SPF Manifesto – zaštita od sunca kao ultimativna anti-age nega

Redovno nanošenje kreme za sunčanje nije namenjeno samo za odmor, plažu ili leto, već za svaki dan kada sija sunce, ali i kada je oblačno.

Čini se da ceo internet želi da zna koji su to čudesni proizvodi protiv bora, a odgovor je prost  - SPF zaštita je najbolji i najefikasniji proizvod protiv starenja koji treba koristiti svakodnevno. Skeptični? Hajmo polako…

Evo zašto je SPF neophodan na dnevnom nivou za svaki tip i boju kože.

Nauka o SPF-u:

Sunčevi UVA i UVB zraci su sveprisutni i dopiru gde god mi stajali.

UV(A) zraci su zraci ‘starenja’ i, nažalost, neizbežni su čak i kada pada kiša ili je oblačno. Ovi zraci prodiru duboko u kožu.

UV(B) zraci su zraci koji te ‘peku’. Vrlo je verovatno da ih najviše osećaš leti, dok se sunčaš u nekoj uvali ili pešačiš po gradu.

Ali (ovo je jedno VELIKO ALI) čak i ako ne osećaš sunce na svojoj koži, UV zraci su i dalje prisutni, i troše kolagen i elastin iz ćelija tvoje kože (posebno oni zastrašujući UVA zraci). Upravo ova izloženost UV zračenju prouzrokuje bore i razna oštećenja od sunca, ali i nešto još strašnije - karcinom kože.

Želećeš da potražiš veoma kvalitetnu kremu za sunčanje, koja će te zaštititi i od UVA i od UVB zraka.

SPF je skraćenica za faktor zaštite od sunca.

U uobičajenim okolnostima, ako koristiš spf 30, tvoja koža je zaštićena 30 puta duže (od normalnog vremena koje ti je potrebno da ‘izgoriš’) nego kada ne naneseš kremu za sunčanje.

Preporučuje se nanošenje SPF 30, jer SPF nižeg nivoa ne blokira dovoljno UV
zraka. Veoma je važno nanositi kremu za sunčanje više puta u toku dana,
posebno kada se baviš aktivnostima na otvorenom, jer je velika verovatnoća da
ćeš se oznojiti ili će se krema jednostavno ‘istrošiti’ tokom dana.

Koliko kreme za sunčanje treba da stavim?

Zamisli čep od pivske boce, a onda zamisli punjenje polovine tog čepa kremom za sunčanje. To je neophodna (minimalna) količina za lice, vrat i uši.

Akcenat je na pažljivom nanošenju, a kako bi bila sigurna da si sve pokrila, slobodno nanesi dva sloja. Više je više u ovom slučaju!

Odabir tečne ili guste kreme za sunčanje umesto spreja ili SPF-a u prahu pomoći će u postizanju bolje pokrivenosti. SPF sprejevi i tečni puderi su odlični za dodatno pokrivanje ili sitne korekcije, ali se ne mogu koristiti kao osnova.

Mineralne VS hemijske kreme za sunčanje

Mineralne ili tzv. ‘fizičke’ kreme za sunčanje su one koje su punije teksture, uglavnom veoma bele i pune su, pa... minerala. ostaju na površini kože i stvaraju „fizičku“ barijeru između tebe i sunca.

Uobičajeni aktivni minerali su cink oksid i titanijum dioksid. Oba minerala su, u organskoj kozmetici, širokog spektra i štite od obe vrste UV zraka. Odlični su za svetliju kožu koja brzo gori na suncu i često se nalaze u kremama za sunčanje za bebe.

Hemijske kreme za sunčanje prodiru u površinu kože umesto da ostanu na vrhu, što može da ih učini trajnijim kada su izložene znoju ili vodi.

Hemijske kreme za sunčanje uglavnom sadrže aktivne sastojke koji se završavaju na „-at“ ili „-on“ poput Avobenzona i Oktinoksata. Hemijske kreme za sunčanje nisu uvek širokog spektra, pa je važno potražiti one koje jesu. Obično ih preferiraju ljudi sa srednjim ili tamnijim tonovima kože jer ne ostavljaju bele tragove, a takođe i osobe kojima se ne sviđa tekstura ili težina mineralne kreme za sunčanje.

Dakle, krema za sunčanje treba da postane deo tvoje svakodnevne nege?

Da! Najbolji način da zaštitiš kožu od starenja i trošenja velike svote novca na lasere i filere je dnevno nanošenje spf-a.

Krema za sunčanje će se postarati da neguješ sebe i svoju kožu, i daće sjajne rezultate čak i ako imaš osećaj da si možda već zakasnila (veruj nam, nisi!).

Sledeće pitanje koje se postavlja je naravno koju zaštitu odabrati za svakodnevno korišćenje. Sasvim razumljivo, ne želiš da dođe do pojave nepravilnosti na koži ili da se osećaš “masno”.

Ne brini. Čuvamo ti leđa!

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja