Sacha Inchi: Izuzetna svojstva ulja iz Amazonske prašume

Autohtona biljka Sacha Inchi dolazi iz peruanske Amazonske prašume. Nazivaju je planinskim kikirikijem ili i Inka kikirikijem, zato što raste na područjima gde je nekada živelo pleme Inka, što je vidljivo u simbolima na grbovima i plovilima ovog drevnog naroda. 

Indijanci Čanka i druga plemena u regiji izdvajali su ulje iz semenki ploda zbog njegove neverovatne nutritivne vrednosti, a važan deo njihove prehrane bilo je i pečeno semenje i kuvani listovi.  

Blagodeti Sacha Inchi ulja

Kao jedan od najboljih izvora masnih kiselina omega-3 i omega-6 u prirodi, Sacha Inchi ulje ima brojne blagodeti na naše telo i organizam.

Ovo čudesno ulje jača naš imunološki sistem, poboljšava cirkulaciju, štiti srce i smanjuje rizik od srčanog udara, poboljšava pamćenje i koncentraciju, poboljšava probavu, smanjuje rizik od raka, reguliše trigliceride i holesterol…

Neverovatan izvor omega-3

Kao što smo gore naveli, Sacha Inchi je među modernim stručnjacima za ishranu posebno cenjen po tome što je jedan od najboljih izvora masnih kiselina omega-3 i omega-6 u prirodi.

Omega-3 i omega-6 su višestruko nezasićene masnoće, koje su za naše zdravlje od presudne važnosti. Kako ih naš organizam ne može sam proizvesti, potrebno je da ih unesemo kroz ishranu. 

Oni su od posebne važnosti za mozak, koji se sastoji od 60% masnoća. Čak 10% njih čine omega-3 masne kiseline i 10% omega-6 masne kiseline.

Kod unosa ovih masnih kiselina najvažnije je da moraju biti dobro izbalansirane. Ako u organizam unosimo više omega-6 masnih kiselina od omega-3 masnih kiselina, svi upalni procesi u telu postepeno se pretvaraju u hronične bolesti, što vremenom može dovesti do raznih tegoba.

Pravilan odnos između omege-3 i omege-6 važan je za naš imunitet, kao i za opšte fizičko i psihičko zdravlje. 

Sache Inchi ulje sadrži sve kiseline tipa omega u savršenom odnosu, a bogato je i mineralima. Jedino ovo ulje sadrži više omege-3 nego omege-6 i 9, pa je ovo savršena namirnica ako želite povećati odnos omega-3 naspram preostale dve kiseline. 

Sacha Inchi u kozmetici

Pored ishrane, ovo egzotično ulje se rado primenjuje i u kozmetičkoj industriji, jer ima brojne benefite za našu kožu. Lokalno se može primenjvati za problematičnu i izrazito suvu kožu, a daje i sjajan anti-age efekat. 

Inka orah vrlo je ugodno, nežno ulje i jedno od top ulja za suvu kožu. Napraviće čuda svaki put kada je potrebno koži vratiti vitalnost. 

22|11 Gel za noćno obnavljanje očiju sa hijaluronskom kiselinom i Sacha Inchijem je tvoj novi omiljeni proizvod u beauty rutini. Brzo delujući gel protiv starenja stimuliše sintezu vlakana kolagena i elastina, poboljšava elastičnost kože i pomaže pri izglađivanju bora.

Nanesi malu količinu kreme na vrhove prstiju i lagano utapkaj na područje oko očiju. Oseti duh Amazonske prašume na svojoj koži. 

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja