Ulja za lice– šta bismo morali znati?

Ne postoji neutralno mišljenje o uljima; svako ima svoje. Da bi detaljno shvatila kako ulja zapravo utiču na tvoju kosu, lice i telo, pročitaj naredne redove.

Ne možeš hidrirati kožu uljem

Hidriranje uljem je kao da sediš u automobilu dok pada kiša i očekuješ da se natopi: To se nikada neće dogoditi. Da se ​​razumemo, proizvod koji zapravo vlaži je losion, a tri glavna sastojka „kišobrana“ su: humektanti, okluzivi i emolijenti. Humektanti su sastojci koji crpe vodu (iz vazduha i iz losiona) u kožu i zauzvrat hidriraju ćelije kože. Najpopularniji i najefikasniji ovlaživači su glicerin i hijaluronska kiselina. Sa druge strane, emolijentni sastojci omekšavaju kožu. I umesto hidrirajućih, okluzivnih sastojaka, na koži ostavljaju humektante i emolijente, tako da ona može ostati hidrirana i meka tokom celog dana. Sada sledi važan deo: ulja mogu delovati okluzivno i kao emolijent, ali nikada kao humektant. Ulja zapušavaju pore ako se stave kao gornji sloj. Ovo je skroz drugačije od upijanja vode i hidriranja kože.

Postoji samo jedan način da zaista iskoristiš ulje

Sačuvaj ulje za poslednji korak rutine nege kože. Ako prvo naneseš ulje, svaki sledeći ovlaživač neće moći u potpunosti da prodre kroz uljanu barijeru; to je poput nanošenja losiona na mokro odelo. Zapamti, prvo nanesi hidratantnu bazu, a potom ulje kako bi se vlaga zadržala.

Da, ulja će začepiti tvoje pore

Ali, nisu u pitanju sva ulja. Mineralno ulje je glavni krivac, a maslinovo ulje i ulje kokosovog oraha takođe lako začepljuju pore. Pa, koja ulja ne izazivaju začepljenje? Odgovor zavisi od tebe. Iako postoje ulja za koja je manje verovatno da iritiraju, kao što je na primer arganovo ulje, tvoja jedinstvena genetika kože će odrediti toleranciju prema ulju. Nezgodno je priznati, ali greške su tvoji najbolji saveznici u određivanju odgovarajućih proizvoda.

Ulja su prirodno prepuna vitamina koji popravljaju i štite kožu. Arganovo ulje, iako skuplje, je posebno koncentrisano u vitaminima A i E, koji deluju na izglađivanje bora i omekšavanje kože. Suncokretovo ulje je takođe bogato vitaminom E. Još jedna odlična opcija: ulje šipurka je bogato vitaminom C.

Postoji ulje koje posebno tretira kožu sklonu aknama

Za kožu sklonu aknama preporučujemo ulje čajevca i to sa dobrim razlogom. Naučna istraživanja dokazuju njegova antimikrobna i protivupalna svojstva, koja zauzvrat ubijaju bakterije i smanjuju veličinu akni. Međutim, ulje čajevca može da nadražuje kožu, pa je bolje da ga prvo testiraš na neprimetnom mestu.

Za najsuvlju kožu posegni za najtežim, okluzivnim uljima

Treba obratiti pažnju na ulje avokada i slatkog-badema koja su posebno masna i bogata. Možeš takođe koristiti suncokretovo ulje jer može lepo nahraniti kožu.

Ulja za lice trebaju biti lakša od onih za telo

Obrati pažnju na ulja koja se brzo suše poput grožđa, koštica kajsije, argana i šipurka koja su idealna za većinu tipova kože. Čak i ljudi sa masnom kožom mogu koristiti ova ulja. Na primer, jojoba govori telu da prestane sa prekomernom proizvodnjom sebuma i tako kontroliše masnu kožu.

U stvari, nije važno kakvo ulje koristiš za kosu

Avokado, jojoba, argan i badem su sjajni, ali što je još važnije, moraćeš da se fokusiraš na to koliko ulja koristiš i gde ga stavljaš. Započni s malom količinom - samo kap ili dve - i prstima pređi preko krajeva kako bi zapečatila vlagu. Čak i ako ti je kosa neoštećena, mala količina ulja može dramatično da pojača njen sjaj. Ako ti je kosa gusta i suva, razmisli o ovome: Naulji kosu od sredine ka krajevima pre nego što zakoračiš pod tuš. Našamponiraj kosu kao i obično. Ulje će zaštititi kosu od isušivanja šamponom.

Mineralno ulje te možda neće ubiti, ali i dalje ne služi ničemu

Da, to je derivat istog ulja od kog se pravi benzin, ali treba se držati podalje od njega jer je beskorisno, a ne zato što je opasno.

Pre pedeset godina, to je bio uobičajeni sastojak proizvoda jer jednostavno beauty industrija nije znala ništa bolje od toga. Međutim, sada, sa toliko divnih ulja koja su ti na raspolaganju, ono je zastarelo.

Ulja su dobra i za čišćenje

Čudno je zamisliti da isti sastojak koji vlaži kožu takođe može i da je očisti, ali to je istina. Sredstva za čišćenje na bazi ulja nežno uklanjaju šminku umesto da skidaju kožu i ona se posle toga neće osećati iritirano. Nekoliko prelaza uljem preko lica i magija je gotova!

Naš favorit - Meraki Multi ulje, Pure

Kao što i sam naziv kaže, ovo sjajno i prirodno ulje ima višestruku namenu. A mi toliko volimo te sve u 1 proizvode. Ovo ulje sadrži organsko kokosovo ulje, suncokretovo ulje, maslinovo ulje i ulje koštica kajsije koje hrani i hidrira kožu, ostavljajući je mekom i lepom.

Savršeno za suvu i osetljivu kožu. Koristi ga kao ulje za telo, ulje za masažu, sredstvo za uklanjanje šminke, za suvu kožu ili krajeve kose, kao i za brijanje. 

Leave a comment

All comments are moderated before being published