Sve što niste znali o cimetu!

Eterično ulje cimeta

Ulje cimeta je moćno antibakterijsko i antigljivično sredstvo što ga čini izuzetno efikasnim u tretiranju infekcija. Ono takođe poboljšava cirkulaciju. Eterično ulje cimeta je slatkog, intenzivnog i toplog mirisa. Delovanje mu je antimikrobno i antiseptičko, podstiče cirkulaciju, pa nalazi primenu u anti celulit tretmanu. Pomaže kod bezvoljnosti i psihičkog umora, jača mentalnu aktivnost i koncentraciju, ima blago afrodizijačko delovanje. Deluje izuzetno antiseptički, olakšava probavne smetnje i pomaže kod trovanja hranom, ublažava tegobe reumatizma i artritisa, pomaže kod prehlade, bronhitisa, neuralgija, jača odbrambeni sistem organizma.

Eterično ulje cimeta uglavnom se koristi prilikom zatvora, nadimanja, niskog krvnog pritiska, reumatizma, stresa, za odbijanje insekata , a pripisuju mu se i afrodizijačka svojstva. Daje inicijalnu snagu, budi osećaj vlastite vrednosti i pomaže pri zarastanju emotivnih povreda iz prošlosti. Eterično ulje cimeta daje odličnu aromu. Ugodna aroma ulja cimeta, čini ga vrlo delotvornim osveživačem prostora. Ulje cimeta odbija komarce, a istraživanje je dokazalo da je vrlo delotvorno u ubijanju larvi komaraca.

Indikacije: prehlada, grip, upala grla, kašalj, virusne infekcije, reumatizam, problemi s cirkulacijom, upalna stanja kože.

Eterično ulje cimeta, dobro se meša s eteričnim uljima đumbira, karanfilčića, tamjana, mandarine i sa ostalim citrusnim uljima.

Zdravstveni benefiti ulja cimeta

Zdravstveni benefiti cimeta se pripisuju njegovim antibakterijskim, antigljivičnim, antimikrobnim, astrigantskim (stežućim) i antizgrušavajućim svojstvima. Cimet je bogat esencijalnim mineralima kao što je mangan, gvožđe i kalcijum dok u isto vreme ima i visoku količinu vlakana.

Funkcionisanje mozga: Cimet je dobar tonik za mozak, poboljšava funkcije mizga. Pomaže uklanjanju nervnih napetosti. Istraživanja su pokazala da miris cimeta ima sposobnost da pojača aktivnost mozga.

Prečišćavanje krvi: Cimet takođe pomaže i u uklanjanju nečistoća iz krvi. Ovo je razlog zašto je on odlično sredstvo za tretman bubuljica.

Poboljšanje cirkulacije krvi: Cimet pomaže da se poboljša cirkulacija krvi stoga što se u njemu nalazi komponenta koja razređuje krv. Ova poboljšana cirkulacija krvi pomaže da se znatno snizi bol. Dobra cirkulacija krvi takođe osigurava dobru snabdevenost kiseonikom ćelija tela što vodi do povišene metaboličke aktivnosti. Redovnim uzimanjem cimeta znatno možete smanjiti šansu da pretrpite srčani udar.

Uklanjanje bola: Cimet je takođe anti-upalna supstanca te stoga pomaže uklanjanje ukočenosti mišića i zglobova. Cimet se preporučuje za artritis i glavobolje uzrokovane prehladom.

Dijabetes: Cimet ima sposobnost regulisanja nivoa šećera u krvi, tako da je za dijabetičare veoma koristan jer im pomaže u tome da koriste manje količine insulina. Istraživanja su pokazala da je naročito koristan za pacijente koji pate od dibjabetesa Tipa 2. Pacijenti koji imaju Tip 2 dijabetesa nisu sposobni da na pravi način regulišu nivo insulina. Istraživači u Americi su ispitivali uticaje različitih hranljivih supstanci, uključujući i cimet, na nivo šećera u krvi. Našli su da polifenolni u vodi rastvorljivi hemijski spoj MHPC, koga ima u izobilju u cimetu, sinergijski deluje sa insulinom i pomaže bolje iskorišćavanje ove vitalne komponente ljudskog zdravlja.

