Kako da izabrete odgovarajuću kremu za sunčanje?

Kada je u pitanju nega vašeg tela i lica tokom leta, ne smemo zaboraviti na značaj kreme za sunčanje. Njihova glavna uloga je da nas zaštite od sunčevih zraka, ali mnoge od njih mogu biti više štetne nego korisne.

Pored kreme za sunčanje, postoje još neke stvari koje će vam sigurno biti od koristi prilikom zaštite od sunca. Ako želite da vi i vaša porodica budete adekvatno zaštićeni na plaži ili bazenu, pratite sledeće praktične savete:

  • Nosite šešir
  • Nosite odeću koja će vas zaštititi
  • Planirajte vreme koje ćete provesti na suncu i izbegavajte najtoplije sate
  • Pronađite hlad kad god možete
  • Nosite sunčane naočare koje vas štite od štetnog UV zračenja (ovo se odnosi čak i na bebe i decu)
  • Mažite se redovno i često kremom za sunčanje

Postoji veoma velik broj preparata za zaštitu od sunčevih zraka i može biti veoma teško izabrati odgovarajuću, jer nisu sve kreme istog kvaliteta. Zapravo, mnoge popularne kreme za sunčanje u svom sastavu sadrže veoma štetne sastojke za ljude i naše okruženje.

Prvi i najvažniji korak je da odabir kreme za sunčanje ne uzimate “zdravo za gotovo”, a mi vam u nastavku okrivamo koje su to hemikalije koje bi trebalo da izbegavate:

Oksibenzon

Ova hemikalija nedavno je pominjana u svim svetskim medijima nakon što su Havaji zabranili prodaju preparata koji sadrže oksibenzon. Razlog? Utvrđeno je da ova hemikalija izaziva izbeljivanje i odumiranje korala. Oksibenzon je prilično štetan za ljude. Njegova glavna funkcija je da apsorbuje UV zrake, ali problem je što se to dešava preko naše kože i tako se zadržava u telu neko vreme, a ono što koža ne uspe da apsorbuje, može biti veoma štetno za ekosistem okeana ili mora. Može izazvati endometriozu, rani pubertet kod devojčica, mušku neplodnost, a može biti i odgovoran za povećan broj karcionoma kod žena i muškaraca. Nažalost, oksibenzon se i dalje nalazi u više od 60% proizvoda za sunčanje. Zato prilikom kupovine, proverite da li krema sadrži ovu hemikaliju.

Oktinoksat

Ova hemikalija je takođe zabranjena na Havajima zbog veoma štetnog uticaja na životnu sredinu. Pored toga, može negativno uticati na rad štitne žlezde.

Retinil palmitat

Vrsta vitamina A. Vitamin A je antioksidant koji se dodaje preparatima za negu kože, jer se veruje da usporava starenje. Sigurno ga je koristiti u obliku noćne kreme, kada smo u zatvorenom prostoru. Međutim, mnoge studije pokazale su da vitamin A može ubrzati rast tumora ako se koristi na koži koja je izložena sunčevim zracima.

Homosalat

Ova popularna hemikalija se koristi za filtriranje UV zraka i nalazi se u više od 45% krema za sunčanje. Nažalost, poznat je po tome što može uzrokovati poremećaj hormona.

Metilizotiazolinon

Ovaj sastojak je rasprostranjen alargen. U Evropi je utvrđeno da se kozmetički proizvodi ne smatraju bezbednim ukoliko sadrže metilizotiazolinon, dok je u SAD i dalje dozvoljen.

Avobenzon

Odlično štiti od štetnih sunčevih zraka, ali samo u kratkom vremenskom periodu. On sam po sebi nije štetan, ali da bi mu se produžio “vek trajanja” kombinuje se sa štetnim hemikalijama. Postoje sigurnije alternative, kao što je cinkov oksid.

 

Saveti za bezbedan i efikasan odabir krema za sunčanje:

Pročitajte spisak sastojaka. Obavezno pročitajte šta preparat sadrži i potrudite se da izbegnete gorenavedene hemikalije.

Najsigurnija opcija je mineralno zaštitno sredstvo od sunčevih zraka sa titanijum-dioksidom i cink-oksidom. Razlog tome je što oni stvaraju fizičku prepreku između sunca i vaše kože i ne apsorbuju se kao druge hemikalije.

Trebali biste da izbegavate kreme koje nisu označene sa pojmom “široki spektar” ili kreme koje imaju nizak zaštitni faktor. One možda pomažu u prevenciji od opekotina, ali ne i u prevenciji od raka kože ili ubrzanog starenja kože.

Budite oprezni sa sprejevima za sunčanje. Oni vas takođe mogu izložiti štetnim hemikalijama, pa obavezno proverite sastav pre kupovine.

Naš izbor

 

Mi obožavamo hidratantno mleko za sunčanje Silky Sun koje pruža visoku zaštitu od jakih sunčevih zraka i opekotina. Sprečava nastajanje slobodnih radikala koji oštećuju kožu i čuva kožu od prevremenog starenja. Pogodno je i za nežnu dečiju kožu.

Ovo mleko ima prirodni sastav koji sadrži badem, kakao maslac, maslinu, šargarepu, susam, beta karoten, vitamin E.

Garantuje visoku zaštitu od sunčevih zraka i opekotina, hrani, hidrira i umiruje kožu. Ovim mlekom, za vreme izlaganja suncu, možete zaštititi i svoju kosu kako bi i nakon leta ostala blistava i zdrava.

Leave a comment

All comments are moderated before being published