Antioksidanti i kako da izabereš pravi za svoj tip kože?

Pored SPFa, najvoljenija kategorija u nezi kože svakako moraju biti antioksidanti.

Ono što ih čini superherojima nege je njihova moć da zaštite kožu od štetnog uticaja slobodnih radikala. Zato su antioksidanti poželjan dodatak svakoj rutini.

Jedino pitanje koje imamo je – kako izabrati?

Tehnički, svi oni rade “istu” stvar - štite kožu od oksidativnog stresa i u kombinaciji sa ostalim sastojcima poboljšavaju kvalitet kože. Ipak, neće svakome od nas odgovarati isti antioksidant i zato je bitno da poznaješ svoju kožu i njene potrebe.

 

Kako antioksidanti rade?

Da bismo razumeli zašto su nam potrebni, bitno je da prvo razumemo na koji način rade antioksidanti. Zamisli da su svi proizvodi koje koristiš na dnevnom nivou vojska. Antioksidanti su substance koje se bore u prvim redovima. 

Tvoja koža je svakodnevno bombardovana – zagađenjem, predugim sedenjem ispred kompjutera, stresom... Sve to može da dovede do ranog starenja kože, gubljenja elastina i esencijalne vlažnosti, pigmentacije i oštećenja barijere kože. 

Za zaštitu od slobodnih radikala, pomoći će ti praktično svaki antioksidant. Međutim, svaki od njih koje ćemo navesti u nastavku imaju svoje, individualne supermoći! 

Vitamin c (askorbinska kiselina) je voljen širom sveta zbog mogućnosti da se izbori sa slobodnim radikalima, ali i zbog lakog kombinovanja sa ostalim aktivima. Poznat je po tome što ujednačava ton kože, teksturu, fine linije i ožiljke od akni. 

Vitamin C najbolje radi sa vitaminom E, a savršen je dodatak zaštiti od sunca. Spf se bori sa UV zracima, dok se vitamin C bavi slobodnim radikalima – Betmen i Robin! 

 

PURE izbor:

 

Ukoliko imaš suvu kožu, antioksidant za tebe je vitamin E. On će koži obezbediti hidrataciju bez upala. Vitamin E poznat je i po svojoj sposobnosti lečenja “rana” pa je odlična opcija ukoliko patiš od čestih iritacija kože. Lepo se kombinuje uz vitamin C.

 

PURE izbor:

Nikel Vitamin E Bio Antioksidans

 

Niacinamid je jedan od dve varijante vitamina B3. Uglavnom se koristi za kontrolisanje akni, rozacee, pigmentacije i bora. Niacinamid će ti pomoći da ojačaš barijeru kože, a njegove anti inflamatorne sposobnosti savršene su za kožu skonu mitiserima.

 

PURE izbor:

Vitamin A – apsolutni favorit među antioksidantima. Takođe, jedan od klinički najtestiranijh aupstanci. Retinol pomaže kod obnavljanja ćelija, stimuliše kolagen i regeneriše oštećen DNK. 

Može biti agresivan ukoliko imaš osetljivu kožu i zato se uvek preporučuje da kreneš sa malim količinama jednom ili dva puta nedeljno i polako povećavaš frekventnost.

Ono što je najbitnije – retinol povećava osetljivost kože na sunce. Zato je bitno da uz retinol u rutini uvek koristiš spf50. Takođe, preporučuje se da retinol koristiš tokom večernje rutine i ne kombinuješ ga sa kiselinama.

 

PURE izbor:

 

Kada kažemo hijaluronska kiselina, ljudi uglavnom pomisle na hidrataciju. Ovaj antioksidant je sposoban da zadrži dosta vode i “ubaci” je u ispod površine kože. Ipak, najnovija istraživanja govore nam da je hijaluronska kiselina odličan antioksidant za borbu protiv slobodnih radikala koji ujedno održava zdravlje kože na maksimumu. kada je koža zaštićena i hidrirana to dovodi do pojačanog obnavljanja ćelija što posledično dovodi do mekše, glađe i mlađe kože. 

 

PURE izbor:

NIKEL Hyaluron i Vitamini C i E krema za lice

Leave a comment

All comments are moderated before being published