Med, smokva, bosiljak i votka - kako ti to zvuči?

Ovaj svet nudi toliko sjajnih ukusa, a kada njih pomešamo, tek onda dobijamo bezbroj neverovatnih kombinacija. A pri vrhu naše liste zasluženo stoji miks bosiljka i smokve. U isto vreme ima sladak, ali i zemljani ukus, što ovu kombinaciju čini veoma uzbudljivom, ali i neočekivanom. Probali smo da tome dodamo i malo meda i votke i dobili smo preukusan, zabavan i super lagani letnji koktel. 

Bosiljak kod nas nije teško pronaći, mnogi ga čak uzgajaju u svojoj bašti. Ali za ovaj recept probaj pronaći purpurni bosiljak. Njegovi sjajni, kraljevsko ljubičasti listovi čine ovu sortu totalno zapanjujućom. Tamni opal bosiljak ima prirodno sladak ukus i aromu što ga čini savršenim izborom za koktele i dezerte. 

Ako ne uzgajaš sama ovaj bosiljak, u letnjim mesecima ga možda možeš nabaviti na pijacama. Ali ako ga ne pronađeš, ne brini, umesto njega možeš koristiti bilo koju (zelenu) sortu bosiljka. Iako svaka sorta bosiljka ima nešto drugačiji ukus, one su takođe veoma slične i lako se mogu međusobno zameniti. 

Kako napraviti ovaj super koktel?

Napraviti ovaj letnji koktel je super jednostavno. Prvo se pomešaju bosiljak, smokve i med. Zatim se dodaje votka i ostavi se par minuta da odstoji sve zajedno. Na kraju se smesa procedi i sipa u čašu (sa ledom ili bez) i dolije se gazirana voda. I na kraju sledi zasluženo uživanje. 

Ukupno vreme pripreme: 35 minuta

Sastojci:

  • 1/2 šolje listova bosiljka (preporučuje se tamni opal, ali može bilo koja vrsta) 
  • 1 šolja svežih smokvi, iseckano na male kockice 
  • 1 kašika meda 
  • 1/4 kašike fine morske soli 
  • 30 ml votke 
  • gazirana voda 
  • led

Priprema:

U staklenoj posudi ili onoj predviđenoj baš za koktele, umuti bosiljak, smokvu, med i sol sve dok se smokve ne raspadnu i ne dobiju glatku konzistenciju poput džema.

Zatim dodaj votku i mešaj da se dobro sjedini. Ostavi da smesa odstoji oko 30 minuta, povremeno mešajući. Procedi smesu kroz sitnu mrežicu pritiskajući pulpu da bi izvukla svu tečnost. Kada završiš, odbaci kašu.

Serviraj napitak tako što ćeš podeliti mešavinu u četiri čaše sa ledom i dodati gaziranu vodu. 

Promešaj i dekoriši sa listovima svežeg bosiljka. I uživaj zasluženo u ovoj letnjoj magiji. 

Leave a comment

All comments are moderated before being published