Dodir kašmira: Napravi mus za telo sa kakao maslacem

Kakaovac (Theobroma cacao) je tropsko drvo iz roda Theobroma, koje pripada porodici slezova (Malvaceae). Autohtona je vrsta tropskih kišnih šuma Centralne i Južne Amerike i jedna od najkomercionalnijih tropskih biljaka. Od njegovih plodova dobija se kakao, glavni sastojak za pravljenje čokolade.

Kakao maslac

Plod je ovalan i krupan, dužine do 30 cm i težine u proseku oko pola kilograma. Plod dozreva za branje nakon četiri meseca. Unutar svakog ploda se nalazi između 20 i 60 krupnih semenki bubrežastog oblika raspoređenih u nekoliko redova i okruženih beličastom pulpom. Svaka semenka sadrži značajne količine biljnih masti od kojih se dobija kakao maslac, a glavni hemijski sastojak je teobromin, organsko jedinjenje koje je po svom hemijskom sastavu dosta slično kofeinu.

Kakao maslac je prirodni produkt dobijen ceđenjem sušenih semenki koje rastu u ljusci na kakao stablu. Bogat je vitaminima, posebno vitaminom E. Osim teobromina, sadrži stearat, palmitat i oleat. Upravo taj sastav mu daje čvrstoću na sobnoj temperaturi. Na dodir, masnoća upija toplinu, a kakao maslac se topi.

Inspirisani neverovatnim svojstvima kakao maslaca, odlučili smo da podelimo sa tobom ovaj sjajan DIY mus za telo. Rastopljeni komadići kakao maslaca, ulje jojobe, avokado... Savršeno glatka i lepršava konzistencija. Mus se topi prilikom dodira sa kožom, olakšavajući nanošenje na suva područja poput laktova i ruku. Zaljubićeš se u teksturu koja podseća na kašmir, ali i u intenzivan, a opet lagani miris koji daju ovi divni sastojci.

DIY mus za telo sa kakao maslacem

Ovaj mus za telo pravi se od sastojaka koji jako vole našu kožu.

Potrebno ti je:

  • Tri staklene teglice od 250 ml (okvirno).
  • 230 g avokado maslaca
  • 90 g komadića organskog kakao maslaca
  • 60 ml ulja jojobe
  • 6 ml aromatičnog ulja od kakao maslaca
  • Pipeta

Uputstvo:

Dodaj jojobino ulje i kakao maslac u malu posedu, otpornu na toplotu. Otopi u mikrotalasnoj pećnici za  30 do 60 sekundi. Kakao maslac ima visoku tačku topljenja, zato budi pažljiva kada vadiš posudu iz mikrotalasne. Biće veoma vruće.

Kada se smesa otopi, dodaj aromatično ulje kakao maslaca i promešaj. Ostavi da se ohladi.

Jednom kada se smeša rastopi, dodajte kakao maslac kašmir mirisno ulje i potpuno promešajte. Ostavite da se ohladi.

U posebnu veliku posudu dodaj maslac od avokada. Koristi ručni mikser (ili samostojeći mikser) kako bi ulupala krem dok ne postane potpuno glatko.

Polako dodaj male količine rastopljenog kakao maslaca i ulja jojobe u maslac avokada i mešaj nakon svakog dodavanja.

Nastavi sa dodavanjem smese i konstatnim mešanjem. Ne preporučuje se da se sve odjednom doda, jer kakao malsac može potpuno rastopiti maslac avokada. Postepenim dodavanjem ćeš dobijati glatkiju i kremastiju teksturu. Mešaj nekoliko sekindi i koristi lopaticu ako je potrebno da pokupiš smesu sa stranica posude.

Kako se smesa bude hladila, tako će postajati „tečnija“ i penastija.

Rasporedi mus za telo u staklene teglice koje se mogu zatvoriti. Čuvaj proizvod na hladnom mestu, jer se tekstura može otopiti i izgubiti tu lepršavu konzistenciju.

Uživaj!

Kakao maslac u našim proizvodima

Ljubav između naše kože i kakao maslaca je definitivno obostrana. A naročito leti.

Silky Sun mleko za sunčanje sa kakao maslacem

Hidratantno mleko za sunčanje Silky Sun pruža visoku zaštitu od jakih sunčevih zraka i opekotina. Sprečava nastajanje slobodnih radikala koji oštećuju kožu. Čuva kožu od prevremenog starenja. Pogodno i za nežnu dečju kožu. Visoka zaštita od sunčevih zraka i opekotina, hrani, hidrira, umiruje.

Prirodni sastav: Aloja, kakao maslac, maslina, med, vitamin E.

Kokosov maslac

Kokosov maslac sa šargarepom je prirodan balzam i bez konzervansa, bogat prirodnim uljima i vitaminima, štiti i neguje i najosetljiviju kožu. Deluje podmlađujuće, regenerativno, umirujuće. Na prirodan način štiti kožu od štetnih UV zraka, ubrzava tamnjenje i produžava bronzanu preplanulost: zaštita za vreme sunčanja, nakon sunčanja, za opuštanje i umirenje kože, čuva kožu od prevremenog starenja, umiruje kožu, idealna svakodnevna nega za porodicu tokom cele godine.

Prirodni sastav: Badem, beta karoten, kakao maslac, kokosov maslac, maslina, susam, suncokret, vitamin E.

Leave a comment

All comments are moderated before being published