Savršen citrusni koktel za letnje noći

Jarki, slatki i doslovno prepuni ukusa, citrusi su zaista jedni od najukusnijih sastojaka koje nam priroda daje, ali i najlakši način da napravimo egzotične koktele. Kod nas su citrusi tokom cele godine aktuelni, ali leto nekako posebno miriše na njih. U prodavnicama, marketima, na pijacama... Svuda oko sebe viđamo te ukusne i zrele plodove egzotičnih krajeva. Od grejpa, preko sočnih narandži, pa sve do majer limuna.

Možda ne živimo na područjima gde ovi preukusni plodovi rastu na svakom ćošku ili čak u sopstvenom dvorištu (da, malo smo ljubomorni), ali srećom, imamo priliku da ih kupimo u svim bolje snabdevenim radnjama. Takođe, mnogi od nas letnje mesece provode negde na obali gde se miris citrusa prožima kroz gotovo svaki kutak primorskih gradića, pa ovaj recept možeš sačuvati za putovanje koje planiraš u narednom periodu. Morski vazduh, so u kosi, citrusni koktel u ruci... Mi smo već sve zamislili.

Ako nikad do sada nisi probala majer limun, veruj nam kad ti kažemo da je u pitanju prava poslastica. Ne samo da je najlepši limun koji smo ikada videli, već je i ukus tako jedinstven. Nije toliko kisao kao regularni limun, znatno je slađi, a aroma je tako mirisna i podseća na bergamot. Odličan je za kolače, prelive za salate i, naravno, koktele. Da li si već počela da pretražuješ po netu gde ima da se kupi? :)

Ako si nabavila ovaj sjajan limun, potrebna ti je samo još koja grančica žalfije i to je to – savršen koktel za letnje noći je gotovo spreman.

Sastojci:

  • Oko 60ml džina (možeš izabrati i neki sa citrusnom aromom)
  • 15ml sirupa od meda
  • 25ml majer limunovog soka
  • 1 jaje
  • listovi žalfije za dekoraciju

Uputstvo:

Napravi sirup od meda. Dodaj sve sastojke u šejker sa ledom i mućkaj oko 15 sekundi. Procedi led i „na suvo“ protresi još nekih 30 sekundi. Sipaj u fine čaše poput ovih na fotografijama. Uzmi list žalfije i malo protrljaj između pristiju kako bi se oslobodila ulja (i ta predivna aroma!). Stavi list na površinu koktela kao dekoraciju.

Leave a comment

All comments are moderated before being published