Sladoled sa lavandom... Čekaj, šta?

Da, dobro si čula! Jedna od omiljenih aroma za naš dom, odeću ili u kozmetici sada će se naći u našem omiljenom letnjem dezertu. I ne bi verovala koliko je lako napraviti lavanda-Earl Grey sladoled!

Nije ti potrebna neka fensi oprema, a ni posebne veštine! Uz par sastojaka i jednostavnih koraka, dobićeš toliko sjajan, kremast domaći sladoled koji je veoma instagramičan. ;)

Jestiva lavanda VS regularna lavanda

Za pravljenje ovog sladoleda, ali i bilo kojeg recepta koji uključuje lavandu, važno je da koristiš kulinarsku klasu lavande. Prvo, ona je jedina sigurna lavanda kada je u pitanju ishrana, jer se uzgaja, priprema i obrađuje u food-grade okruženju. Drugo, kulinarska lavanda je aromatičnija od svojih ne-kulinarskih vrsta. Postoji mnogo vrsta lavandi, ali ove namenjene za kuvanje su posebno slatke i mirisne što ih čini savršenim za jestivu upotrebu.

Šta je Earl Grey čaj?

Earl Grey čaj je crni čaj koji je aromatizovan koricom bergamotske narandže. Narandža Bergamot je citrusno voće, nešto kao hibrid limuna i gorke narandže, što je čini izuzetno aromatičnom i slatkom. Mešanje Earl Grey čaja sa mlekom i vanilom pruža izuzetno zadovoljstvo. Poznati „Lonton Fog Latte“ je veoma kremasto, slatko, cvetno i luksuzno piće. I sad zamisli sve to u sladoledu!

Kako se pravi?

Pravljenje ovog sladoleda bez mućenja ne zahteva nikakvu posebnu opremu (osim možda ručnog ili samostojećeg miksera) i potrebno ti samo nekoliko sastojaka.

Sastojci:

  • 1/2 šolje punomasnog mleka
  • 1 kašičica sušene lavande
  • Ljubičasta boja za hranu
  • 1 vrećica Earl Grey čaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 šolje slatke pavlake, hladno
  • 350 ml zaslađenog kondenzovanog mleka

Priprema:

Punomasno mleko sipaj u malu šerpu i kuvaj na srednje jakoj vatri. Kada proključa, skloni sa vatre. Mleko ravnomerno raspodeli u dve odvojene posude. U jednu posudu dodaj lavandu i ljubičastu boju za hranu, a u drugu Earl Grey čaj i vanilu. Stavi celofan preko posuda, kako se ne bi stvorio kajmak. Stavi obe posude u frižider da se u potpunosti ohlade – oko 2-3 sata. Kada se ohladi, izvadi kesicu čaja iz jedne, a procedi lavandu iz druge posude.

Umuti slatku pavlaku ručnim ili samostojećim mikserom dok ne dobiješ finu teksturu, a zatim sipaj zaslađeno kondenzovano mleko.

Jednako podeli svoj šlag u dve posude, a zatim mleko sa lavandom ulij u jednu, a mleko sa Earl Grey u drugu posudu. Pažljivo umoči ta dva mleka u svoju šlag smesu, a zatim sjedini dve smese i mešaj tako da dobiješ ovaj sjajan izgled i teksturu.

Poklopi i stavi u zamrzivač dok se ne zamrzne, najmanje 6 sati.

Leave a comment

All comments are moderated before being published