SELF CARE: Da li smo razumeli zadatak?

Osim ako ne živiš ispod kamena, primećuješ da je svaka druga reč na internetu upravo self-care. 

Hajde da pogledamo šta to znači. 

Prema rečniku ovaj pojam označava brigu o fizičkom i mentalnom zdravlju bez intervencije stručnog lica, dakle uradi sam. 

Kada sam ja došla na Internet, a ima tome više od decenije, self care kao pojam nije živeo online. Kada se pojavio, bio je to novi pristup, svež i inovativan – u borbi za bolju verziju sebe, a protiv prepeglane realnosti i nerealnih očekivanja što bi trebalo da još uvek jeste, ali… Uvek postoji ono ali (insert Đogani lyrics here) i pitanje koje sebi sve češće postavljam je: da nismo ipak malo preterali?

Kako možeš preterati u brizi o sebi, pitate se i u pravu ste. Nemoguće je. Međutim veoma je bitno odvojiti žito od kukolja. Žito u ovom slučaju predstavlja self care vulgaris, originalno značenje izraza – sa tim se zaista ne može preterati. 

Kukolj je ono kada imamo neobrađenu traumu kojom se ne bavimo pa odemo u šoping, spržimo karticu, naručimo džank pa sve to uvijemo u masni praznični papir i nazovemo self care!

Pored toga što je ubitačno za lične finansije, ovakvo ponašanje kada se usvoji kao ispravno i opravda nekim slatkim citatima moderne psihologije može biti štetno na duge staze. 

Nega sama po sebi nije nešto čije rezultate možeš videti trenutno, zar ne? Ni nega lica, ni nega biljaka, a kamoli nega sebe i svog psihičkog i fizičkog zdravlja. Nova haljina je divna i uzbudljiva stvar, zašto da tek tako postane podrazumevanje?

Pitanje koje svako od nas treba da postavi sebi jeste: Na koji način ja brinem o sebi?

Ako ti je lakše uzmi list papira i navedi nekoliko stvari koje si uradio/la prethodnih dana za sebe i svoj boljitak. Ukoliko strahuješ od praznog papira, odmah da ti kažem da je sama činjenica da sediš i razmišljaš o tome jedna od stavki koje možeš da navedeš.

Moja lista:

  1. Jutros nisam snuzovala alarm 5 puta jer znam da mi to stvara anksioznost
  2. Spremila sam sebi doručak 3 puta ove nedelje
  3. Zakazala sam terapiju za sledeću nedelju
  4. Dozvolila sam sebi da ne budem 24/7 dostupna online
  5. Sredila sam ikonice na desktopu

 

Self care ne izgleda isto za svakoga. Self care ne izgleda isto svakog dana. Zato je bitno da se prema sebi postaviš kao što bi i prema najboljem prijatelju ili prijateljici. Upitaj sebe često: Kako si? Šta ti je potrebno? 

Saznaj gde si, a onda se „sretni“ sa sobom na tom mestu i pomozi sebi.

Na kraju dana, na self care ne treba gledati kao na nešto izuzetno i povremeno – briga o sebi je esencijalna aktivnost bez roka trajanja i menja se i raste zajedno sa tobom. Treba li da napominjem da to često ume da bude i težak i dugotrajan proces i isto toliko često nema nikakve veze sa toplom kupkom iako ona nikako ne odmaže?

Zašto je bitno da o ovome govorimo baš sada? Sezona je praznika i lako nam se može učiniti da se i od nas očekuje da budemo magično euforični i presrećni 24 sata dnevno nakon čega sledi osećaj krivice i anksioznost ukoliko to ne uspevamo, a nećemo uspeti jer smo ljudi. 

Prati. Svoj. Tempo.

A pizzu svakako naruči. 

Ako je želiš. 

Nije zabranjeno. 

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja