Šta zapravo vitamin E čini za našu kožu?

Čeka te blistava budućnost. Tako kažu dermatolozi! :)

U beauty industriji, neprestano se dešava da se pojavi jedan sastojak koji izazove “bum” i od kojeg se lako napravi svojevrsni kult tako što ga viđamo u svemu i svuda oko nas. Mi svakako jesmo za eksperimentisanje i volimo inovativne stvari, ali takođe smo zagovornici toga da se starim favoritima uvek treba vraćati. Jedan od njih je svakako vitamin E koji se mora naći u tvojoj svakodnevnoj rutini. 

Ono što oduvek znamo je da vitamin E u proizvodima za negu obezbeđuje hidrataciju, antioksidanse i zaštitu, ali šta zapravo on čini? Evo šta kažu stručnjaci o prednostima (ali i nedostacima) vitamina E. 

Fast facts:

Vrsta sastojka: Booster kožne barijere. 

Glavni benefiti: Hidratacija, zaglađivanje kože, antioksidans.

Ko bi trebao da ga koristi: Uopšteno, svako da suvom kožom. Vitamin E se ne preporučuje za osetljivu kožu. 

Koliko često bi trebalo da se koristi: Vitamin E bi trebalo da se koristi samo jednom dnevno, najbolje noću, jer je obično pretežak da bi bio ispod šminke. 

Dobro deluje sa: Vitamin C i Ferulinska kiselina.

Ne koristiti sa: Retinol/Vitamin A

Šta je vitamin E?

Alfa-Tokoferol (oblik vitamina E koji ljudi mogu metabolizuju) obično se proizvodi sintetički, ali se može naći i u prirodnim proizvodima. Ulje avokada, bundeve i pšeničnih klica su sjajni izvori vitamina i za lokalnu i za unutrašnju upotrebu. Najčešće se u nezi kože može naći vitamin E u obliku ulja ili kreme. Vitamin E je antioksidans vitamin i ulje, često se nalazi u anioksidans preparatima ili ovlaživačima.

Međutim, koja je razlika između ova dva oblika: sintetički vitamin E sastoji se od osam različitih oblika, od kojih je jedan identičan prirodnom molekulu. Kao rezultat toga, utvrđeno je da prirodni vitamin E ima najmanje dvostruku snagu od sintetičkog vitamina E. Takođe se koristi u kozmetici i kao tokoferil acetat. Zbog činjenice da je prirodni D-alfa-tokoferol oko osam puta skuplji od sintetičkog vitamina E, sintetički oblik se obično koristi u kozmetici. Takođe, prirodni vitamin E mora da se podvrgne koracima obrade radi uklanjanja pesticida i korova, a svi oni se ne mogu u potpunosti ukloniti. Sintetički vitamin E nema taj nedostatak. 

Koje su prednosti vitamina E?

  • Štiti lipidnu barijeru: Vitamin E održava lipide svežima u koži. Ovo pomaže da zaštitna barijera naše kože ostane netaknuta. Zadržavanjem netaknutog može nam pomoći da zaceli male pukotine nastale na kožnoj barijeri što može prouzrokovati da vlaga izađe i ostavi kožu zategnutom i suvom. 
  • Čuva vlagu kože: Kao takav, vitamin E omogućava dugotrajno zadržavanje vlage između ćelija kože; mnogo duže od proizvoda bez njega. Ponekad nam daje čak do 16 sati hidrataciju. 

  • Leči kožu: Glavna prednost vitamina E je sposobnost da ubrza zaceljivanje oštećenja na koži, poput opekotina i rana, za čak 50%. To je antioksidans i zaceliće kožu od oštećenja koja su nastala od sunčanja ili bilo kojeg drugog oblika iritacije i povreda. Takođe ima sposobnost da poveća sadržaj vlage u koži. Kao takav, efikasan je u borbi protiv starenja.

  • To je antioksidans: Vitamin E nudi i antioksidans (rastvorljiv u mastima) dobrobiti - pomaže u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala i, zahvaljujući svojoj antioksidans prednosti, može sprečiti oksidaciju sebuma (ulja), što sprečava pojavu mitesera. 

  • Umiruje kožu: Formule koje sadrže vitamin E omogućavaju kondicioniranje ekološki izložene kože; sastojak deluje na izglađivanje kože i pruža ugodan osećaj ukoliko je koža iziritirana od zagađenja ili sunčevih zraka. 

  • Štiti od sunca: Vitamin E ima i foto-zaštitnu svrhu. Kada se vitamin E kombinuje sa vitaminom C i koristi se ispod kreme za sunčanje, on može da obezbedi četiri puta veću zaštitu od same kreme za sunčanje.


Neželjeni efekti vitamina E

Kada se koristi u svom čistom obliku, u kapsuli i nanošenjem direktno na kožu, vitamin E može da izazove reakcije tipa dermatitisa, naročito na tanjoj i osetljivijoj koži oko očiju. Ako si ikada imala dermatitis - tehnički naziv za upalu kože koji je uzrokovan negom kože, onda sigurno znaš da ovo podučje nije predviđeno za testiranje. 

Takođe bi potencijalno mogao ući u pore i, onima koji su skloni aknama i bubuljicama, napraviti dodati problem. Upotreba proizvoda sa vitaminom E je najprikladnija za „normalnu“ (koža koji ima malo bubuljica, nije preterano osetljiva, ima minimalno vidljive pore i uravnoteženi nivo hidratacije) i za suvu kožu. 

Kako koristiti vitamin E?

Uobičajna zabrinutost uglavnom se svodi na povećanu začepljenost pora. To, naravno, niko od nas ne želi. Kada su u pitanju kozmetičke formule sa vitaminom E, uglavnom su to male koncentracije, mnogo manje nego kada se primenjuje u čistom obliku. Tako da, ako želiš isprobati neki novi serum sa vitaminom E, verovatno je dovoljno razblažen, tako da slobodno testiraj. 

Važno je da dobro pročitate sastav i da testirate kako koža reaguje, baš kao što je to neko univerzalno pravilo za svaki novi sastojak ili proizvod. 

Naši omiljeni proizvodi sa vitaminom E

Nikel Vitamin E bio antioksidans

E vitamin prirodnog porekla u hladno ceđenom ulju jojobe i pasiflore. Ima izuzetno biološko dejstvo u zaštiti celija. Nekoliko kapi ovog koncentrata dodaj svojoj kremi. Svaka će krema uz dodatak ovog vitamina delotvornije obnoviti, nahraniti, izgladiti i zaštititi tvoju kožu.

Nikel Hyaluron i Vitamin E ulje za čišćenje lica

Hijaluron i E vitamin iz pšeničnih klica, ulje slatkog badema, devičanske masline, suncokreta, ricinusa i eterično ulje ruzmarina, za najnežnije čišćenje tvoje kože. Temeljno uklanja nečistoće i šminku bez isušivanja. Jača zaštitni sloj kože i ima umirujuće dejstvo. Nije ga potrebno ispirati.

Nikel Silky Sun mleko za sunčanje

Hidratantno mleko za sunčanje Silky Sun pruža visoku zaštitu od jakih sunčevih zraka i opekotina. Sprečava nastajanje slobodnih radikala koji oštećuju kožu. Čuva kožu od prevremenog starenja. Prirodni sastav: Aloja, kakao maslac, maslina, med, vitamin E.

Meraki Balzam 100% organski

Organski balzam je prva pomoć za hidrataciju sa karite maslacem i vitaminom E. Nanesi tanki sloj na kožu na područjima koja zahtevaju dodatnu negu. Takođe, pomaže kod ispucalih usana, ujeda insekata, ožiljaka, opekotina od sunca, eksema i slično. 

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja