Bezvremenski klasik: Papir od latica cveća

Volimo autentičnost ručno rađenog papira. Istrošene ivice i tekstura daju izgled koji je bezvremenski i klasičan. Najbolji deo je što se lako pravi, a ti možda već imaš većinu potrebnih materijala.

Ako i dalje ne znaš šta da radiš tokom karantina kojm se još uvek ne nazire kraj, ovaj recept je možda baš ono što ti treba. Danas ćemo ti pokazati DIY tehniku pravljenja papira i to od latica cveća! Moraš priznati da već sada zvuči jako primamljivo.

Takav papir je savršen za stranice časopisa, ručno napisane beleške ili čak montirane u okvir s tvojim omiljenim fotografijama ili umetničkim delima. Iako se ovaj papir može koristiti za mnoge stvari, ovaj specifični DIY ne preporučuje se za kaligrafiju ili akvarel.

Šta ti je potrebno?

  • 1 šolja iseckanog papira (možeš reciklirati poštu, papirne vrećice itd. Poželjno bi bilo da papir nema sjajnu površinu, jer ne upija vodu tako lako).
  • 2 šolje vode (preporučuje se odnos 1: 2 papir/voda).

  • kalup sa drvenim ramom (ovaj kalup koristi se za dobijanje željenog oblika od kaše i jako ga je lako napraviti. Potrebna ti je samo mrežica za vrata, spajalice i drvo).
  • sunđer
  • valjak za tapete
  • blender (nemoj koristiti isti blender kao za hranu).
  • sušeno cveće
  • šperploča ili savitljivo staklo
  • 1 kašika tečnog štirka

Koristiti onaj koji sadrži prirodne sastojke. Štirak će ojačati papir tako da će biti savršen za pisanje.

  • plastična posuda

Trebala bi biti skoro iste veličine kao i tvoj drveni kalup. Kada je ne koristiš za rad, laka je i prenosiva opcija i u nju možeš smestiti sve zalihe.

Korak 1: Izrezati papir u blender. Sipati vodu, ostaviti da odstoji i omekša dok ne počne da se razdvaja. Najmanje 35 minuta do sat vremena. Lagano paliti i gasiti blender, a zatim postepeno preći na kašiku. Mešati po želji. Što duže mešaš, papir će biti glatkiji. Na kraju ubaciti latice cveća radi boje i teksture.

Korak 2: Napuniti plastičnu posudu sa 1/4 vode. Dodati štirak i malo promešati. U ovu smesu sipaj papirnu kašu koju si upravo napravila. Kada to uradiš, upotrebi štap za mešanje i sve lepo sjediniti kako bi se ravnomerno rasporedilo.

Korak 3: Uhvatiti kalup s obe ruke i potopiti ga u posudu. Pomeranjem rama ispod vode, napred-nazad i laganim kružnim pokretima proceni kojim tempom to treba raditi kako bi se papirna smesa uhvatila. Kada kaša bude na gornjoj mrežici ​​i ako ti se čini da se ravnomerno raspoređuje, polako podigni kalup i pusti da voda iscuri. Sada možeš ukloniti kalup iz drvenog rama.

Korak 4: Obriši i lagano tapkaj sunđerom onu stranu mreže na kojoj nema smese kako bi uklonila višak vode. U zavisnosti od toga koliko si strpljiva, možeš ostaviti da se sve ocedi i osuši na vazduhu 10-20 minuta ili nastaviti i pritisnuti papir na ploču za sušenje. Ako odmah staviš papir na ploču, ivice će dobiti prirodan istrošen izgled, dok čekanje da se smesa sama osuši daje papiru definisane ivice.

Korak 5: Ispresuj papir. Mi presujemo papir na šperploči jer drvo upija vodu i brže se suši, ali može se koristiti i plastika ili savitljivo staklo. Ova metoda će takođe učiniti da tvoj papir bude ravan. Ako želiš više zgužvan papir, možeš koristiti tkaninu.

Stranu na kojoj je smesa okrenuti ka ploči, pritisnuti ram i držati ga u mestu. Uzeti valjak za tapete i pritisnuti mrežicu na ploči tako da se smesa uhvati za ploču. Možeš koristiti i ruke. Mi više volimo da noktima pritisnemo ili obrežemo po ivicama kako bi ram lakše prionuo. Kada budeš sigurna da je smesa ispresovana na dasku, lagano podigni ram počevši od jednog kraja. Pomoću prsta lagano pritisni bilo koju podignutu ivicu nazad na ploču. Primetićeš mehuriće na papiru, ali se nemoj brinuti zbog toga. Ako pokušaš da ih ukloniš može se desiti da pocepaš papir.

Korak 6: Ostaviti papir da se suši. Kada bude samo malo vlažan, uzeti valjak i lagano spljoštiti papir i sve mehuriće koji se nalaze na njemu.

Korak 7: Znaćeš da je papir suv kada postane svetlije boje i više ne bude hladan na dodir. Odlepi papir lagano i polako, pokušavajući da ga ne pocepaš. Ispresuj ga nekom knjigom ako nije potpuno ravan i uživaj u svom malom remek-delu. :)

Photography: Claire Marika Photography // DIY Paper: Valen Hunter of Flower Afternoon and Remnant Paper

Leave a comment

All comments are moderated before being published