Leto na krovu

U "betonskoj džungli" često zaboravimo činjenicu da se mnoga rešenja za naše svakodnevne probleme nalaze u svežem vazduhu i veličanstvenom pogledu. Da, parkovi mogu biti alternativa i privremeni beg od gradske gužve, ali tu nam nedostaje onaj osećaj i komfor koji imamo kod kuće. 

Međutim, mnogi ljudi koji žive u gradu imaju tu sreću da imaju pristup prostoru na krovu ili čak sopstveni balkon na vrhu zgrade. Iako se na prvi pogled čini samo kao jedna obična betonska ploča, ovaj prostor je toliko inspirativan, a oni sa istančanim osećajem za dizajn i estetiku stvaraju prava mala čuda na najvišim tačkama našeg grada.

Krov je idealna letnja lokacija. Odličan prostor za vikend druženje sa ekipom, večeru sa prijateljima, romantično veče sa partnerom, bioskop na otvorenom ili jednostavno, uživanje sa samim sobom uz omiljeni napitak i knjigu nakon naporne nedelje.

Ukoliko nemate pristup krovu, možete ove ideje podeliti sa prijateljima koji imaju taj luksuz ili iskoristiti ove sjajne trikove za svoju terasu. Prostor je svakako manji, ali ne i neinspirativan.

Sun protection

Počećemo od najveće mane. Svi ovi prostori na otvorenom su toliko sjajni, ali istovremeno i pomalo nezgodni zbog direktnog izlaganja sunčevim zracima. Noćne aktivnosti nisu problem, ali ako se već trudimo da napravimo idealan kutak za letnje dane, bilo bi lepo da u njemu možemo uživati i tokom dana. Znaš i sama koliko temperature znaju „podivljati“ u julu i avgustu. Tenda, veliki suncobran, pa čak i improvizovane nadstrešnice i baldahini će ti omogućiti da bezbrižno uživaš na toploti.

Get cozy

Krov zgrade je zapravo samo kombinacija čelika, cigle i betona, pa je neophodno da tom ambijentu dodaš notu udobnosti. Nekoliko praktičnih prostirki i mekanih jastuka će za čas rešiti ovaj problem.

I ne zaboravi na svetlo! Fenjeri, sveće ili lampice – sve solucije dolaze u obzir, pitanje je samo šta najviše odgovara tvom ukusu.

Go green

Ako sve ovo radiš jer zaista žudiš za prirodom, onda su segmenti prirode na krovu apsolutni must have. Biraj zemljane tonove za dekoraciju i obavezno dodaj nekoliko biljaka kojima prija mnogo direktne sunčeve svetlosti. Možda i neko začinsko bilje? Viseće korpe i saksije su idealne opcije za uređenje ovakvih prostora.

Get cooking

Možda nemaš dvorište, ali krov je dostojna zamena. Grill je apsolutno neohodan za potpuni ugođaj, jer sve je lepše punog stomaka. :)

U zavisnosti koliko ti prostor dozvoljava, ubaci i sto za ručavanje kako bi svojim prijateljima pružila restoransko iskustvo. Ako politika zgrade dozvoljava, možeš napraviti „jamu“ za vatru. Savršeno za svežije noći, a stvoriće onaj sjajni osećaj koji pruža kampovanje daleko od grada.

Make it fun

Pored ugođaja za oči, ali i nepca, napravi od krova mesto gde ćeš se super zabaviti sa svojim gostima. Karte ili društvene igre, ples uz neku egzotičnu muziku i koktele... U ovom slučaju, doslovno je samo nebo granica. :)

Istraži House Doctor i pronađi odgovarajuće aksesoare za uređenje krova.

Leave a comment

All comments are moderated before being published