30 sjajnih načina na koje kruška utiče na kožu, kosu i zdravlje

Ko ne voli te sočne i slatke voćke, naročito u jesen? Bogate su vlaknima i veoma su hranljive, a tokom leta umeju i da rashlade. Budući da su pune vlakana i antioksidanasa, one podižu imunitet i pomažu u borbi protiv mnogih zdravstvenih problema.

Kako bi iskusila njene prave čari, treba da pojedeš jednu krušku svakog dana. Za najbolje rezultate, pij sveže ceđeni sok od kruške.

Pogledaj na kojih to 30 načina kruška povoljno utiče na zdravlje i lepotu:

1. Bori se protiv slobodnih radikala

Prisustvo vitamina C, vitamina K i bakra u kruškama pomaže u borbi slobodnih radikala koji štete našim ćelijama u organizmu.

2. Sprečava srčane bolesti

Jedna od najboljih strana kruške jeste to što je bogata vlaknima, što smanjuje nivo holesterola u telu i time nas štiti od srčanih problema. Svakodnevni unos hrane bogate vlaknima kao što je kruška može smanjiti rizik od srčanog udara i za 50%.

3. Sprečava rak

Visok sadržaj vlakana u kruškama utiče na kancerogene ćelije i uklanja ih u potpunosti, čime sprečava rak debelog creva. Jedna kruška dnevno može sprečiti pojavu raka dojke kod čak 34% žena u periodu nakon menopauze.

4. Ne izaziva alergijske reakcije

Kada se uporede sa drugim voćem, kruške imaju daleko manji rizik od alergijskih reakcija i stoga spadaju u malobrojne voćke koje se mogu davati tek rođenim bebama.

5. Reguliše nivo šećera u krvi

Iako je kruška uglavnom slatka, ona ima nizak nivo glicerina i visok procenat vlakana, što pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i time sprečava pojavu dijabetesa.

6. Jača imuni sistem

Visok sadržaj antioksidanasa poput vitamina C i bakra potpomaže jačanje imunog sistema kako bi telo moglo da se bori protiv raznih bolesti.

7. Sprečava osteoporozu

Problemi sa kostima veoma su česti u današnje vreme. Kako bi se pobrinula da ti kosti ostanu zdrave i sprečila osteoporozu, neophodno je da održiš pH vrednost svog tela i da unosiš preporučenu dnevnu količinu kalcijuma. Zadatu pH vrednost možeš održati tako što ćeš svakodnevno konzumirati voće i povrće. Kruške bogate borom mogu pomoći telu da lako apsorbuje kalcijum.

8. Daje telu energiju

Visok sadržaj glukoze u kruškama daje ti dozu instant energije kada se osećaš slabo. Nju tvoje telo vrlo brzo apsorbuje i pretvara je u čistu energiju.

9. Pomaže kod varenja

Kruška srednje veličine sadrži 20 do 25 procenata preporučenog dnevnog unosa vlakana. Pošto se njena vlakna ne rastvaraju, ona se kroz debelo crevo kreću bez problema i time sprečavaju polipe na debelom crevu. Visok sadržaj vlakana pomaže pri varenju i poboljšava ga.

10. Pomaže u trudnoći

Izuzetno je važno da trudnice unose folnu kiselinu u svoj organizam kako bi sprečile da se beba rodi sa nekim poremećajem ili problemom. Folna kiselina koja je prisutna u kruškama može ti pomoći kod ovog problema i preporuka je da se kruške regularno konzumiraju tokom trudnoće.

11. Pomaže pri odvikavanju od dojenja

Kako bi svoje dete odvikla od dojenja, preporučuje se da mu daješ kruške jer su one hipoalergeni i imaju nizak procenat kiselina. Shodno tome, one ne izazivaju probleme sa varenjem. Kruške možete oljuštiti, skuvati i zatim od njih napraviti pire. Deca mogu da jedu i koru, ali je jako bitno da na voću nema oštrih ivica koje bi mogle da ih povrede. Kruške ne treba davati deci koja imaju dijareju.

12. Pomaže kod žučne kese, kolitisa, artritisa i gihta

Dokazano je da kruške pomažu ukoliko se javi problem sa žučnom kesom, kolitis, artritis ili giht, i to samo ukoliko se konzumiraju svakodnevno.

13. Reguliše krvni pritisak

Anti-kancerogeni glutation i antioksidansi koji se nalaze u kruškama pomažu pri regulisanju krvnog pritiska.

14. Pomaže kod visoke temperature

Kruška prirodno rashlađuje organizam, te jako dobro deluje protiv groznice i visoke temperature.

15. Ublažava upalu

Kruške imaju efekat hlađenja koji pomaže kod ublažavanja upale usled artritisa i njemu sličnih problema.

16. Pomaže kod otežanog disanja

Otežano disanje je naročito česta stvar tokom leta zbog visokih temperatura, i javlja se podjednako kod odraslih i kod dece. Stoga se preporučuje konzumiranje krušaka tokom vrelih letnjih dana.