Infekcije: Usled svojih antigljivičnih, antibakterijskih, antivirusnih i antiseptičkih svojstava efikasan je za tretiranje kako spoljašnjih tako i unutrašnjih infekcija.

Zaceljivanje: Cimet deluje kao koagulant i pomaže kod zaustavljanja prekomernog krvarenja. Stoga on ubrzava proces zaceljivanja.

Srčana oboljenja: Veruje se da kalcijum i vlakna koji se nalaze u cimetu pružaju zaštitu od srčanih oboljenja. Uz malo cimeta dodatog u hranu poboljšaćete prevenciju oboljenja korornarnih arterija i visoki krvni pritisak.

Kancer debelog creva: Cimet takođ poboljšava zdravlje debelog creva te stoga smanjuje rizik od dobijanja kancera debelog creva.

Osveživač za usta: Cimet se veoma često koristi u žvakama jer je on odličan osveživač usta i uklanja zadah.

Parfemi: Ima osvežavajuću aromu i ekstenzivno se koristi za pravljenje parfema.

Loše varenje: Cimet daje aromu hrani ali i pomaže njeno varenje. Izuzetno je efikasan kod lošeg varenja, mučnine, povraćanja, uznemirenog stomaka, dijareje i nadimanja. Usled svojih karminativnih svojstava (ublažava nadutost) veoma je efikasan kod uklanjanja prekomernih gasova iz stomaka i creva. Odstranjuje kiselost, smanjuje efekte jutarnje mučnine. O cimetu se često govori kao o digestivnom toniku.

Respiratorni problemi: Cimet pomaže u otklanjanju simptoma prehlade, gripa, upale grla i kongestije.

Menstruacija: Cimet veoma efikasno olakšava menstralne nelagodnosti i grčeve.
Dojenje: Takođe se veruje da cimet pomaže izlučivanje zdravog majčinog mleka.

Diuretik: Po svojoj prirodi cimet je diuretik i pomaže izlučivanje i izbacivanje urina.

Afrodizijak: Takođe se učestalo koristi kao afrodizijak jer se veruje da povećava seksualnu želju i kod muškaraca i kod žena.

Ulje cimeta ima brojne načine korišćenja u aromoterapiji.

Osvežavač prostorija: Prijatna aroma ulja cimeta čini ga veoma efikasnim za osvežavanje prostorija.

Uklanjanje komaraca: Ulje cimeta je izvrsno sredstvo protiv komaraca. Istraživanja su dokazala da je ulje cimeta veoma efikasno za ubijanje larvi komaraca.

Cimet se dobro meša sa mnogim eteričnim uljima te se stoga dodaje u brojne aromoterapijske mešavine. On povećava efikasnost drugih biljaka i eteričnih ulja, na taj način ubrzavajući tretman sa brojnim biljnim lekovitim supstancama. Nadalje, mnoge biljke imaju neprijatan ukus. Ulje cimeta često se dodaje biljnim mešavinama da bi one imale bolji ukus. Ulje se dobro meša sa drugim eteričnim uljima kao što je: limun, ruzmarin, geranium, lavanda i kardamom.

Način upotrebe

Budući da treba izbegavati oralno uzimanje nerazređenog ulja cimeta, koristi se 1 do 5 kapi razređenog u nekom baznom/biljnom ulju, 1 do 3 x dnevno.

Ni topikalno ga ne treba koristiti nerazređenog. Pre nego što ga upotrebite topikalno prvo testirajte da li taj rastvor odgovara vašoj koži. Prvo nanesite samo jako malu količinu ulja cimeta da biste proverili da li će se razviti bilo koji simptomi alergijske reakcije.

Nemojte nanositi ulje cimeta na lice i druge osetljive delove tela (osim ako je pravilno razređeno). Ne sme da dođe u kontakt sa očima. 

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja