Zašto je ekstrakt ruzmarina dobar za tvoju kožu?

Možda to do sada nisi primetila, ali tvoji proizvodi za negu kože najverovatnije imaju jedan neobičan sastojak, a to je upravo ruzmarin. On nam je već dobro poznat kao vitaminski dodatak salatama, a i prilično je ukusan, ali ko bi rekao da je toliko značajan za negu kože?

Pomislićeš da, kada su prirodni sastojci u pitanju, o njihovoj delotvornosti može samo da se nagađa. Međutim, postoji mnoštvo naučnih dokaza koji idu u korist ove malene biljke. Saznaćete kako da izvučete najviše iz ruzmarina, kao i koji su to proizvodi koji ga sadrže.

Ekstrakt lista ruzmarina

 Vrsta sastojka: antioksidans

Ključne prednosti: Ruzmarin je snažan antioksidans koji štiti kožu i sprečava znake preranog starenja. Ruzmarinska kiselina (glavni sastojak ovog ekstrakta) u velikoj meri umiruje probleme sa kožom kao što su ekcem i akne.

Ko ga može koristiti: U suštini, svako ko ima ekcem ili akne, ili ko je zainteresovan za preparate protiv starenja kože.

Koliko često se može koristiti: Bezbedno je koristiti ga svakodnevno.

Dobro se kombinuje sa: List ruzmarina dobro ide uz većinu sastojaka namenjenih nezi kože. Međutim, ukoliko ti je koža izuzetno osetljiva, vredi potražiti stručno napravljene formule u okviru brendova koji imaju dobru reputaciju.

Ne koristiti sa: Zapravo, ruzmarin je bezbedno koristiti sa većinom, ako ne i sa svim drugim sastojcima.

Uloge i prednosti ruzmarina

Ekstrakt lista ruzmarina ima nekoliko različitih funkcija. Pored toga što deluje kao antioksidans, ruzmarin se bori i protiv mikroba, raznih zapaljenja kože, kao i protiv gljivica.

Kada su specifične kožne bolesti u pitanju, ruzmarinska kiselina je glavni sastojak ekstrakta lista ruzmarina i ona ima naročito umirujuć efekat koji može pomoći kod lečenja ekcema, psorijaze, dermatitisa, kao i kod alergijskih reakcija.

Antioksidanske i antibakterijske osobine koje ruzmarin ima čine ga naročito pogodnim za lečenje akni. Ovaj ekstrakt smanjuje ne samo upalu koja nastaje kod akni, već se direktno bori i sa bakterijom koja ih prouzrokuje.

Ruzmarin predstavlja i neku vrstu „skladišta mladosti“. Antioksidanske osobine ruzmarina jačaju kapilare, što smanjuje znakove starenja na koži. On zapravo zateže kožu, čineći da izgleda čvršće i mlađe. Pored toga, ruzmarin stimuliše biološke procese i aktivnost ćelija kože, što direktno utiče na smanjenje tankih linija i bora.

Da li je dobar za sve tipove kože?

Ključ je u vrsti ekstrakta ruzmarina. List ruzmarina nikako ne treba mešati sa uljem ruzmarina, koje sadrži visok procenat isparljivih komponenti koje mogu izazvati iritacije kože. To, doduše, ne znači da svako treba da izbegava ulje ruzmarina. Međutim, ukoliko imaš osetljivu kožu, treba da izbegavaš proizvode koji sadrže ovaj sastojak.

Ekstrakt ruzmarina je sam po sebi pogodan za većinu tipova kože, i iako postoji mali rizik da njegova aroma izazove iritaciju, u većini proizvoda količina ruzmarina je dovoljno mala da ne izazove nikakav problem sa kožom. List ruzmarina će mnogo ređe izazvati rizik nego ulje ruzmarina jer ne sadrži nikakve isparljive komponente.

Ukoliko ti je koža osetljiva, najbolje je da se prvo testiraš na ovu supstancu. Ukoliko posle 24 sata ne primetiš iritaciju, slobodno možeš koristiti proizvode sa ruzmarinom.

Proizvodi koji sadrže ruzmarin

NiKEL Hyaluron i vitamin B i C maska

Hijaluronska kiselina i ekstrakt ruzmarina odličan su duo kada su hidratacija i nega kože u pitanju. Vitamin C dodatno pospešuje dejstvo ruzmarina i čini ga mnogo delotvornijim.

NiKEL Hyaluron i vitamini C, E i B serum za lice

Kombinacija hijalurona, vitamina i biljnih ceramida u obliku tečnih kristala, osigurava antioksidativnu fotozaštitu, intenzivnu hidrataciju i izglađivanje bora. Nanosi se neposredno nakon korišćenja odgovarajuće NiKEL maske za lice.

FlashMasque umirujuća sheet maska

Ruzmarin i aloe vera prava su kombinacija kada hoćeš da svoje lice umiriš i da smanjiš crvenilo. Ne zaboravi, kada je tvoja koža pod stresom, bićeš i ti.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja