Ugalj kao deo tvoje beauty rutine

Ugalj možda nije prva stvar na koju pomisliš kad neko pomene negu kože, ali do kraja ovog teksta verovatno ćeš promeniti mišljenje.

Aktivni ugalj - ugljenik koji se tretira kako bi se povećala apsorpcija - vekovima se koristio u drevnim medicinama kao jedan od najmoćnijih i najpouzdanijih metoda detoksikacije. 

Kada se uzima oralno, on privlači toksine u gastrointestinalnom traktu bez privlačenja korisnih hranljivih materija. Sam ugalj se ne apsorbuje u organizam, što znači da se može jednostavno izlučiti zajedno sa bilo kojim toksinima, eliminišući gasove i nadutost.

Na isti način, bolnice koriste aktivni ugalj u odeljenju hitne pomoći da pomognu u slučajevima trovanja alkoholom i predoziranja lekovima, a zdravstvene kompanije ga sada redovno dodaju ceđenim sokovima za dodatno jačanje zdravlja.

Njegova upotreba  u kozmetičkim proizvodima relativno je nova. Ugalj deluje poput magneta koji privlači i apsorbuje prljavštinu i ulje sa kože i kose, a koji se kasnije lako isperu. To čini ugalj idealnim dubinskim čistačem i detoksifikatorom - ne samo zato što je efikasan, već i zato što je potpuno prirodan, što znači da ćeš izbeći nanošenje štetnih hemikalija na svoju kožu, začepljenje pore ili bilo koju drugu negativnu reakciju. 

Evo samo nekoliko načina na koje moderne kozmetičke kompanije pametno uključuju ovu čudesnu supstancu u svoje proizvode:

1. Kao sredstvo za čišćenje

Iako nije namenjen svakodnevnoj upotrebi, sredstvo za čišćenje koje sadrži aktivni ugalj pruža zaista temeljni detoks i čišćenje, oslobađajući u potpunosti kožu od prljavštine, ulja i nečistoća, bez upotrebe hemikalija. 

2. Kao maska za lice

Kada se koristi kao maska, ugalj pomaže u izvlačenju nakupljene prljavštine i toksina u našim porama. Zbog navedenih toksina, naše pore izgledaju veće, pa tako ugalj ne daje samo osvežen izgled, već i minimizira pore.

3. Kao tretman za akne i bubuljice

Uzrok za akne i bubuljice može biti veoma različit, ali istina je da ugalj može pomoći problematičnoj koži. Sapun sa ovim sastojkom možeš koristiti kao blagi piling koji istovremeno uklanja nečistoće, ali i akne i fleke na licu.

4. Kao lek za ujede i posekotine

Kod manjih tegoba na koži, kao što su ubodi insekata, posekotine i ogrebotine, aktivni ugalj se može primeniti lokalno kao pasta koja pomaže u apsorpciji otrova i infekcija, a takođe smanjuje oticanje i bol. Pastu možeš napraviti tako što ćeš polako dodavati vodu u malo aktivnog uglja u prahu dok ne dobiješ željenu teksturu i gustinu.

5. Kao tretman za kosu

Nanesen na kosu, aktivni ugalj može izvući ulje, prljavštinu i toksine baš kao i sa kože, što ga čini odličnim sastojkom za sve one koji imaju problem sa masnom kosom. Međutim, on je vrlo delotvoran i za one sa suvim skalpom koje muči perut i iritacija. Kosi daje neverovatan sjaj i volumen. 

6. Kao sredstvo za izbjeljivanje zuba

Ako si hrabra, možeš probati da utrljaš malo uglja na zube kako bi postigla neverovatan efekat izbeljivanja. Samo ne zaboravi da dobro ispereš. 

Probaj Meraki sapune sa bambusovim ugljem!

Ovaj blagi sapun je pričvršćen za fino, malo uže i daje divan dekorativni efekat u svakom kupatilu. Sapun sadrži bambusov ugalj za dubinsko čišćenje. 

Meraki sapun je nežan i blag prema rukama i može se koristiti nekoliko puta tokom dana bez isušivanja kože. Sapun je napravljen samo od blagih sastojaka koji neguju i čiste tvoju kožu.


Ugalj. Možda zvuči prljavo, ali savršeno čisti!

Leave a comment

All comments are moderated before being published