Hemijski i fizički piling: Koja je razlika?

Bezvezna koža lica? Odjednom neke frustrirajuće akne na čudnim mestima? Verovatno već znaš da je za vraćanje sjaja i zdravog izgleda kože neophodan piling. Ali pored toliko mogućnosti, kako da znamo koja baš nama odgovara? Hemijiski piling? Fizički? Šta je uopšte razlika između ta dva? Sve je tako zbunjujuće… Ali ne još zadugo!

Kroz par redova, sve će ti biti jasno. Idemo redom

Piling

Da damo malu pozadinu: Kada se mrtve ćelije nakupljaju na površini naše kože, naša koža postaje sve manje sjajna, dobija dosadan, tup i bezličan izgled. Pored toga, ako si sklona aknama i sličnim problematikama kože, ta nakupina se može gomilati u porama i zarobiti svu tu prljavštinu i ulje, uzrokujući pukotine. Piling nam pomaže da posvetlimo i obnovimo svoju kožu i smanjimo pore, tako što uklanja ove mrtve ćelije, a kao rezultat daje svežu i blistavu kožu.

Fizički piling

Šta je fizički piling: Tipično zrnaste teksture koja se postiže uz šećer, zdrobljene ljuske orašastih plodova, semenke ili zrnca jojobe koji fizički “poliraju” kožu. 

Najbolji su za: Suvu i normalnu kožu. 

Ko bi trebao da ih izbegava: Oni koji imaju osetljivu kožu ili kožu sklonu aknama. 

Koliko često ih koristiti: Jednom ili dva puta nedeljno. Pošto se koža ručno trlja, lako se može preterati i dovesti do iritacije. Posebno ih izbegavaj ako si sklona aknama, jer grub piling može upaliti mrlje i tako povećati rizik da bakterija uđe u dublje slojeve kože. 

Hemijski piling

Šta je hemijski piling: Kiseline u tečnom obliku. Naći ćeš ih u maskama, sredstvima za čišćenje, prethodno namočenim jastučićima, tonerima i nekim serumima i losionima. Popularne kiseline u proizvodima za negu kože uključuju mlečnu kiselinu (dobijenu iz mleka), glikolnu kiselinu (iz šećerne trske), salicilnu kiselinu (dobijenu iz kore vrbe) i limunsku kiselinu (napravljenu od agruma).

Najbolji su za: Sve! Ako imaš masnu kožu ili kožu sklonu aknama, salicilna kiselina je tvoja nova BFF - ona ​​prodire u pore i čisti ih. 

Ko bi trebao da ih izbegava: Ukoliko nemaš izuzetno osetljivu kožu ili kožu sklonu iritacijama, hemijski piling je uglavnom pogodan za sve tipove kože ako ga pravilno koristiš.

Koliko često ih koristiti: Pošto različiti proizvodi sadrže različite procente kiselina, najvažnije je da se pridržavaš uputstva označenog na pakovanju. Neke se mogu koristiti svakodnevno, dok se druge nanose jednom ili dva puta nedeljno. Ako uočiš crvenilo, zategnutost ili svrab na koži, smanji frekventnost nanošenja i polako ih uvedi u svoju rutinu. 

Naš favorit: FlashMasque Milk Peel.

Ova sheet maska je neverovatna. Ozbiljno ti kažemo! Ima mlečnu kiselinu koja ti pruža nežan piling, ali tu je i ultrahidratantni kokosov orah i sojino mleko za sprečavanje iritacija i za omekšavanje. Daće ti blistavu kožu za samo 5 minuta i zaista je super za svakog: za one sa osetljivom kožom, one koji prvi put koriste masku, ali i za sve one koji žele da povrate sjaj kože na licu. A to smo svi mi, zar ne?

Leave a comment

All comments are moderated before being published