Koja je razlika između suve i dehidrirane kože?

Baš kao i mi, verovatno si i ti često upotrebljavaš ova dva pojma naizmenično, pogotovo tokom hladnijih meseci. Suva i dehidrirana koža je ista stvar, zar ne? Pa, i ne baš. 

Postoje neke ključne razlike između ove dve pojave, što znači da zahtevaju i različit tretman. Ne brini, nije toliko komplikovano i konfuzno kako se na prvu loptu čini. 

Pa hajde da zajedno vidimo u čemu je razlika i kako da delujemo u zavisnosti od toga da li imamo suvu ili dehidriranu kožu. 

Dehidriranoj koži nedostaje voda.

Da, to je baš toliko jednostavno. Svačija koža može postati dehidrirana, čak i kod onih koji imaju masnu kožu ili kožu sklonu aknama. Ponekad to ide ruku pod ruku sa uopštenom dehidratacijom koja može nastati kada imamo grip, ako smo previše uživali u maragariti ili ako generalno ne pijemo dovoljno vode. U svim slučajevima, koža je jedno od prvih mesta gde će se pokazati prvi znaci dehidratacije. 

Ako ne unosiš dovoljno vode, telo će početi da uzima vodu iz kože i da je šalje drugim organima. Dakle, unosom vode ili namirnica koje su bogate vodom, možeš brzo poboljšati situaciju. Uz to, postoje i sjajni proizvodi baš na bazi vode i kreirani baš u svrhu toga da pomognu dehidriranoj koži. Ovo su neki od naših favorita:

22|11 Hidratantna dnevna krema

Nemasna formula ove hranljive kreme vlaži i hidrira kožu, ne ostavljajući višak sjaja na koži. Koža postaje glatka i svilenkasta. Krema se takođe može koristiti kao baza za šminku.

Nanesi proizvod na čistu kožu i masiraj dok se potpuno ne upije. Idealan za ekstremno dehidriranu kožu. Može se koristiti kao balzam za telo, koji rešava suve delove na koži, ili kao podloga za matiranje.

FlashMasque Sheet hidratantna maska

Potrebno je samo 5 minuta za tretman tvoje kože kako bi dobila neophodnu vlagu. FlashMasque hidratantne maske se bore protiv dehidracije i brišu umor sa lica. 

Svakog dana ćeš izgledati mlađe i svežije. Idealna za: suve tipove kože ili za kožu koja je iscrpljena i dehidrirana.

Suvoj koži nedostaje ulje.

Naša koža prirodno proizvodi ulje koje pomaže da koža bude obložena i dovoljno vlažna. Ako uočavaš da ti nedostaju prirodna ulja, nemoj kriviti sebe, Suva koža je prosto tip kože koja je rezultat tvoje genetike. Iako ne možeš promeniti svoje gene, situaciju možeš popraviti odgovarajućim proizvodima poput krema na bazi ulja ili pogodnim sastojcima kao što su ceramidi. Uvek biraj kozmetiku prema svom tipu kože, a naročito ako imaš suvu i osetljivu kožu. Ovo su neki od naših favorita:

Nikel Bogata hranljiva krema smilje

Ova mirisna krema je pravi užitak za tvoju kožu, koju savršeno hrani, štiti, podmlađuje. Idealna nega za suvu kožu.

Dubinski hrani i hidrira, popunjava bore, a tvoju kožu čini elastičnom, baršunasto mekom i blistavom.

Nikel Vitamin E bio antioksidans

E vitamin prirodnog porekla u hladno ceđenom ulju jojobe i pasiflore. Ima izuzetno biološko dejstvo u zaštiti celija.

Nekoliko kapi ovog koncentrata dodaj svojoj kremi. Svaka krema će uz dodatak ovog vitamina delotvornije obnoviti, nahraniti, izgladiti i zaštititi tvoju kožu.

Pa, kako da znamo šta mi tačno imamo?

Definitivno, postoje preklapanja između ove dve problematike kože, ali možeš uočiti nekoliko ključnih razlika. 

Dehidrirane ćelije kože deluju smežurano, više kao suvo, nego sveže grožđe. Ako se jednog dana samo probudiš i vidiš da tvoja omiljena krema ne deluje, verovatno je u pitanju dehidratacija - privremena briga. Sa druge strane, suva koža izgleda grubo i ljušti se, jer joj nedostaje ulje koje joj daje lep i ispunjen izgled. 

I na kraju, ako probleme uočavaš na celom telu, ne samo na licu, verovatno je u pitanju suva koža iliti hroničan problem, što znači da su ti generalno potrebni preparati baš za taj tip kože. 

Ostavi komentar

Svi komentari će biti pregledani pre objavljivanja