Kako da tvoja beauty rutina bude održivija u novoj godini

Ne moram da započinjem ovaj tekst podsećanjem koliko su klimatske promene goruća tema? Ili moram?

Već smo dobrano u crvenoj zoni i oko sebe uveliko možemo da primetimo posledice višedecenijskog zlostavljanja prirode i njenih resursa. Pitanje nad pitanjima je uvek “Šta ja kao pojedinac mogu da uradim?”. 

Kao i uvek, đavo je u detaljima. 

U svakodnevnim radnjama koje ni ne primećujemo i rutinski obavljamo. Zato se ove godine pojačano pitam šta mogu da uradim po pitanju održivosti u sopstvenom kupatilu.

 

 

Po pitanju nege i beauty proizvoda, izbor je iz godine u godinu sve veći. To znači da ne moramo da biramo između strasti prema proizvodima za negu kože i ekološke osvešćenosti. Bitno je samo da pravimo svesne i pametne odluke.

To ume da bude teško posebno ako si kao i ja ljubitelj impulsivne kupovine i otkrivanja novih beauty brendova, ali nije nemoguće.

Naposletku, ekološki osvešćenim razmišljanjem ne samo da činimo dobro za planetu već i za svoj napaćeni novčanik.

 

Saznaj šta sve imaš!

Poći ću od sebe, ponekad ne znam ni sama šta sve imam na policama. Nedavno sam sve kupatilske proizvode izvadila na videlo i ispostavilo se da je u tom haosu bilo dovoljno šarenila za dve kese koje sam prosledila prijateljima, jednu kesu punu isteklih proizvoda + par zaboravljenih bisera koje sam rado ponovo uvrstila u svoju rutinu.

 

Ne kupuj pre nego potrošiš!

Onog trenutka kada u moje kupatilo uđe novi proizvod, sve staro pada u senku i zaborav. Zato je za mene bitno da pre kupovine proizvoda, iskoristim one koji se već nalaze u mom posedu a spadaju u istu ili sličnu kategoriju. Na taj način štedim i novac i proizvode i sprečavam nagomilavanje. 

 

 

Kupuj manje i pametnije

Krenimo od pakovanja. Pakovanja koja mogu koristiti više puta ili za nešto drugo, biorazgradiva i reciklirana ili čak nepostojeća – imaju prednost! Lično volim da koristim iznova staklene teglice od krema ili čak i neke plastične ambalaže kao putna pakovanja. Uzmite u obzir i pakovanja i materijale od kojih su izrađeni beauty alati koje koristimo svakodnevno poput brijača, štapića za uši, uložaka i tampona – svuda postoji prostor da se naši izbori bar malo poboljšaju.

 

Podrži male brendove

Uzmi u obzir male brendove koji uglavnom rade sve što je u njihovoj moći da i sami doprinesu očuvanju planete. Na taj način možemo biti sigurni da ne doprinosimo masovnoj produkciji i ogromnom otpadu koji sa sobom skoro pa sigurno nose komercijalizovane velike kozmetičke kuće. Tu je i problem testiranja kozmetike na životinjama, pa imaj i to u vidu kada biraš proizvode – google je tvoj najbolji prijatelj! 

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja