Sve što si ikada želela da znaš o vitaminu C

Dok su neki sastojci vrlo tajanstveni, drugi su mnogo poznatiji, kao što je slućaj sa vitaminom C. Toliko je prisutan u proizvodima za negu kože da si sigurno čula za ovaj moćni antioksidans, bilo da se samo površno razumeš u negu kože ili si ti ona koju sve drugarice pitaju za savet kada je ova oblast u pitanju.

Sa druge strane, ukoliko tek nameravaš da vitamin C uvrstiš u svoj redovni tretman kože, dozvoli da ti pokažemo sve razloge zbog kojih bi definitivno trebalo to da uradiš. Ovde ćeš pronaći sve neophodne informacije o vitaminu C, uključujući njegove prednosti i načine upotrebe.

Vitamin C

Vrsta sastojka: Antioksidans

Ključne prednosti: Štiti kožu od oštećenja, izjednačuje ten i podstiče proizvodnju kolagena u organizmu.

Ko ga može koristiti: Vitamin C se ne preporučuje onima koji imaju izuzetno osetljivu kožu, a može biti problematičan i za osobe sa masnom kožom lica.

Koliko često se može koristiti: Možeš ga koristiti svakodnevno, ili svakog drugog dana.

Dobro se kombinuje sa: Vitamin C dobro ide uz njemu odgovarajuće antioksidanse kao što su vitamin E i ferulna kiselina; oni povećavaju efikasnost i stabilnost vitamina C.

Ne koristiti sa: Nikako ga nemoj koristiti sa benzol peroksidom, pošto će vitamin C u tom slučaju ubrzo izgubiti svoje dejstvo. Takođe izbegavaj da ga koristiš sa drugim kiselinama jer ćeš time izazvati prekomernu iritaciju kože. I, na kraju, nemoj ga koristiti u kombinaciji sa retinolom jer ćeš time znatno umanjiti dejstvo vitamina C.

Šta je vitamin C?

Vitamin C je neizostavni nutrijent koji je neophodan za rast i obnovu tkiva svih delova tela, uključujući i kožu, ali ga naše telo ne može sâmo proizvoditi. Ovaj moćni oksidans nalazi se u voću i povrću, a sintetički se ubacuje u proizvode za negu kože kao što su toneri, serumi i ovlaživači.

Veoma je reaktivan i lako gubi svoje antioksidansne osobine kada je izložen toploti, svetlosti, vazduhu i drugim hemikalijama. Kako bi sprečila oksidaciju, koristi one preparate sa vitaminom C koji dolaze u hermetički zatvorenim, neprovidnim pakovanjima i čuvaj ih na hladnom i tamnom mestu. Ukoliko proizvod pak promeni boju, to je znak da je došlo do oksidacije i u tom slučaju je najbolje da ga baciš.

Kako vitamin C pomaže koži

Vitamin C je veoma impresivna supstanca za negu kože i veoma je efektivan u sledećim oblastima:

  • Zaštita protiv spoljašnjih uticaja – Jedna od glavnih uloga vitamina C kao antioksidansa jeste upravo zaštita kože. Normalni ćelijski procesi, kao i spoljašnji uticaji poput UV zračenja i zagađenja, stvaraju slobodne radikale u koži. Slobodni radikali su suštinski nestabilni molekuli koji štete ćelijama i izazivaju nejednakosti na koži, bore, pa čak i rak kože. Time što se bori protiv ovih molekula, vitamin C štiti kožu, čini je zdravom i smanjuje vidljive znake starenja.
  • Podstiče proizvodnju kolagena – Vitamin C igra veliku ulogu i u sintezi kolagena. Kolagen našoj koži daje podršku i strukturu, a kako se on s godinama gubi, počinjemo da primećujemo linije i bore na licu.
  • Posvetljuje tamne krugove – Vitamin C pomaže i kod posvetljivanja neželjenih tamnih mrlja na licu, a sprečava i celokupno potamnjivanje lica usled starenja tako što staje na put sintezi pigmenata.

Neželjeni efekti vitamina C

Generalno, vitamin C je bezbedno koristiti svakog dana. Međutim, ako je visoko koncentrisan i ako se kombinuje sa drugim kiselinama, može izazvati jake iritacije. Ukoliko imaš jako osetljivu ili masnu kožu, najbolje je da se posavetuješ sa dermatologom pre neko što se odlučiš za kupovinu nekog od preparata.

Proizvodi koji sadrže vitamin C

FlashMasque sheet maska za posvetljivanje

Nema razloga za nedostatak sjaja. Dajte esencijalne sastojke Vitamina C, sladić i ekstrakte semena grejpfruta vašoj koži. Dizajnirana je tako da ravnomerno tonira kožu i daje novi život vašem tenu. Osvežite svoj izgled - iznutra i spolja. Idealno za: suvu kožu bez sjaja ili neujednačen ten.

22|11 Cosmetics maska za kosu i skalp

Ova maska za kosu predstavlja univerzalni, intenzivni hidratantni tretman koji čini tvoju kosu sjajnom i mekanom i smiruje kožu glave. Idealno za ispucale krajeve.

NiKEL krema za lice

Krema koja sadrži kombinaciju hijalurona, vitamina i biljnih ceramida u obliku tečnih kristala, osigurava antioksidativnu fotozaštitu, intenzivnu hidrataciju i izglađivanje bora. Hijaluron puni stanice vlagom. Koži daje izrazitu svežinu, "punoću" i čvrstoću.

NiKEL maska za lice

Idealna maska za umornu i dehidriranu kožu. Trenutno vraća sjaj tvojoj koži. Intenzivno puni ćelije kože vlagom, daje joj energiju i blistavost.

NiKEL serum za lice

Intenzivan revitalizujući serum. Vitamin C ugrađen je u liposome. Ovaj prirodni sastav omogućava mu savršeno prodiranje kroz površinski sloj kože.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja