Mafini sa borovnicama
Poslastica koja je instagramična isto koliko i ukusna. Postoji toliko razloga zašto volimo mafine, ali činjenica da se brzo prave i da ih je moguće napraviti od svega i svačega su nam možda najbolje prednosti ovog svetski popularnog dezerta. U nastavku vam donosimo jedan zdrav, ali preukusan recept za mafine sa borovnicama.
Potrebno vam je:
- 192 g belog brašna
- 128 g speltinog tamnog brašna
- 128 g sećera
- 2 i po kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice soli
- ½ kašičice muskatnog orašičića
- 250 g borovnica
- 2 jaja plus 2 žumanaca
- 200 ml jogurta
- 55 g putera, istopljen
- 1 kašičica izrendane limunove kore
- 2 kašičice limunovog soka
- ½ kašičice vanile
Priprema:
Zagrejati rernu na 215 stepeni. U jednoj većoj činiji pomešati sve suve sastojke (brašna, prašak za pecivo, šećer, muskatni oraščić i so). Dodajte borovnice i lagano mešajte dok se ravnomerno ne rasporede. U drugoj posudi umutite jaja, jogurt, puter, limunovu koricu, sok i vanilu, dok se ne sjedini.
Nežno umešati mešavinu jaja u suve sastoje (pazite da ne premešate previše sastojke).
Testo ravnomerno rasporedite na kalup za mafine. Pospite sirovim šećerom. Peći mafine 25-30 minuta. Kada su gotovi, ostaviti ih da se ohlade skroz pre jela.
Ostavi malo borovnica sa strane za neodoljive maske za lice. Pročitaj detaljnije...
Autor: Aleksa Zujović