Decembar je novi oktobar

Žene, budimo iskrene, sve do jedne smo ponosne na svoje grudi. A zašto i ne bismo bile? Stoga je naš iskren savet da ih redovno proveravate.

Rak dojke je vodeći uzrok oboljenja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svest o značaju zdravih oblika ponašanja u prevenciji istog, kao i značaj ranog otkrivanja i mogućnosti pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma.

Ali, zašto svaki mesec ne bi bio Oktobar? Ipak o telu treba brinuti kada god nam se ukaže prilika. :)

Prvi savet: detaljno proveri dojke.

Da li je leva veća od desne? Da li je podignuta, spuštena, više ili manje udaljena? Da bi znala kada nešto nije kako treba, prvo moraš znati kako izgleda kada je sve na svom mestu.

Baci pogled, ali ne dodiruj. Još uvek.

Uveri se da si u dobro osvetljenoj sobi i da koristiš kvalitetno ogledalo. Bez mrlja ili fleka od karmina. Skini gornji deo i zaveži kosu. Moraš sve temeljno istražiti.

Nađi odgovarajući ugao.

Ovo se naziva stav moći. Stavi ruke na kukove, stežući kukove tako da se grudni mišići skupe. Pogledaj se: potraži bilo kakvo poravnanje, povlačenje ili udubljenje.

Pogledaj bliže.

Podigni ruke visoko i pomno pogledaj još jednom. Proveri da li ima nekih abnormalnosti dok su ruke u tako visokom položaju. Zatim spusti ruke i podigni dojke. Potraži abnormalnosti na koži ispod njih.

I za kraj..

Poslednji pogled; ovaj put ga zadrži na bradavicama. Primetila si bilo kakve promene u boji, veličini ili isticanje neke čudne tečnosti? Nisi? Odlično!

Da li ti je hladno? Upali grejanje i ušuškaj se u krevet mirne savesti, jer sada znaš da je sve u redu.

Ali, ako si ipak primetila neke promene na svom telu, ne oklevaj da se javiš izabranom lekaru.

Znaš kako kažu – preventiva je pola zdravlja!

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja