Proizvodi za negu kože sa aktivnim ugljem: DA ili NE?

Neki sastojci su toliko voljeni u beauty zajednici da često zaboravljamo da postoji malo dokaza koji podržavaju te tvrdnje. Uzmimo, na primer, aktivni ugalj.

Nema veze sa napicima koji su u trendu niti sa pastom za zube; ali, lista proizvoda na bazi aktivnog uglja na odeljenju za negu kože je poprilično duga. Prirodni sastojci se dugo koriste u medicini za uklanjanje toksina iz tela, ali ideja da aktivni ugalj može učiniti isto za našu kožu nije u potpunosti potkrepljena istraživanjima.

Pa, šta da radimo sa svim onim maskama od aktivnog uglja koje smo nabavili? Nastavi da čitaš, stvari će ti postati puno jasnije. 

AKTIVNI UGALJ

  • Tip sastava: Adsorbent
  • Glavna korist: Uklanjanje toksina
  • Ko treba da ga koristi: Teoretski, aktivni ugalj može da ukloni višak ulja, pa bi oni sa masnom kožom imali najviše koristi od isprobavanja sredstava za negu na bazi aktivnog uglja.
  • Kako se koristi: Budući da nema dokazanih prednosti kada se koristi za negu kože, nema informacija o tome koliko često treba koristiti aktivni ugalj. Međutim, aktivni ugalj je inertan i ne izaziva alergijske reakcije ili iritacije.
  • Deluje dobro u kombinaciji sa: Glinom koja može da apsorbuje ulje iz kože.
  • Ne koristiti sa: Budući da se aktivni ugalj adsorbuje (veže se) za druge supstance kako bi ih uklonio, dobra ideja je izbegavati upotrebu drugih proizvoda, ali se oni mogu koristiti posle ispiranja aktivnog uglja.

Šta je to aktivni ugalj?

To je rezultat spaljivanja materijala na bazi ugljenika, što ima smisla ako si ikada došla u kontakt sa nekom čađavom supstancom. Kada se aktivni ugalj tretira gasovima ili neorganskim hemikalijama, primoran je da se otvori i formira pore (pomislite na mikroskopski sunđer).

U medicini se aktivni ugalj koristi za uklanjanje toksina kako bi se lečila medicinska stanja kao što su trovanje, infekcije gastrointestinalnog trakta i mučnina.

Aktivni ugalj se često nalazi u maskama, sapunima za lice, sunđerima za piling, dezodoransima i tretmanima za kosu i skalp, ali dostupan je i samostalno u obliku rastresitog praha ili tableta.

Prednosti aktivnog uglja za kožu

Teoretski, lepljivost aktivnog uglja deluje na lečenje akni i detoksikaciju kože uklanjanjem prljavštine i ulja.

Mnoga sredstva za čišćenje ili maske sa aktivnim ugljem se reklamiraju kao dobra prevencija za kožu sklonu aknama. Međutim, aktivni ugalj se kombinuje sa poznatim sastojcima za borbu protiv akni, kao što su alfa-hidroksi kiseline i beta-hidroksi kiseline, salicilna kiselina koja je lipofilni sastojak koji se koristi za uklanjanje sebuma iz pora, kaolin, za koji se zna da vezuje sebum i/ili voćnim ekstraktima. Stoga je možda prerano reći da je aktivni ugalj sam po sebi efikasan tretman u odnosu na dodatne sastojke za koje je već utvrđeno da imaju efikasnost u pilingu kože i kontroli sebuma.

Neželjeni efekti aktivnog uglja

Generalno, aktivni ugalj je inertan i ne izaziva alergijske ili iritirajuće reakcije i verovatno neće naneti štetu, ali je takođe važno da uzmeš u obzir proizvod koji koristiš i ostale sastojke koji su uključeni u formulu. Umesto toga, odluči se za nežni proizvod na bazi aktivnog uglja kako bi zaštitila barijeru na koži.

Kako ga upotrebljavati?

Aktivni ugalj se oslanja na fizički kontakt za uklanjanje toksina, pa bi u teoriji bio najefikasniji ako se nakon nanošenja ostavi duže vreme pre nego što se ukloni i tako očisti višak ulja sa tvoje kože. Međutim, s obzirom na to da ima tako malo podataka o prednostima aktivnog uglja za kožu, nisu dostupni podaci o tome kako i koliko često ga treba koristiti. Ako odlučiš da isprobaš proizvod na bazi aktivnog uglja, najbolji savet je da slediš uputstva proizvođača.

Drugi oblici

Kao što smo ranije spomenuli, aktivni ugalj se može naneti lokalno u pokušaju lečenja kože ili uzimati oralno u medicinske svrhe. Tema o konzumiranju aktivnog uglja za detoksikaciju kod kuće je kontroverzna (uvek se posavetuj sa lekarom pre nego što dodaš bilo kakav dodatak u svoju rutinu), ali kada govorimo o aktivnom uglju kao tretmanu nege kože, ne treba se konzumirati oralno. 

Naša preporuka

Verovatno si već upoznata sa tim da mi biramo samo proverene proizvode i najbezbednije sastojke za našu kožu. Prirodne formule su ono što karakteriše sve naše brendove, pa ćeš tako i aktivni ugalj pronaći u kombinaciji sa sastojcima koji su nežni i netoksični. 

PLANT Apothecary Not A Spot maska

Not A Spot sadrži organsko esencijalno ulje bosiljka (moćan antibakterijski borac protiv akni) i visoko apsorbirajućeg aktivnog uglja, koji nečistoće izvlači duboko iz kože. 

Pomešaj pola kašičice praha sa nekoliko kapi vode na dlanu kako bi napravila retku pastu. Nanesi smesu na mrlje i ostavi da se osuši. Temeljno isperi.

Ugljen od kokosovog oraha je aktivni ugalj napravljen od sagorevanja školjki kokosovog oraha, a njegova sposobnost da apsorbuje ulja, prljavštinu i druge neželjene stanovnike sa kože - bez da ga iritira - je bez premca.

Meraki sapun, bambusov ugalj

Ovaj blagi sapun je pričvršćen za fino, malo uže i daje divan dekorativni efekat u svakom kupatilu.

Sapun sadrži bambusov ugalj za dubinsko čišćenje. Nežan je i blag prema rukama i može se koristiti nekoliko puta tokom dana bez isušivanja kože.

Sapun je napravljen samo od blagih sastojaka koji neguju i čiste tvoju kožu.

Leave a comment

All comments are moderated before being published