Sve prednosti avokadovog ulja

Zašto treba koristiti ulje avokada?

Ulje avokada je sjajno sredstvo za kuvanje ukusnih i zdravih obroka. To je odličan izvor antioksidanata, esencijalnih masnih kiselina, minerala i vitamina. Ali, da li si ikada razmišljala o tome da upotrebiš ovo slasno voće kako bi umirila i zacelila svoju kožu?

Smatra se da upijajuće ulje ima brojne prednosti za kožu, poput hidratacije suvih ruku ili kao prirodno sredstvo za sunčanje. Ulje avokada se može naneti direktno na kožu ili ga možeš pomešati sa omiljenim kozmetičkim proizvodima.

Koje su benefiti ulja avokada za našu kožu?

Antioksidanti i anti-upalni agensi u ulju avokada pomažu koži da ostane glatka, jaka i elastična. Ulje avokada se može kupiti u bilo kojoj prehrambenoj trgovini i služi da:

  • umiri svrab kože
  • zaceli kožu
  • obnovi suvu kožu
  • hidrira i navlaži kožu
  • zaštititi kožu od UV zračenja
  • spreči oštećenja kože

Neki ljudi ulje avokada nazivaju esencijalnim uljem, ali to nije sasvim tačno.

Esencijalna ulja su visoko koncentrovana ulja, destilovana iz aromatičnih delova biljke kao što su koren ili lišće. Ulja se presuju iz semenki, orašastih plodova ili drugih masnih delova ploda i koriste se za pomoć u razređivanju esencijalnih ulja. Esencijalna ulja isparavaju i imaju snažne mirise, a ulje avokada nije takvo.

Glavne prednosti ovog ulja su što umiruje i daje koži vlagu, tako da ga nije preporučljivo koristiti ako imaš masnu kožu. Ali, korišćenje ulja avokada neće učiniti da tvoje lice izgleda masno.

Šta kažu istraživanja?

Istraživači su dokumentovali kako prirodna ulja poput avokadovog mogu biti korisna za kožu. Ovo važi bilo da koristiš avokadovo ulje samostalno ili ga kombinuješ sa nekim drugim sredstvom kao što je tvoja omiljena hidratantna krema.

Beta karoten, proteini, lecitin, masne kiseline i vitamini A, D i E koji se nalaze u ulju avokada pomažu pri hidrataciji i štite tvoju kožu od oštećenja UV zracima i pospešuje proizvodnju kolagena u metabolizmu. Istraživanja iz 2015. pokazala su da krema za kožu koja se sastoji od ulja avokada, čajevca, smokve i jojobe ima pozitivne antimikrobne efekte.

Kako koristiti ulje avokada na svojoj koži?

Ulje avokada možeš koristiti u nezi kože na različite načine. Možeš ga umasirati u kožu, utrljati ga na lice poput maske ili ga dodati u svoj losion za tuširanje. Može se koristiti svaki dan ili nekoliko puta mesečno bez štetnih efekata. Nisi sigurna odakle početi? Pokušaj sa uljem avokada na sledeće načine:

  1. Kao losion za iscrpljenu kožu: Kada se okupaš umasiraj dobru količinu ulja avokada. Može se koristiti samostalno ili u kupkama koje inače koristiš.
  2. Kao hidratantno sredstvo za lice: Napuni 2/3 bočice od 30ml uljem avokada. Izaberi drugo hranljivo ulje poput tamanua ili smokve i upotrebi ga da napuniš poslednju trećinu bočice. Dodaj tri do četiri kapljice svog omiljenog esencijalnog ulja poput lavande ili ruže. Zavrni poklopac i dobro protresi.
  3. Sipaj malo svog domaćeg ulja na dlan, i prstima ga nanesi na lice. Takođe možeš koristiti ulje kao hidratantno sredstvo za ruke. Ulje može izdržati i do godinu dana ako bočicu držiš podalje od sunčeve svetlosti.
  4. Kao domaću masku za lice: Iseci zreo avokado na kockice i dodaj malu količinu ulja avokada. Pomoću viljuške ili kašike izgnječi smesu dok ne napraviš pastu. Nanesi pastu na lice i ostavi je da odstoji 10-15 minuta. Masku avokada možeš isprati toplom vodom ili sredstvom za čišćenje lica, u zavisnosti od tvog tipa kože.
  5. Kao prirodnu krema u protiv starenja kože: U čašici pomešaj 1/4 šolje ulja avokada sa 2 kašike kokosovog ulja, 2 kašike pčelinjeg voska, 1/2 kašike ulja vitamina E i 1 kašiku shea putera. Sipaj u teglu bez poklopca, u lonac napunjen sa oko 120ml vode. Mešati sastojke dok se ne otope u tegli. Nakon što se otopi, kremu sipati u manju teglu i ostaviti da odstoji dok se smesa ne stvrdne. Staviti poklopac na teglu i kremu čuvati na hladnom mestu.

Rizici i upozorenja

Kao i kod bilo kog proizvoda, dobro je prvo napraviti test na koži zbog potencijalnih alergijskih reakcija. Utrljaj malu količinu ulja na unutrašnjost podlaktice. Ako ne osetiš iritaciju ili upalu u roku od 24 sata, ulje bi trebalo biti sigurno za upotrebu.

Ako si alergična na avokado, pre upotrebe ulja avokada se konsultuj sa lekarom.

Umesto zaključka...

Ako si spremna da uvedeš ulje avokada u rutinu nege kože, nećeš morati da se trudiš previše. Ulje avokada se može pronaći u lokalnoj prodavnici organske ili zdrave hrane.

Upotrebom ulja avokada mogu se primetiti gotovo trenutna dejstva na koži. Ali, da bi videla dugoročne rezultate, koristi ga svakodnevno.

Naši omiljeni proizvodi sa uljem avokada

NikeLift krema oko očiju

Nikelift je bogata anti-age krema za dubinsku negu protiv bora oko očiju i usana, koja vidljivo smanjuje bore i borice i uklanja znakove umora: izglađuje bore i borice i sprečava njihov nastanak, podmlađuje.

Nikel Hyaluron i Vitamin C i E Krema za lice

Kombinacija hijalurona, vitamina i biljnih ceramida u obliku tečnih kristala, osigurava antioksidativnu fotozaštitu, intenzivnu hidrataciju i izglađivanje bora. Hijaluron puni stanice vlagom. Koži daje izrazitu svežinu, "punoću" i čvrstoću.

Charonika pilinzi

Kombinacija neverovatnih ulja, među kojima je i avokadovo, će ukloniti mrtve ćelije kože i učiniti tvoju kožu mekanijom i baršunastijom neko ikada. 100% prirodni pilinzi za zdravu i sjajnu kožu. 

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja