Ulje za telo vs losion: ključne razlike i kada ih koristiti

Pre nego što započnemo ovu debatu, osećamo obavezu da se ogradimo u samom startu: u zadnjih nekoliko godina smo bez ikakve sumnje bili za tim ulje. Dugo godina smo se borili sa stanjem pod nazivom keratosis pilaris, nekima poznatijim kao ‘guščija koža’, i otkrili smo da je ulje za telo (u nekim slučajevima i ulje za kosu) uspelo da izbledi crvenilo i prikrije ružnu teksturu ovog stanja bolje od bilo kog losiona koji smo isprobali. Odmah nakon tuširanja nanosili smo debeo sloj ulja, et voila, izbočine su (relativno) nestale.

Ali, nismo jedini koja imaju čvrsto mišljenje u vezi ovoga: dosta kolega je izjavilo da su veoma strastveni prema svojim uljima, dok naši prijatelji više vole kremastu teksturu losiona. Dakle, morali smo da rešimo ovu dilemu jednom zauvek: u slučaju ulje vs losion, koji proizvod je presudan za mekanu, zdravu, gipku kožu?

 

Ulje za telo vs losion: u čemu je razlika?

Oba proizvoda su namenjena da nahrane kožu, pa bi glavno pitanje u stvari bilo - po čemu se tačno razlikuju?

Ulja pomažu u povratku izgubljene vlage u koži (razmisli: čišćenje ili piling) i prodiru pravo u nju. To je poput hrane za naše telo. Sa druge strane, losioni su delom na bazi vode i namenjeni su za lečenje različitih kožnih problema - na primer, osobe koje su sklone ekcemima okrenule bi se losionu za ublažavanje svraba, dok bi neko sa aknama / bubuljicama jednostavno posegnuo za losionom koji sprečava pojavu istih.

 

Blagodati ulja za telo

Ulja regulišu proizvodnju sebuma: Ulja se reklamiraju zbog svojih upijajućih svojstava, jer mnoga ulja na biljnoj bazi –avokada, jojobe i badema - oponašaju prirodne lipide koji se nalaze u našoj koži, što je idealno iz nekoliko razloga. Kao prvo, sličnosti u strukturi mogu pomoći u popravljanju i ponovnom regulisanju barijere vlage na našoj koži koja je odgovorna za proizvodnju ulja.

Ako imaš masnu kožu ili kožu sklonu aknama, isprobaj ulje za lice. Bez obzira koliko se kontraintuitivno činilo, većina dermatologa kaže da ulje pomaže u smanjivanju prirodne proizvodnje sebuma na koži, jer ona više ne mora da prekomerno nadoknađuje taj nedostatak.

Ulja poboljšavaju funkciju barijere kože: Istraživanja pokazuju da kada koža apsorbuje ulje, njeni gornji slojevi ga prisvoje kao das u ga oni proizveli, što rezultira obnavljajućim efektom.

Ulja su uglavnom čistija opcija: Većina ulja na tržištu sadrži manje upitne sastojke i aditive od losiona, iako čitanje deklaracija nikada ne škodi. Uveri se da je proizvod što kvalitetniji, sa čistim sastojcima. Toksični sastojci su prošlost.

 

Prednosti losiona

Losioni hidriraju suvu kožu: dermatolozi smatraju da losion ima prednost nad uljem ako se govori o hidratantnim sposobnostima.

Losioni su mešavina ulja i vode i uglavnom imaju bolje efekte na suvoj koži. Budući da su delimično na bazi vode, često bolje prodiru u kožu i mogu da isporuče sastojke koji poboljšavaju sposobnost kože da održava nivo vlage.

Losioni često sadrže sastojke sa dugoročnim benefitima: Potraži losione koji sadrže hijaluronsku kiselinu i ceramide - oba vremenom pojačavaju sposobnost zadržavanja vode u koži.

Losioni mogu prolongirati efekat proizvoda za samopotamnjivanje: Poklonici samopotamnjivanja znaju da hidrirana koža znači da će preplanuli ten imati duži životni vek. Obrati pažnju na to da ne ukloniš losion dok tvoj ne dostigneš željenu boju tena.

Pri kupovini losiona obavezno obrati pažnju na deklaraciju, jer može sadržati sastojke koji će još više isušiti tvoju kožu. Izbegavaj proizvode na bazi gela ili one koji sadrže alkohol, jer oni uglavnom isuše kožu više nego losioni i kreme.

 

Kako naneti ulje za telo

Ako se pitaš kako koristiti ulje za telo, zapravo se sve svodi na vreme. Zbog svoje okluzivne prirode, ulja će bolje delovati kada je tvoja koža mokra (jer pomaže u zadržavanju te vode), pa bi to mogla biti najbolja opcija - odmah nakon tuširanja.

Čim izađeš iz kade, nežno osuši kožu peškirom, a zatim nanesi hidratantnu kremu mešajući je sa kapljicama vode koja je još uvek ostala na koži. To će pomoći u zadržavanju maksimalne količine hidratacije. Ako ti treba dodatna dozu hidratacije za isušenu kožu, sa uljem možeš kombinovati i losion.

Kako naneti losion

Pa, kako da losion najbolje deluje? Kao i ulje za telo, losion treba nanositi na vlažnu kožu odmah nakon tuširanja. Ovo je posebno koristan savet ako se tuširaš vrućom vodom, jer to može još više isušiti tvoju kožu. Takođe možeš naneti losion za telo preko ulja ako ti se koža previše isuši, a možeš ga koristiti i nakon brijanja za smirivanje neravnina ili iritacija izazvanih brijačem.

 

Finalni utisci

Zaista se svodi na lične preferencije - i tajming. I iz tog razloga , nije na odmet imati oba proizvoda pri ruci. Ali s obzirom na to da losion već sadrži vodu, može da funkcioniše kao tvoja hidratantna krema. Bez obzira koji ti se više sviđa, uvek imaj na umu da određeni sastojci tvojoj odabranoj formuli mogu dati dodatni wow efekat. Na primer, ako proizvod u pakovanju sadrži neke biljčice i više različitih ulja, ovi sastojci će odraditi različite stvari za obnovu i negu kože na osnovu posebnih komponenti sastojaka.

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja