Bubuljice na guzi – kako nastaju i kako da ih se rešiš?

Sa toplijim vremenom dolazi i lagano oblačenje, a sa laganim oblačenjem i stres oko delova tela koji su specijalno skloni aknama kao što je na primer guza. Nakon malo sporijeg tempa života tokom zime ili globalne pandemije (hehe) bubuljice i akne na mestima na kojima ih možda ranije nije bilo mogu postati uobičajena pojava. Pre svega, želimo da znaš da je pojava bubuljica na zadnjici i te kako učestala pojava i tvoj slučaj definitivno nije usamljen – naprotiv.  Takođe, sasvim je ok ako želiš da ih se rešiš jer pored toga što estetski umeju da budu iritantne, akne na zadnjici umeju biti i dosta bolne, a to može biti problematično tokom toplijih dana ili kontakta sa slanom vodom kao što je to leti slučaj. 

Šta su bubuljice na zadnjici?

Bubuljice na guzi zapravo u većini slučajeva nisu prave akne već je u pitanju folikulitis – stanje koje nastaje kada se desi iritacija folikule dlačica i zato to dosta podseća na akne.

Iritacija folikule dešava se uglavnom prilikom nošenja preuskog veša ili pantalona, pojačanog znojenja, brijanja ili depiliranja etc.

 

Kako da sprečiš pojavu bubuljica?

Za početak, bitno je da se istuširaš odmah nakon pojačanog znojenja ukoliko je moguće. Prilikom tuširanja leti preporučuje se antibakterijski blagi sapun ili gel kako bi se na nežan način uklonile bakterije i nečistoće. Ukoliko vežbaš, bitno je da odeću u kojoj vežbaš pereš posle svakog vežbanja, ali to valjda ne treba dodatno da podvlačimo! Čak i ako nisi sklona preteranom znojenju, prljavština i bakterije svakako ostaju na koži pa se tuširanje preporučuje nakon svake fizičke aktivnosti. 

Uska garderoba od sintetičkih materijala može biti još jedan uzročnik bubuljica na guzi pa se potrudi da tvoja odeća bude pamučna tako da koža može da diše. 

Bolje sprečiti nego lečiti

Ukratko – misli na bubuljice na guzi pre nego što ih ugledaš! Generalna preporuka je da u svoju rutinu ispod tuša uvedeš redovan piling. Dobar ali ne agresivan piling pomoći će ti da se rešiš mrtvih slojeva kože i sprečiće urastanje dlačica koje dalje dovode do folikulitisa. 

Ipak, ukoliko iritacija već postoji, neka piling sačeka bolje dane.

 

Kako da tretiraš bubuljice na zadnjici?

Ako se već desilo šta se desilo – ne znači da pomoći nema. Prvi korak svakako je redovno kupanje i to odgovarajućim gelovima kao što smo već naveli. Salicilna kiselina ti takođe može biti od pomoći kod zapušenih pora, a zatim na scenu stupa nega. Ovo su naši predlozi:

Ispod tuša: Nikelova kupka od ruže blagi je čistač za celo telo i nežno će ukloniti sve nečistoće i bakterije bez isušivanja kože! 

Direktan tretman: Patchology breakout box sa salicilnom kiselinom idealan je za direktno tretiranje bubuljica i odličan ako ti je potrebno trenutno rešenje! 

Nega: Iritirano područje valja smiriti dodatnom adekvatnom negom. U te svrhe, iskoristi Lapcos Booty masku i uživaj u rezultatima. 

Dodatna nega: Dobro nahrani kožu tokom celog leta Nikelovim maslacem od kokosa koji će omekšati kožu i pripremiti je za celodnevne boravke napolju. Zadrži maslac kao deo svoje nege i divi se potpunoj transformaciji kvaliteta kože.

Leave a comment

All comments are moderated before being published