Zašto je pantenol dobar za tvoju kožu?

Reč „pantenol“ čuješ i vidiš na svakom koraku, u reklamama, na poleđinama mnogih proizvoda za negu kože, pa čak i u njihovim nazivima. Međutim, da li zaista znaš šta je pantenol i kako on pomaže tvojoj koži?

Pantenol je zapravo provitamin vitamina B5, odnosno pantotenske kiseline. To znači da se on, čim dođe u dodir sa tvojim organizmom, pretvara u vitamin B5. Organske je prirode i može biti biljnog ili životinjskog porekla. Najčešće je neizostavni sastojak proizvoda namenjenih hidrataciji kože i sprečavanju njenog isušivanja.

Postoji sijaset načina na koje ti pantenol pomaže da svoju kožu održiš čistom i besprekornom, a evo koji su najbitniji:

Hidrira kožu

Kada je hidratacija u pitanju, pantenol ima dve glavne funkcije. Jedna podrazumeva da on sam po sebi hidrira kožu, a druga da zapravo zadržava vlagu unutar kože i time joj pomaže da se sama hidrira iznutra. Pored pantenola, ovakvu funkciju imaju i hijaluronska kiselina i glicerin koje, zajedno sa raznim drugim vitaminima, možeš naći u velikom broju NiKEL proizvoda.

Otklanja iritacije

Ukoliko ti je koža suva, ona postaje jako osetljiva kada izgubi svoju hidratantnu barijeru koja je štiti od spoljnih uticaja. Medicinska istraživanja su pokazala da je pantenol jako efikasan protiv crvenila i iritacije koju prouzrokuje UV zračenje. On štiti kožu od raznih eksternih faktora i štiti je time što privlači vlagu. 

Pomaže pri zarastanju rana

Ako vodiš večitu borbu sa aknama i ožiljcima koje one prouzrokuju, onda je pantenol ono što ti treba. Rane uvek zaceljuju iznutra, iz dubine, i zbog toga je potrebno da koža ima neophodnu zaštitu iznutra kako bi mogla da se bori.

Pantenol takođe sadrži ćelije koje lice čine gipkim i elastičnim. Dakle, ukoliko svoje lice svakog dana obraduješ dozom pantenola, on će poboljšati kvalitet tvoje kože, kao i njenu teksturu. Ovaj proces će biti još efikasniji ukoliko pantenol kombinuješ sa vitaminom C, a primer za to je NiKEL maska za lice koja je prava vitaminska i hidratantna bomba.

Dobar i za nokte

Pored kože, pantenol takođe hrani i tvoje nokte i nalazi se u velikom broju proizvoda namenjenih u te svrhe. Naši nokti sastoje se od keratina koji je zapravo protein, pa kada u telu nemamo dovoljno proteina, oni se iskrzaju i pucaju. Ukoliko ti se to dešava, potraži odgovarajuću kremu za ruke koja sadrži pantenol.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja