Prestani da grickaš svoje usne!

… jer ova kompulzivna navika je štetna mnogo više nego što misliš. 

Grickanje i lizanje usana tako lako postane navika da često nismo ni svesni da to radimo sve dok ne zagrizemo malo jače ili dok sami sebe ne dovedemo do potpuno isušenih usana. A ako smo pod stresom, što je donekle bilo neizbežno u prethodnom periodu, ove stvari smo verovatno radili i češće nego inače. 

Naučnici grickanje usana kategorizuju kao ponavljajući poremećaj koji se fokusira na telo, skraćeno BFRB, (distanciran u odnosu na opsesivno-kompulzivne poremećaje), što je svaka samoinicijativna akcija koja uzrokuje oštećenje kose, kože i noktiju. BFRB se uglavnom javlja kao mehanizam za suočavanje u situacijama kada se osoba oseća nelagodno i anksiozno, a simptomi se često pogoršavaju ako se pojačava stres. Što više grizeš ili ližeš usne, veoma je moguće da si sve više izložena stresu.

Dosada takođe može izazvati ovu ne tako lepu naviku. Ukoliko ti je u prethodnom periodu bilo dosadno u karantinu ili si češće osećala nezadovoljstvo, a uočila si da ćešće grizeš usne, sada znaš i razlog tome. A ako još umisliš da ti grckanje pomaže da se umiriš ili bolje fokusiraš na dnevne zadatke, moguće je da ćeš sve češće to raditi. 

Grickanje i lizanja usana su veoma teške navike za razbiti, ali ako imaš sklonost ka tome, nemoj nikako ignorisati, jer je mnogo štetnije nego što misliš. Hajde da vidimo šta kažu stručnjaci i kako možemo sebi pomoći. 

Zašto moramo prestati sa grickanjem i lizanjem usana?

Prema dermatolozima, kratkotrajni neželjeni efekti stalnog lizanja usana i grickanja su prilično blagi. Vrlo brzo može doći do tzv. lip licker's rash što zapravo znači ekstra ispucale usne. Ova pojava može izazvati osećaj neprijatnog peckanja. 

Ali šta kada kratkrotajni problem postane opasniji i grublji? Ispucala koža može dovesti do infekcije koja može izazvati oticanje i bol. Pojačano grickanje usana može izazvati ožiljke i čireve, kao i puknuće ili začepljenje pljuvačne žlezde što se manifestuje kao kvržica na usni koja se naziva mukocela. Iako nije jako opasno, obično veoma smeta i podstiče još intenzivnije čačkanje pa treba više vremena da se taj problem reši. 

I povrh svega toga, uporno grickanje usana ili lizanje može dovesti do nečega što se naziva lihenifikacija, zadebljana koža koju često karakteriše smeđa ili bela boja. Brza pretraga lihenifikacije slike oko usana pokazaće kožu razbijenu u mrljastu, crvenu kožu koja je ljuskava i ispucala na mnogo višem nivou od prosečnih ispucalih usana. Ako prirodna linija usana počne izgledati malo iskrivljeno, to znači da je lihenifikacija došla po svoje. 

Kako prestati sa grickanjem i lizanjem usana?

Prestati sa grickanjem ili lizanjem usana može biti veoma teško, jer su to sve uglavnom podsvesne navike. Pobediti ih ponekad zahteva nekoliko tretmana, ali i dosta snage, truda i volje. Evo nekoliko ključnih saveta i trikova koji ti mogu pomoći:

Prepoznaj svoju naviku i šta je to što je pokreće. 

Prvi korak da nekom pomogneš jeste da taj neko postane svestan svog ponašanja i da želi pomoć. U suprotnom, sve preporuke padaju u vodu. Kada to učiniš, fokusiraj se na modifikaciju ponašanja i tehnike opuštanje, pre nego što pređeš na dermatološku teritoriju.

Pogledaj terapeutske tehnike kako bi lakše upravljala svojim emocijama koje izazivaju naviku.

Ako tvoje grickanje i lizanje dostigne ozbiljan stepen, možda je mentalna pomoć ono što ti je najpotrebnije. Postoji toliko sjajnih tehnika i terapija za vežbanje pažnje i prihvatanja, a tek kad zaista identifikuješ svoju naviku i njen uzrok, moći ćeš sebi pomoći. 

Imaj na umu da ovakve vrste treninga neće raditi preko noći. Upravljanje ponavljajućim ponašanjem usmerenim na telo može biti izazovno i zahtevati malo vremena i napora da se nadgleda ponašanje, vežbaju veštine i nauči da se drugačije reaguje na zahteve. Generalno, pojedinac će morati da praktikuje ove strategije dosledno, tokom više nedelja da bi razvio nove obrasce ponašanja.

Drži se tretmana koji je prepisao dermatolog.

Jednom kada započneš sa potrebnim mentalnim radom da prestaneš gristi ili lizati sopstvene usne, možeš početi lečiti usne tretmanima koji su prirodni, bezbedni i koji zasigurno neće pogoršati njihovo trenutno stanje.

Preispitaj svoju dnevnu rutinu i hidriraj se kao da sutra ne postoji. 

Konzistentno lizanje usana najčešće se javlja kod pacijenata sa suvom kožom ili ekcemom koji je uzrokovan drugim osnovnim iritacijama kože ili alergenom. Ako se pronalaziš, dobro prouči proizvode koje koristiš. Nikakvi štetni sastojci, sumnjivi nazivi i formule. Pametno ulaganje u prave proizvode može ti pomoći da se rešiš ove navike i ispucalih usana u ranom stadijumu kada je i najbezopasnije. 

Naša preporuka

FlashPatch hidratantni gelovi za usne

Peptidi i ekstrakt zelenog čaja savršeno umiruju i pružaju zaštitne antioksidante. Niacinamid povećava nivo ceramida i slobodnih masnih kiselina kako bi usne ostale mekane i vlažne. Hidratantni gelovi za usne poboljšavaju oblik i volumen usana.

Lip service Glass-to-balm tretman

Formulisan sa hijaluronskom kiselinom, alojom i medom za hidrataciju, ovaj jedinstveni tretman pružiće tvojim usnama neverovatnu mekoću. Neodoljiv sjaj, ali istovremeno hranljivi balzam.

Leave a comment

All comments are moderated before being published