6 uobičajenih hroničnih stanja kože i kako ih lečiti

U potrazi za besprekornom kožom, probaćemo skoro sve: otkačene spravice za celulit, skupocene tretmane lica... čak ćemo se i šamarati ako to obećava sjajan ten. Postoji mnogo kožnih oboljenja koja se mogu iskoreniti odgovarajućim proizvodima i promenama načina života (na primer, akne i suva koža).  Ali, koliko god se trudili, postoje neka stanja koje medicina jednostavno ne može izlečiti, bez obzira na to šta vam govore deklaracije na proizvodima ili internet istraživanja.


Hajde da razjasnimo na šta mislimo kada kažemo da se određena stanja kože ne mogu izlečiti. Prema rečima sjajnih dermatologa, postoje dve vrste neizlečivih problema sa kožom: oni kojima se čak ni minimalno ne može pomoći i oni koji se mogu lečiti ili kontrolisati, ali se odmah vraćaju ako se lečenje prekine.


Šta čini stanje kože neizlečivim? Razlog je što je to stanje uzrokovano ili nepoznatim funkcionalnim defektom ili strukturnim defektom. Dakle, bez obzira na to šta vam govori natpis na određenim proizvodima ili uslugama, ako nauka još nije ustanovila šta uzrokuje neko stanje, ili ako nauka nije u stanju da trajno promeni strukturu vaše kože, onda se jednostavno ništa ne može učiniti.


Znamo, ovo zvuči kao loša vest. Ali mi smo tu da pomognemo. Umesto da trošite stotine eura na neefikasnu negu kože, nastavite da skrolujete kako biste jednom za sva vremena naučili koja se stanja kože ne mogu izlečiti (plus: šta možete učiniti da biste ih držali pod kontrolom).


Podočnjaci

Opis: Podočnjaci su uglavnom uzrokovani nakupljanjem masti koja sa godinama postaje sve izraženija u donjim kapcima. Dodajte malo gravitacije, gubitka kolagena, bora i genetike, i dobićete par dosadnih jastučića ispod očiju.


Prema rečima dermatologa, ne možete trajno ukloniti vrećice ispod očiju, a većina krema i maski za oči ne pomažu. Međutim, postoje stvari koje možete učiniti da smanjite oticanje i umanjite taj natečeni izgled.


Kako ih lečiti: Pravilno držanje glave tokom spavanja, sam san i smanjeni unos soli i alkohola ishranom jednostavne su promene načina života koje mogu pomoći. Lokalni proizvodi koji sadrže kofein takođe mogu smanjiti otok.


Ako ste otvoreni za intenzivnije tretmane, laserske terapije mogu pomoći u smanjenju izgleda krvnih sudova. Ali, zapamtite, s godinama i gubitkom volumena, vrećice ispod očiju mogu se ponovo pojaviti.


Stretch marks

Opis: Strije se javljaju kada se debeli sloj tkiva ispod naše kože, nazvan dermis, rastegne i pukne. To se često dešava nakon brzog rasta ili gojenja. Strije se teško leče jer su one zapravo ožiljci. Kao i većina ožiljaka, one vremenom mogu izbledeti, ali neće potpuno nestati. I, nažalost, zaista nema sjajnih tretmana za strije.


Kako ih lečiti: Postoje pojedini kozmetički laseri koji nude poboljšanje depresivne i proređene teksture kože. 


Ali ono što je najvažnije prepoznati je da su strije neverovatno normalne i uobičajene - čak i većina modela ih ima, verovatno zahvaljujući naglom rastu tokom puberteta!


Rozacea

Opis: Rozacea se generalno odnosi na crvenilo lica, proširene krvne sudove i male izbočine nalik aknama. Uzrok rozacee još uvek nije poznat, iako neki stručnjaci veruju da može biti prisutno nekoliko komponenti poput genetike, slabog imuniteta i gastrointestinalne infekcije. Zamislite male kapilare ispod površine kože kao vodovod vašeg prokrvljenog sistema. Kao što možete da pretpostavite, ne postoji nijedan tretman koji će ukloniti ove male krvne sudove. Dakle, na kraju dana, stanje se ne može potpuno izlečiti.


Kako je lečiti: Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste ’upravljali’ rozaceom, poput izbegavanja okidača zbog kojih crvenite. To su, u pojedinim slučajevima, vruća ili začinjena hrana, alkohol, vruća kupka i stres. Izlaganje suncu može dovesti do pogoršanja crvenila, pa se uvek zaštitite dobrim faktorom i kačketom!


Da bi se umirilo crvenilo, preporučujemo upotrebu sumporne maske jednom ili dva puta nedeljno.


Proizvodi koji sadrže glikolnu kiselinu, metronidazol, takrolimus i azelaičnu kiselinu takođe mogu biti od pomoći.


Keratosis pilaris (guščija koža)

Opis: Verovatno znaš o čemu govorimo. Keratosis pilaris je vrlo uobičajeno genetsko stanje kože koje podseća na akne, ali nisu akne. KP se sastoji od grubih, suvih izbočina nastalih nakupljanjem mrtvih ćelija kože u folikulima dlake. Najčešće se nalazi na zadnjoj strani nadlaktica i butina. Nažalost, budući da je KP genetsko oboljenje, neizlečiva je i uporna, čak i uz odgovarajuće lečenje.


Kako je lečiti: Alfa-hidroksi kiseline pomažu u rastvaranju ’lepka’ koji drži ove izbočine zajedno, omogućavajući mrtvim ćelijama kože da se lakše ljušte.


Melazma

Opis: Još jedan uobičajen, ali hroničan problem kože, melazma je zapravo tamna pigmentacija lica. Njen uzrok je složen, a genetski faktori mogu odigrati veliku ulogu u njenom pojavljivanju. Poznati okidači uključuju izlaganje suncu (najvažniji faktor koji se može izbeći), trudnoću (iako pigment često bledi nekoliko meseci nakon porođaja) i hormonske tretmane, poput pilula za kontracepciju. Lečenje melazme nije lako, a problem često traje decenijama.


Kako je lečiti: Istraživanje melazme je u toku, a bolji lokalni tretmani mogu biti na pomolu. Što se tiče postojećih tretmana, najbolje je konsultovati se sa dermatologom. U međuvremenu, lekari se slažu da su zaštita od sunca i izbegavanje sunčanja najlakši i najbolji načini za umanjenu vidljivost melazme.


Ekcem

Opis: Ekcem je sveobuhvatni izraz za opisivanje bilo koje vrste upale kože. Može biti prouzrokovan bukvalno bilo čime, od alergija na hranu preko faktora okoline do stresa.


Kako ga lečiti: Ekcem je još jedno od onih stanja koja se lako mogu kontrolisati. Emolijensi, lokalni antibiotici i steroidi su efikasni tretmani. Naravno, kada se lečenje prekine, stanje se vraća nakon određenog vremenskog perioda. Ali sve dok se osoba pridržava redovnog nanošenja intenzivne hidratantne kreme ili kreme sa steriodima na recept, trebalo bi da bude u mogućnosti da drži ekcem pod kontrolom.

Leave a comment

All comments are moderated before being published