiselinu, sastojak koji rastvara ulje, a koji efikasno deluje kao nežni piling i otpušava pore.

Ako si u prilici i/ili zaista želiš da isprobaš neki DIY recept, postoji mnogo opcija koje su na koži mnogo efikasnije i nežnije od paste za zube. Mi volimo da očistimo lice komadićem vate potopljene u ohlađeni zeleni čaj ili da stavimo ledenu kocku na bubuljicu da bismo suzili krvne sudove i smanjili crvenilo. Svi će imati umirujuće i protivupalne koristi i definitivno su bolji izbor od paste za zube.

Na kraju krajeva, ako se ovi tretmani ne pokažu učinkovitima i još uvek se boriš sa bubuljicama, vreme je da se obratiš profesionalcima. Potraži sertifikovanog dermatologa koji će ti prepisati recept koji često uključuje mešavinu antibiotika.

Naša preporuka: Patchology Breakout Box

Breakout Box uključuje: 24 patcha sa salicilnom kiselinom koje smanjuju bubuljice, 24 hidrokoloidnih patcheva koje apsorbuju bubuljice, 3 trakice za eliminaciju mitesera sa nosa, 2 vrećice za čuvanje kako bi patchevi ostali sveži. 

Upale su gadna stvar i uvek se pojave u nezgodnom momentu. Nekad nemamo vremena da sedimo i čekamo da bubuljice same nestanu, pa smo stvorili ovaj savršen trio patcheva i trakica za uklanjanje akni. Antiinflamatorni sastojci, kao i oni koji nas rešavaju bakterija (poput salicilne kiseline, ulja čajevca i hamamelisa) za samo nekoliko sati uklanjaju dosadne akne i pokreću oporavak kože. Vreme je da pokažeš svoje pravo lice! 

Saznaj više!

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja