Flotation terapija: Da li ste znali da plutanje na vodi ima brojne prednosti?

Da li si jedna od onih osoba koja voli “održavanje na vodi”? Uživaš li u plutanju u tom plavičastom božanstvu?

Da li znaš da si na neki način i sama probala flotation terapiju?

Flotation, terapija plutanja, je najnoviji svetski hit u wellness kulturi. A kada čuješ sve blagodeti ove interesantne terapije, biće ti u potpunosti jasno zašto je to tako.

Zamisli da ti neko kaže da za samo 60 minuta možeš da se osećaš kao da si se upravo vratila sa odmora. Da za 60 minuta možeš osetiti duboku relaksaciju, smanjenu napetost i oslobađanje stresa… Zvuči pomalo nestvarno da bi bilo istinito, zar ne?

Sudeći po društvenim mrežama, izgleda da je stres zaista problem broj 1 današnjeg društva. Stručnjaci iz različitih sfera širom sveta svakodnevno se hvataju u koštac sa ovim problemom, a kao rezultat dobijamo razne ponude za meditaciju, jogu, masaže i druge antistres terapije. 

I zaista, kada pođemo od sebe, uzroci stresa su svuda oko nas - prekovremni rad, hronični umor, užurbani lifestyle, mnoštvo svakodnevnih obaveza… Sve ovo nas nagoni da pronađemo svoj “izduvni ventil” kako bismo iznova i iznova bili spremni za nove radne pobede. To može biti godišnji odmor, produženi vikend sa ekipom, slobodno vreme na otvorenom nakon radnog dana, rekreatvni sport i slično. 

Međutim, pojavio se trend koji obuhvata skoro sve to. Trend koji oduzima toliko malo vremena, a toliko toga daje. Trend gde se priroda spojila sa naukom i dala neverovatne rezultate. 

Šta je flotation terapija?

Flotation terapija se odvija u spremnicima sa morskom soli iz Mrtvog mora gde zapravo plutate na površini vode, baš kao da ste u moru. Terapija plutanjem ili terapija senzorne deprivacije je prilika da se potpuno isključite od spoljnog sveta i  zasniva se na utišavanju svih naših čula. Odvija se u zatvorenim tankovima sa vodom u kojoj nije moguće potonuti zbog visoke koncentracije soli. Kao rezultat dobijate izuzetno relaksirajući tretman u bestežinskom stanju.

Stručnjaci kažu da jedan sat u float tenku ima učinak kao 4 sata sna. Ova terapija preporučuje se svima kojima je potrebna duboka relaksacija, oporavak od nesanice i hroničnog umora i bolja koncentarcija. Ali tu nije kraj blagodetima koja ova terapija pruža.

Naime, oni koji su doživeli ovo iskustvo kažu da flotation ubrzava zaceljivanje povreda, podstiče kreativnost, pruža duboku relaksaciju mišićima, vraća energiju i podmlađuje. Ukratko, terapija plutanja vam pruža opuštanje na nekom potpuno novom nivou nakon čega se osećate puno bolje i fizički, i mentalno. 

Koreni ove terapije datiraju još iz 1954, kada je John C. Lilly, doktor i neuropsihijatar počeo raditi istraživanje o poreklu svesti i svom odnosu prema mozgu. Uronio je u bazen zasoljene vode, a prostorija je bila zvučno izolovana i mračna. Svoje iskustvo opisao je kao “ponovno rođenje”.

Flotation terapija kod kuće

Za “kućni” flotation ugođaj napravi sebi toplu kupku sa Charonika morskim solima. Predivni mirisi će probuditi tvoja čula i emocije, a prirodna eterična ulja će te osloboditi fizičke napetosti i umora. Aromaterpijski učinak za tvoj duh i telo! 

A na moru ne zaboravi da: plutaš, plutaš i samo plutaš.
Otvori svoj um i prigrli sve prednosti bestežinskog stanja. 

Leave a comment

All comments are moderated before being published