Šta je joga za lice i da li deluje?

Da li bi želela da ti lice deluje opušteno, ali opet da je koža zategnuta? Da možeš slobodno da se smeješ, ponekad malo i namrštiš kad ti nije pravo, a da to ne ostavi trajne posledice? Da koža izgleda sjajno i blistavo, ali da ne moraš potrošiti čitavu večnost i ušteđevinu na beauty proizvode?

Evo šta kaže jedna zanimljiva praksa, joga za lice.

Šta je joga za lice?

Da počnemo sa osnovama. Šta je joga za lice? Kako je moguće, na primer, postići položaj psa (down-ward dog pose) sa samo jednim delom tela?

Recimo, umesto toga možeš uraditi The V pozu za opuštene kapke i bore oko očiju. Umesto čuvene Savasana poze za relaksaciju, tu je The Smile Smoother za glatkiji predeo oko usana. 

Dalje, The Flirty Eyes, The Giraffe i The Smoothe the Brow poze su nešto što će rešiti dosadnu, opuštenu kožu i bore. 

I najbolji deo, nije ti potrebna podloga za jogu. Sve što ti treba je tvoje lice, ruke i malo dobre volje. 

Dakle, da li i kako joga za lice doprinosi boljitku izgleda naše kože? Evo šta kažu joga za lice stručnjaci.

Prvo, ona stimuliše dotok krvi u ćelije kože i na taj način povećava “isporuku” kiseonika i hranljivih materija. 

Drugo, ona stimuliše sintezu kolagena i elastina što kožu čini otpornijom na bore. 

Treće, ona tonira i skraćuje mišiće facijalne mišiće, zatežući kožu. 

U osnovi, joga za lice zaista može pomoći tvojoj koži u borbi protiv starenja. Plus, stručnjaci kažu da su efekti vidljivi već posle dve nedelje. Zvuči previše dobro da bi bilo istinito?

Kako facijalne vežbe mogu imati anti-age efekat?

Uzmimo za primer The V. Kako da izvedeš ovu vežbu?

  • Korak 1: V kao Victory. Dakle sa obe ruke formiraj slovo V sa kažiprstom i srednjim prstom koje ćeš postaviti između obrva. Laganim pritiskom podigni spoljašnje uglove očiju. 
  • Korak 2: Pogledaj blago prema gore, trebala bi da osetiš zatezanje kapaka koji pokušavaju da se zatvore. 
  • Korak 3: Ponovi vežbu 6 puta i završi tako što ćeš čvrsto zatvoriti oči na 10 sekundi. 

 

Postavlja se pitanje, može li zaista ova vežbica smanjiti bore i pomoći kod spuštenih kapaka?

Istina je da blagi pritisak i zatezanje kože može podstaći dotok krvi, što je svakako veoma dobra stvar. Bilo kakve facijalne ekspresije mogu povećati udeo kiseonika i hranljivih materija. 

Da li si primetila da koža izgleda bolje ujutru, i ne samo koža, već i bore i sitne linije? Ne, ovo nije samo halucinacija i posledica toga što ujutru ne možeš odmah doći sebi. :)

Tvoja koža nosi puno tečnosti koja joj pomaže da izgleda fino i zdravo. Kada je koža puna ovih tečnosti, bore se manje stvaraju, a one koje već postoje su manje vidljive. Razlog zbog kojeg tvoja koža izgleda najzdravije ujutro je taj što se ove takozvane dermalne tečnosti ravnomerno raspoređuju između ćelija kože. Ova raspodela se menja tokom dana kako gravitacija stupa na snagu, ali postoje načini da se suprostaviš tome, a jedan od njih je vežbanje. 

Da, definitivno joga za lice može pomoći. Ali zapamti, vežbanje celog tela je izuzetno važno, kako za kožu, tako i za tvoje zdravlje uopšte. 

Fun fact: Samo 2 kardio sesije od 30 minuta nedeljno mogu učiniti da se tvoja koža ponaša čak do 25 godina mlađom.

Dinamično boranje

Kada si pogledala ovu sliku, da li si pomislila: “Uh ovo deluje kao da dodatno stvaram bore, a ne da ih se rešavam!” Tvoji instinkti su u pravu. 

Ukoliko često pomičemo kožu, ona postaje istegnutija, a samim tim pojavljuje se i više bora. Bore zaista jesu najučestalije na područjima lica koji se najviše pokreću - predeo oko očiju, usana, čelo… 

E sad, nećemo ti reći da se manje smeješ niti da pokušavaš zamrznuti svoje facijalne ekspresije, samo obrati pažnju kad radiš facijalne vežbe i naravno, biraj provrene proizvode za svakodnevnu negu. One na prirodnoj bazi, bez štetnih i toksičnih sastojaka. 

22|11 Anti-age krema za oči

Posebno kreirana krema za područje oko očiju čini kožu elastičnom, značajno smanjuje tamne krugove i natečenost ispod očiju, jača zidove kapilara i snažno se bori protiv borica.

22|11 Age-repair krema za usne

Krema za usne koja vidljivo vlaži kožu, pojačava sintezu kolagena, bori se protiv bora na obrisima usana i na koži oko usta. Ekstrakt dinje izglađuje, učvršćuje i vlaži kožu. Fito-peptid se bori sa boricama oko usana i poboljšava elastičnost kože. Ekstrakt manga je bogat vitaminima i mineralima, pruža UV zaštitu, hidrira, učvršćuje i pospešuje regeneraciju ćelija.

Leave a comment

All comments are moderated before being published