Krema za oči na usnama: DA ili NE?

Kreme za oči su mnogo više od onog za šta se predstavljaju. 

Oči i usne. Ide nekako zajedno, zar ne? Ali opet, proizvodi za negu ova dva područja na našem licu su kategorije za sebe. Ili ipak ne?

U poslednje vreme pojavili su pojedini beauty kombinovani proizvodi koji upravo i služe za negu očiju i usana. Ali kako? Hajde da vidimo šta kažu eksperti. 

Odakle uopšte takva ideja?

Ovaj trik potekao je od make-up artista koji često nanose kremu za oči na usne kako bi im pružili adekvatnu hidataciju. Baš kao što se koristi prajmer za šminku, tako su se kreme za oči pokazale kao delotvorna podloga za ravnomernije i glatkije nanošenje ruža. 

A svi već znamo da su beauty i make-up stručnjaci prvi ljudi koji otkrivaju ovakve trikove i od njih prave svetske trendove. A šta kažu kozmetičari i dermatolozi?

Mišljenja su izmešana, neki su u potpunosti za to, drugi, pak, ne mogu da se konkretno izjasne, ali niko se zapravo nije suprostavio ideji da se proizvodi za predeo oko očiju koristi i za negu usana. 

“To je nešto što preporučim onima koji me pitaju šta da rade sa viškom kreme za oči koja im ostane na prstima”, objašnjava jedan američki dermatolog i dodaje: “Multi-tasking proizvodi su savršeni… A ovo ima smisla, jer su kreme za oči obično vrlo bezbedne i sigurne”. 

Da li je područje oko očiju slično sa onim oko usana?

Pitaš se, ima li uopšte smisla koristiti kremu za oči na usnama i zašto? Za početak, koža oko očiju i usana je veoma slična jer su ove oblasti sačinjene od najtanje kože na licu. Budući da je tako tanka, na ovom delu lica često nedostaju lojne žlezde i prirodna ulja, koja pomažu da naša koža bude hidrirana i glatka. 

Budući da koža oko usana i očiju ne proizvodi nikakvo ulje, obe oblasti su sklone isušivanju, što znači da pokazuju brže i znakove starenja od ostalih delova na licu. 

Zato je veoma bitno obezbediti adekvatnu hidrataciju. Plus, zbog tanke kože i kožna barijera je slabija, pa su ovi delovi posebno osetljivi na štetne sastojke. 

Još jedna sličnost između očiju i usana - oba služe za ekspresiju na našem licu, kada govorimo, smejemo se, mrštimo… Zato su sastojci za te proizvode posebno birani, mnogo koncentrisaniji, pa je i njihova cena uglavnom veća. 

Da li se svaka krema za oči može koristiti i za usne?

Na temu ove diskusije, jedna dermatološkinja kaže: “Za usne se često koriste sastojci koji će nam dati puniji izgled. Za oči, opet, koristimo sastojke koji će smanjiti otečenost”. To je razlog zašto se ovi proizvodi tradicionalno odvajaju kao zasebne kategorije, često sa sasvim drugačijom svrhom. 

Međutim, ako je cilj hidratacija predela oko očiju i usana, tada je nanošenje hidratantne kreme za oči na usne savršeno u redu. Na kraju krajeva, sve je u formuli proizvoda. Neki sastojci, poput hijaluronske kiseline ili vitamina E, odlično deluju na obe oblasti. 

Još jedno upozorenje. Bilo kakav ostatak sa usana ako se prebaci na kapke, može dovesti do iritacije. Zato je najbolje da se kreme za oči koriste za usne, a ne obrnuto, jer su one najčešće vrlo nežne i sigurne, i sadrže blage sastojke. 

Ovo je odličan trik, ako vidiš da deluje kod tebe. Međutim, ne moraš ulagati puno novca u kremu za oči i pola potrošiti na usne. Jednostavno, koristi je da predeo oko očiju, a samo ono što ti ostane na prstima, iskoristi i nanesi na usne. 

Naša preporuka: Nikel Krema oko očiju sa kestenom

Hidratantna krema koja odgađa nastanak bora. Dubinski vlaži. Deluje protiv otečenosti i podočnjaka.

Prirodni sastav: Badem, ceramidi, linolna i linolenska kiselina, kesten divlji, vitamin A, vitamin B3, biotin, vitamin E.

Sa našim kremama za područje oko očiju možeš biti sigurna u čistoću i bezbednost sastojaka, zato slobodno probaj svetski beauty trend i nanesi ostatak na usne. 

Leave a comment

All comments are moderated before being published