17. Ublažava bol u grlu

Tokom jesenjih dana bol u grlu je normalna pojava, te je dobra ideja da dnevno pojedeš po jednu krušku ili popiješ čašu soka od kruške.

18. Njena vlakna sprečavaju oštećenja kože

Kruške su pune biljnih vlakana koje igraju ključnu ulogu kada je u pitanju mekoća i glatkoća kože. Vlakna usporavaju otpuštanje šećera u krvotok i sprečavaju da čest porast nivoa šećera u organizmu utiče na kolagen. Kao rezultat ovog dejstva, tvoja koža postaje glatka i deluje puno i zdravo.

19. Bori se protiv bora

Svakodnevno grickaj kruške kako bi sprečila starenje kože. Ovo voće bogato je vitaminom C koji je veoma delotvoran antioksidans, kao i vitaminom K i bakrom. Svi ovi elementi se bore protiv veoma štetnih slobodnih radikala i time štite kožu od štetnih uticaja. Na kraju, kruška pomaže i kod ujednačavanja tena i time sprečava pojavu tankih linija oko tvojih očiju i usana.

20. Dobra je za masnu kožu

Ukoliko imaš masni tip kože, kruške mogu biti jako dobre za tebe. Samo izgnječi jednu krušku i dodaj u to med i svežu pavlaku. Ovu pastu koristi tri puta nedeljno kao masku za lice i time ćeš u velikoj meri smanjiti lučenje lojnih žlezda.

21. Dobra je za uklanjanje akni

Kruška takođe pomaže i ljudima čija je koža sklona aknama. Kruške sadrže visok nivo vitamina i neophodnih minerala. Zahvaljujući tome, one mogu pojačati imunitet i ojačati nas iznutra. Kao rezultat, naša koža postaje sposobna da se bori protiv akni, bubuljica i drugih kožnih infekcija koje dolaze iznutra.

22. Trajno hidrira kožu

Pored masne kože, kruške su dobre i za suvu i isperutanu kožu. Ona prirodno hidrira kožu i reguliše nivo tečnosti u koži, čime zadržava njenu prirodnu hidriranost.

23. Deluje kao prirodni piling

Prirodni enzimi koje kruška sadrži čine je jako dobrom za piling kože. Ukoliko zgnječenu krušku dodaš proizvodu koji inače koristiš za lice, lako ćeš se otarasiti mrtvih ćelija kože i obnoviti kožu lica. Za blagi piling možeš koristiti i ekstrakt kruške.

24. Za meke usne

Kruške su sjajne za naše usne zahvaljujući mlečnoj kiselini koja se u njima nalazi, i stoga su odlične kao sastojak balzama za usne. Kiselina koja se nalazi u kruškama čini da ćelije kože na tvojim usnama ostanu zdrave i hidrirane, a kao rezultat dobijaš meke i glatke usne.


25. Prirodno smanjuju upalu

Ukoliko konzumiraš kruške ili ih koristiš za negu lica, ne moraš da brineš o alergijskim reakcijama. Kruške prirodno otklanjaju upalu i crvenilo, i mogu se koristiti za obnavljanje i negovanje kože.

26. Dobre su za zdravu i nahranjenu kosu

Kada je kosa u pitanju, kruške su pre svega dobre jer kosu čine zdravom i hrane je iznutra. Kruške, naročito kada su zrele, sadrže prirodni šećerni alkohol zvani sorbitol. On hrani koren kose, kožu glave, i hidrira kosu kako bi ona ostala zdrava.

27. Bori se protiv suve kose

Kruška prirodno hidrira i samim tim je odlična ukoliko ne želite da vam kosa bude suva i beživotna. Pored toga, ona sadrži veliku količinu vitamina C koji deluje kao prirodni antioksidans i čini da ćelije kose budu zdrave.

28. Može da ukroti kovrdžavu kosu

Bilo da redovno jedeš kruške ili ih koristiš za negu kose, zasigurno ćeš se otarasiti nemirnih uvojaka. Tvoja kovrdžava kosa će, uz pomoć krušaka, ubrzo postati mirna.

29. Može da povrati izgubljeni sjaj kose

Ukoliko se brineš jer ti je kosa beživotna i neprivlačna, kruške ti mogu pomoći. Sve što treba da uradiš jeste da napraviš prirodnu masku za kosu kod kuće. Postupak je sledećI: pomešaj sok od jedne sveže i zrele kruške sa dve kašike jabukovog sirćeta i vodom. Ova mešavina odlično revitalizuje kosu i vraća joj sjaj.

30. Dobra je za održavanje uvojaka i farbane kose

Održavanje uvijene i farbane kose mnogo je lakše ukoliko napraviš masku za kosu od kruške. Oljušti i izgnječi jednu krušku, dodaj joj sojino ulje i napravi glatku smesu. Zatim tu smesu ravnomerno rasporedi po svojoj kosi i nakon jednog sata isperi koristeći blagi šampon. Razlika će se vrlo lako uočiti!

 


 

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja